Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Regeringen måste nu bjuda in till ett brett samråd kring hur svensk livsmedelsproduktion ska säkerställas.”

Butiker, andra handlare och den offentliga sektorn behöver justera priserna snabbare i samband med ökade kostnader, skriver Jenny Andersson, ordförande för branschorganisationen Svensk fågel.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Det pågående kriget i Ukraina och befolkningens lidande påverkar oss alla djupt. Mycket görs i Sverige för att stötta det ukrainska folket, men också för att stärka det svenska samhället.

Ökade drivmedels-, energi- och foderpriser innebär stora utmaningar för lantbruket. Sveriges mat- och livsmedelsförsörjning riskerar att hotas.

Dras verksamheten ner på grund av de stigande kostnaderna hos uppfödare av matfågel, blir följderna att färre djur till slakt, halvtomma slakterier som tvingas att friställa personal och djur som är på väg att kläckas måste avlivas.

I Skåne blir konsekvenserna också färre arbetstillfällen och försämrade villkor för en levande landsbygd.

Idag skapar matfågelbranschen arbetstillfällen såväl på landsbygden som i mindre orter.

Annons

För att säkerställa inhemsk mat– och livsmedelsproduktionen i Skåne, men också i övriga Sverige, måste ansvariga politiker börja arbeta för en långsiktig, hållbar och inhemsk mat- och livsmedelsproduktion.

Annons

Politiker i Skåne, på såväl regional som nationell nivå, behöver nu ta initiativ till att få regeringen att bjuda in till ett brett samråd kring hur Sverige ska kunna säkerställa inhemsk livsmedelsproduktion och hur vi i matfågelbranschen tillsammans med övriga delar av lantbruket kan arbeta för att Skåne och hela landet ska ha en stabil livsmedelsförsörjning.

Regeringen bör omgående införa:

Stöd för ökade drivmedelskostnader.

Pausad reduktionsplikt, det vill säga kravet på inblandning av förnybar och andra fossilfria drivmedel i vanlig diesel och bensin.

Möjlighet att söka investeringsstöd för solpaneler.

Snabbare handläggningstider för att få tillstånd att bygga ut stallar.

Fasta kontrollavgifter för slakterierna.

Ökad samordning mellan de myndigheter som berörs av livsmedelsproduktion.

Ett arbete för att öka andelen svensk kyckling och kalkon som serveras inom den offentliga sektorn.

Butiker, andra handlare och den offentliga sektorn behöver också justera priserna snabbare i samband med ökade kostnader.

Myndigheterna måste hantera återbetalning av dieselskatten snabbare än idag.

Matfågel är en viktig del i den svenska livsmedelsproduktionen och Svensk fågel vill som branschorganisation att det ska vara så även i framtiden. Idag har Sverige ett av världens kanske främsta lantbruk av matfågel.

Annons

Annons

Sverige ligger i framkant när det gäller djurens hälsa, begränsad användning av antibiotika, låg klimatpåverkan och hög kvalitet på kyckling och kalkon som bland annat levereras till butiker, konsumenter, skolor, äldreboende och sjukhus.

Det pågående kriget i Ukraina tillsammans med ökade kostnader visar tydligt hur sårbart det svenska samhället är och hur beroende Sverige har blivit av en stor andel import av mat- och livsmedel från andra länder. Nu behöver politiker, marknaden och livsmedelsproducenter ta gemensamma krafttag för att stärka den svenska livsmedelsförsörjningen.

SKRIBENTEN

Jenny Andersson, ordförande för branschorganisationen Svensk fågel.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy