Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Helsingborg stad får inte glömma att medborgarna vill hjälpa flyktingarna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Personer som flyr från krig behöver en lugn och trygg tillvaro där de kan koppla av och för en stund i alla fall glömma de grymheter de upplevt. Det skriver Bert Alfson. Bilden visar kvinnor med barn som flytt från Ukraina till Polen.

Annons

Missar Helsingborgs kommun att göra ett bra mottagande av de ukrainska barn och kvinnor som nu flyr från krigets fasor? Är det så att kommunen glömmer den viktigaste resursen som finns i kommunen? Nämligen medborgarna.

Kommunen håller nu på att försöka hitta lösningar på boende för de flyktingar från Ukraina som man räknar med ska komma till oss. Bland annat förbereder man 170 sängplatser i Rydebäcks idrottshall. Naturligtvis är det bra om kommunen kan erbjuda en nödlösning som en säng i en idrottshall. Men det är ju inget värdigt boende för barn och kvinnor som just flykt från krigets fasor.

Jag är helt övertygad om att det finns 100-tal med privatpersoner som gärna ställer upp med ett trevligt boende till våra flyktingar. Både i villor, sommarstugor, gäststugor eller kolonistugor.

Annons

Annons

Där skulle det ges möjlighet för familjerna att komma till lugn och ro. Där kan man laga sin egen mat, tvätta sina kläder och framför allt, barnen ges möjlighet att leka på gräsmattor, i trädgårdar och i natur. Inte ligga i en stökig sovsal tillsammans med 100-tals andra personer. Personer som flyr från krig behöver en lugn och trygg tillvaro där de kan koppla av och för en stund i alla fall glömma de grymheter de upplevt.

Det är där medborgarna i kommunen kan komma in. Kommunen bör efterlysa lösningar från oss medborgare och jag är övertygad om att man skulle få en stor respons. Men det kräver också att kommunen är klar med vad man kan hjälpa till med. Man måste informera om på vilket sätt kommunen löser de ekonomiska bitarna som boendekostnad, mat, kläder och annat som kan behövas så att de familjer som upplåter sitt boende inte riskerar att själva få stå för alla kostnader som ytterligare en familj innebär.

Naturligtvis ska det inte vara i de nivåerna så att några försöker tjäna pengar på det hela. Men man måste vara säkrad på att inte riskera sin egen ekonomi. Det måste också finnas en överenskommelse om hur man kan avsluta det hela om det av en eller annan anledning inte fungerar.

Jag tror att genom att nyttja en empati och välvilja som finns bland medborgarna att hjälpa människor i nöd så slipper det allmänna få kostnader för att inkvartera flyktingar på hotell, vandrarhem eller flyktingboenden där företag agerar bara för att göra så stor vinst på de drabbade som möjligt.

Annons

Att bo i ett hotellrum eller på en flyktinganläggning kan heller aldrig ge det värdiga och stimulerande familjeliv som flyktingarna måste komma tillbaka till. Inte minst för barnens skull.

Annons

Jag vill därför rikta en uppmaning till kommunen. Ta snarast fram rutiner och regelverk för hur man kan stötta och bistå familjer som är villiga att hjälpa till med drägliga boenden i stället för institutionsboenden.

Känner du kanske någon som redan tagit emot flyktingar helt ideellt och som kan betraktas som en vardagshjälte? Då kan du nominera personen för Helsingborg Medborgarmedalj på helsingborgsmedborgarmedalj.se.

Bert Alfson

SVAR DIREKT:

Det som händer i Ukraina är en tragedi. Tio miljoner människor har tvingats lämna sina hem och vi har alla ett ansvar att ta hand om dem som flyr. Ett ansvar vi tar som land, som kommun och som medmänniskor.

Bert Alfons efterlyser större aktivitet från kommunens sida när det handlar om att samordna och uppmuntra frivilliga initiativ. Vi som kommun kan göra mycket för att hjälpa dem de som nu söker en fristad i Helsingborg. Men vi kan inte göra allt.

Helsingborgs stad har i dag ett omfattande samarbete med olika aktörer såsom Migrationsverket och länsstyrelsen när det handlar om att stötta och ta hand om dem som nu kommer. Men även med civilsamhället och alla de frivilligorganisationer som verkar i staden.

Migrationsverkets huvudscenario är att 73 000 ukrainare beräknas komma till Sverige fram till juni, mestadels kvinnor och barn. För Helsingborgs del innebär det 1 500–2 000 personer.

Annons

Ska vi klara av det måste vi som samhälle hjälpas åt utifrån förmåga och kompetens. Helsingborgarnas engagemang är både nödvändigt och välkommet och där är civilsamhällets kompetens en oumbärlig del av vårt gemensamma mottagande. Det är civilsamhället och dess organisationer som har nätverken och erfarenheten för att samordna de olika initiativ som nu tas på frivillig basis.

Det handlar om att kanalisera engagemanget dit det gör störst nytta i det akuta läge vi nu befinner oss i.

Richard Lundberg (M)

ordförande

arbetsmarknadsnämnden

Helsingborg

Mikael Andersson (S)

vice ordförande

arbetsmarknadsnämnden

Helsingborg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy