Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Ännu märks inga resultat i kampen mot skjutningarna och bombdåden

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skjutningar och bomber är vardagsmat och narkotikabrott har fått breda ut sig. Det skriver Göran Mårtensson. Bilden visar förödelsen efter ett bombdåd på Furutorpsgatan nyligen.

Annons

Helsingborgare känner sig otrygga som aldrig förr. Brottsligheten i olika former är på hög nivå och har ökat inom vissa brottsslag och i vissa stadsdelar. Skjutningar och bomber är vardagsmat och narkotikabrott har fått breda ut sig.

Företagsindex har sjunkit drastiskt på grund av den otrygghet företagare känner och problem man upplevt.

Annons

Helsingborgs Dagblad har i flera artiklar under vintern beskrivit hur organiserad brottslighet har fått fäste, bland annat med utpressning av företagare på Söder. Brottsoffer känner sig övergivna i systemet. Mer kameraövervakning önskas, men uteblir.

Annons

Olaglig bilkörning i olika former i centrala staden har fått fortgå i flera år – trots massivt klagande från helsingborgare. Antalet trafikkontroller har minskat drastiskt.

Principen angående samarbete med polismyndigheten, i olika former, har inte gett några mätbara resultat. Flera medborgarenkäter och dialoger med invånare har inte följts upp och fått effekt. Missnöjet är stort bland invånare mot att politikerna i staden inte prioriterat frågan tillräckligt.

Polisen har lovat medborgare att starta patrulleringar och kvartersnära arbete direkt riktat mot brott och brottslingar. Detta arbetssätt har man inte börjat med än.

Nuvarande samarbete med polisen verkar mest användas för att hänvisa till varandra, samtidigt som positiva resultat av samarbetet uteblir.

Jag föreslår mindre samarbete och mer av en tillsynsmodell där vi ställer konkreta krav och sedan mäter resultaten på polisens arbete. Alltså ett sätt att tydligt och mätbart se och följa upp hur brottsligheten utvecklas och hur invånare upplever tryggheten.

Detta kan göras genom att man inom kommunorganisationen skapar en instans för att överse brottsligheten och polisarbetet i staden. Man sammanställer olika konkreta krav man kan ställa på polismyndigheten lokalt och redovisar dessa för stadens invånare och för polismyndigheten. Sedan följer man noga och regelbundet följer upp hur polisen klarar sin uppgift och hur de uppfyller de krav som ställs från kommunen och dess invånare.

Göran Mårtensson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy