Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Återigen står Sverige med byxorna nere

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sverige hade en gång ett robust försvar med bland annat Europas största och modernaste flygvapen. Det menar insändarskribenten. Bilden visar stridsflyg Jas 39 Gripen på dåvarande F10 i Ängelholm.

Annons

”Vi såg det inte komma”. Återigen upprepas denna för politiker med skygglappar ständigt återkommande ursäkt. Allt sedan muren föll har naiva historielösa politiker fattat obegripligt naiva beslut som vi nu ser följderna av.

I Sverige valde dåvarande statsminister, Göran Persson, att lägga ned regemente efter regemente och flottilj efter flottilj för att reda ut 80-talets ekonomiska bubbla. Reinfeldt fortsatte arbetet med att banta bort det sista av vårt försvar i vad jag minns totalt enig riksdag.

Annons

Annons

En historisk upprepning som kunnat undvikas om våra politiker haft minsta möjliga historiskt minne och kunskaper hade vi undvikit att upprepa historien efter första världskriget. Då var man också övertygad om att nu var det fred på jorden, inga krig möjliga och därför kunde man rusta ned.

Andra världskriget kom och vi stod där med byxorna nere, hade knappt någon ammunition till de vapen som fanns kvar. En upprustning startades och vi som varit med sedan dess var med och byggde upp ett försvar att vara stolta över. Vid 50-talets slut hade byggt upp ett robust försvar med bland annat Europas största och modernaste flygvapen. Ett totalförsvar värt namnet, som byggde på att det skulle vara så starkt att kostnaden skulle vara för hög för att försöka ta oss.

När muren föll och allt plötsligt ansågs onödigt var försvaret något man kunde spara pengar på. Vår siste försvarsminister som insåg att vi måste kunna försvara oss var Anders Björk som bland annat rustade upp pansar med nya tyska Tiger stridsvagnar.

Nu är vi tillbaka till efterkrigstiden efter andra världskriget. Frågan är om vi någonsin lär oss?

Gert

Helsingborg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy