Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Hundägare saknar respekt för andra människors väl och ve

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det behövs en nyansering i diskussionen om alla dessa hundägares vilja att ta med sin pälskling i alla möjliga sammanhang som är direkt olämpliga, menar insändarskribenten.

Annons

Vi är många som har haft, eller har pälsklingar, exemplevis katter, hundar, hästar, kor, undulater mm.

Vi har också ett samhälle med restauranger, kyrkogårdar, badplatser, arbetsplatser och skyddsrum för människor.

Idag har det blivit en styggelse för restaurangägare att neka hundar tillträde, resultatet har i många fall blivit att restaurangens personal blir attackerad och utskällda av förnärmade hundägare.

Annons

Kyrkogårdar är en plats för reflektion, där stillhet skall råda. När hundar springer lösa och kissar på såväl gravstenar som på planteringar och en stilla fråga ställs till hundägaren om det är lämpligt, framkommer ett hotfullt beteende som inte står i proportion till frågan.

Vi har fina badplatser längs våra hav och sjöar, dessutom avsatta hundbad. Trots skyltar och markeringar och tydliga restriktioner släpper hundägarna sina hundar lösa att bada. Vid en stilla fråga om det är lämpligt framkommer en aggressiv motfråga: har du aldrig kört för fort någon gång? Ytterligare åtgärder sker också – skyltarna tas ned.

Annons

Under pandemin har människor känt sig ensamma och därmed införskaffat sig husdjur, utan att betänka att vi åter ska in i en normal vardag, där vi är på jobbet. Arbetsgivare ska nu behöva ta i frågan om hundar och andra husdjur skall tillåtas vara med på jobbet.

Den senaste frågan i raden handlar om det krig som nu härjar i Europa och att det ska bli tillåtet att ta med sig sin pälskling till skyddsrummen, med motiveringen att ägaren skall tvätta hunden med ett speciellt schampo som ger en hund som inte framkallar allergi.

Det som slår mig i min erfarenhet av hundägare är den i mångt och mycket totala avsaknaden av respekt för andra människors väl och ve. Min erfarenhet har också kantats av en aggressivitet som inte riktigt står i proportion till de frågor som ställts, och den självklarhet hundägare bryter mot det regelverk som alla andra ska förhålla sig till.

Annons

Så, någonstans här och nu, behövs en nyansering i diskussionen om alla dessa hundägares vilja att ta med sin pälskling i alla möjliga sammanhang som är direkt olämpliga.

Är det mitt, restaurangers, kyrkoförvaltnings, arbetsplatsers eller MSB:s skyldighet att ansvara för din hund?

En avslutande fråga: alla de som har större pälsklingar, som hästar, kor och får, ska de också få ta med dem till skyddsrummen eller är detta ännu ett kringgående av regelverk som endast gäller hundägare?

Medborgare som är hjärtligt trött på oansvariga hundägare

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy