Annons

Annons

Annons

Zoégas på Drottninggatan

Insändare
Stängningen är en tragedi för Helsingborg

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Stängningen av Zoégas Café och Butik på Drottninggatan i Helsingborg är ett hugg i ryggen på ett kulturarv. Det skriver LenaFanny Carrén.

Annons

Samtidigt som omvärlden i dagsläget är fasansfull, osannolik, och ofattbar, kan också tragedier inträffa i ens egen lilla värld, i ens egen ”lilla bubbla”.

I min, och i många andra helsingborgares ”bubbla” är stängningen av Zoégas Café och Butik på Drottninggatan i Helsingborg, just den osannolika tragedin. Ett hugg i ryggen på ett kulturarv! Där profit går före förståelse av historiens vingslag. Där ett miljonvinstdrivande företag trampar över all etik och moral.

Annons

Annons

Helsingborg har haft så många kulturarv. Några bortglömda, några utsålda. Några som gick åt skogen.

Anrika Helsingborgs Dagblad, grundat 1867, såldes till Sydsvenska Dagbladet 2014.

Kafferepet/Signe Bergkvist, Helsingborgs äldsta Café från 1889, gick i konkurs 2018.

Färjorna över Sundet, kända i vår samtid för sitt ”turande” har en så brokig historia att den är svår att utläsa. Men ett samarbete sedan 1800-talet mellan Sveriges, Danmarks och Tysklands järnvägar är nu ett minne blott.

Underbara Killbergs bokhandel, med anor sedan 1824, tog ned skylten, skrapade bort namnet på skyltfönstren under 2013, och blev Akademibokhandeln.

Några av ovanstående beslut kan jag förstå. Som ansvarig företagsledare får man ibland ta Djävulen i hand. Men att Zoégas, enbart genom profit och girighet, släcker ner ett kulturarv, för det finns ingen förståelse.

Skäms!

LenaFanny Carrén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan