Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Olof Palme hade inte klarat många minuter mot henne

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sveriges påstått främste retoriker, Olof Palme.

Annons

Finns det nationalkaraktärer? Tänker en svensk annorlunda än till exempel en engelsman?

Våren 1979 vistades jag under två veckor i Edinburgh för att ge en serie föreläsningar om antikens retorik, alltså talekonsten i det forntida Athen och Rom. Slumpen ville det så, att mina föreläsningar i tiden sammanföll med valet i Storbritannien: vilka skulle vinna, Labour eller de konservativa?

Annons

Annons

Ensam på mitt hotellrum första kvällen satte jag på radion och kom rakt in i slutdebatten i valet mellan labourkandidaten Harold Wilson, två gånger premiärminister, och hans motståndare, en för mig okänd dam, vars namn jag aldrig hört tidigare. Jag lyssnade, och lyssnade, och lyssnade – och häpnade: här var jag i Edinburgh för att föreläsa om antik retorik och kom rakt in i en samtida debatt på allra högsta retoriska nivå, där en för mig okänd kvinna fullkomligt sopade golvet med en tidigare premiärminister!

Hennes retoriska skicklighet var bländande: hur hade en Demosthenes eller en Cicero klarat sig mot henne, om de hade talat samma språk och levat vid samma tid? Eller – mera relevant – hur många minuter hade Sveriges påstått främste retoriker, Olof Palme, klarat sig mot henne? Inte många, skulle jag säga.

Den natten sov jag inte mycket: jag låg bara och njöt av hennes lysande talekonst och tänkte: varför har vi inga sådana politiker i Sverige?

Hur slutade valet? Den för mig okända kvinnan vann och blev ny premiärminister, och när radioreportern vände sig till förloraren, tidigare premiärministern Harold Wilson, för att få en kommentar, gratulerar han henne spontant och generöst till segern och erbjuder henne all hjälp hon kan önska.

Annons

Kvinnan som vann valet var Margaret Thatcher.

Som genom en ödets nyck pågick samtidigt riksdagsval i Sverige. Det vanns av de borgerliga. När en tv-reporter sticker fram mikrofonen till den sittande statsministern Olof Palme för att få en kommentar, svarar Palme, med tydligt undertryckt vrede: ”Vi ska ge borgarna ett HELVETE!”

Det är val i Sverige i höst.

Staffan Fogelmark

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy