Vi är alla bekymrade över kriget i Ukraina. Det är en tragisk händelse där många människor drabbas.
Det är därför hög tid att svenska politiker enas bakom intentionen med Europaparlamentets resolution mot den ryska staten och arbetar för att restriktioner ska införas på EU-nivå. Sveriges hamnar och Transportföretagen har påtalat det för regeringen och väntar nu på att regeringen ska agera.
De ekonomiska sanktioner som EU och Sverige hittills har infört mot Ryssland visar vilken styrka Europas och västvärldens ekonomier har när de enas.
Ryssland har idag utestängts från stora delar av den europeiska handeln, något som inte varit möjligt utan en europeisk samordning.
Sveriges hamnar stödjer som bransch- och arbetsgivarorganisation för hamnföretagen i Sverige de åtgärder och sanktioner som genomförs mot Ryssland på olika områden.
Annons
Annons
Nu anser en del riksdagspolitiker att beslut om sanktioner ska fattas på lokal nivå. Blir det verklighet ställs enskilda hamnbolag inför en svårhanterlig situation. Särskilt när hamnarna ska agera gentemot internationella fraktfartyg och deras gods. Ibland är det svårt utreda hur stora ryska intressen det finns i lasten och fartygen.
Ett i Skåne aktuellt exempel är de fartyg som kommer med bananer till Helsingborgs hamn, men som sedan ska gå vidare till Ryssland.
Den internationella sjöfarten vilar på internationell rätt och praxis. Det är en bra ordning för att stärka den europeiska säkerheten och för hur handel ska bedrivas. Till exempel finns ett system med öppna hamnar i Europa, där man inte får neka fartyg som vill gå in i en hamn. Allt detta är argument för att utrikespolitik ska bedrivas på nationell och europeisk nivå, och inte på lokal nivå.
Utgångspunkten måste vara att Sveriges handels- och utrikespolitik ska bedrivas av regeringen och i förlängningen av EU.
Det europeiska transportnätet verkar idag över nationella gränser, det är en ordning alla i Europa behöver vara rädda om.
Oskyldiga ska även i krigsdrabbade länder kunna nås av mat, mediciner och andra förnödenheter som kommer från andra länder. Transportföretagen och Sveriges hamnar vill därför värna och hålla liv i de viktiga transportvägar som underlättar för många ukrainare idag.
Annons
Transportnätet, både till sjöss och på vägar, är ihopkopplade globalt, inte begränsade av nationella gränser.
Att genomföra lokala enskilda sanktioner utan samordning gör att fartygen kan välja att gå till andra hamnar som då återigen måste utreda vilka förutsättningarna är och hur avtalen ser ut.
Annons
Sveriges grundprincip måste vara att de restriktioner och sanktioner som genomförs ska få bra effekt och vara enkla för hamnbolagen att tyda. Ska bolagen till exempel hjälpa nödställda fartyg under rysk flagg? Ska de säga ja till ett liberiskt fartyg som innehåller livsmedel och mediciner avsedda för den ryska civilbefolkningen? Regeringen behöver klargöra vad som ska gälla.
Sverige behöver införa gemensamma restriktioner på EU-nivå – och det brådskar.
SKRIBENTEN
Marcus Dahlsten, vd för Sveriges hamnar och Transportföretagen.
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.