Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Låt pensionärer dra av för friskvård i sin deklaration

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Massor med forskning pekar på att alla aspekter av hälsa gynnas av regelbunden motion och friskvård, skriver Torsten Burman.

Annons

Det här är ett öppet brev till samtliga partier i Sveriges Riksdag. Räknat per capita är svenska sjukvårdskostnader bland topp tio i världen.

Under pandemin har det dock blivit uppenbart att svensk sjukvård trots de höga kostnaderna är underdimensionerad, inte särskilt effektiv och samtidigt väldigt varierande i olika delar av landet.

Annons

Förklaringen kan vara systemfel, exempelvis brist på övergripande styrning och allt för många icke-produktiva administrativa nivåer och tärande funktioner. Oavsett orsak måste detta mönster brytas, samtidigt som vi behöver minska trycket på sjukvården.

Annons

Alla vet att det är en mycket bättre affär att förebygga fel än att rätta till dem i efterhand.

Friskvård är förebyggande, sjukvård är i många fall felrättning. I decennier har man vetat att det är mycket lönsamt för arbetsgivare att subventionera och stimulera anställdas friskvård och motion.

Även lagstiftarna har denna kunskap, vilket bland annat manifesterats i friskvårdsbidraget; arbetsgivaren får dra av kostnaden inom givna gränser, den anställde slipper skatta för denna förmån, friskare personal är mer produktiv. Vinna, vinna, vinna.

Således har de flesta seriösa arbetsgivare idag en väl etablerad policy för friskvårdsbidrag.

Att gå i pension innebär för de flesta inte bara mer fritid utan också en markant försämrad ekonomi. Samtidigt blir det viktigare än någonsin att vårda sin hälsa för att fördröja och minska de krämpor som följer naturligt med ökad ålder.

Massor med forskning pekar på att alla aspekter av hälsa gynnas av regelbunden motion och friskvård. Individen vinner högre livskvalitet, samhället vinner sänkta sjukvårdskostnader.

Desto konstigare då att man som pensionär, med försämrad ekonomi, inte längre får stöd och stimulans till friskvård - den förmån man hade som yrkesarbetande har med ens försvunnit.

Ett anspråkslöst förslag till samtliga riksdagspartier är därför att, för individens och för vårdens skull, låta pensionärer dra av för friskvård i sin deklaration.

Torsten Burman

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy