Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Forskare: Covidviruset kan ge foster syrebrist

Viruset som ger covid-19, sars-cov-2, kan ge skador på moderkakan som i sin tur snabbt kan påverka foster hos gravida kvinnor som en ovanlig effekt av sjukdomen.

Mehreen Zaigham på Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet har lett studien. Foto: Region Skåne.

Annons

Mehreen Zaigham, ST-läkare på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet, har lett en studie där man tittat på 13 fall där fostren antingen dött i livmodern eller barnen senare fötts med komplikationer. Samtliga mödrar i studien var smittade med covid och ovaccinerade.

Hos de infekterade kvinnorna fick moderkakorna i olika utsträckning skador av coronaviruset. Följden blev att moderkakorna inte kunde ge näring och syre till fostren.

Annons

Annons

”Det här är karakteristiskt för covid-19-infektion, det finns inget annat som kan ha påverkat moderkakorna på det här sättet”, säger Mehreen Zaigham i ett pressmeddelande från Region Skåne.

En annan upptäckt var att covidviruset kunde ge snabb påverkan på fostren.

”I fallen där barnen överlevt såg vi att det tog sex dagar i mediantid från det första tecknet på covid hos mamman tills infektionen påverkade fostret i form av tecken till syrebrist”, säger Mehreen Zaigham i pressmeddelandet.

Mehreen Zaigham påpekar att de studerade fallen handlar om en ovanlig effekt av covidinfektion hos den gravida kvinnan.

”Trots det rekommenderar vi alla kvinnor som är eller planerar att bli gravida att vaccinera sig, även om de haft covid tidigare. I vår data finns inget fall där en vaccinerad gravid kvinna som blir sjuk i covid drabbats av att fostret avlider i livmodern eller visar tecken på allvarlig syrebrist”, säger hon i pressmeddelandet.

Studien har publicerats i British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Till toppen av sidan