Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionKriget i Ukraina

Aktuella frågor
”Permanenta Svenska-från-dag-ett för flyktingar.”

Där det finns ett behov skapar vi verksamhet, snabbt och effektivt, skriver David Samuelsson, generalsekreterare för bransch- och intresseorganisationen Studieförbunden.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Flyktingar från Ukraina anländer från Polen med färja till Nynäshamn. Foto:Claudio Bresciani

Annons

Kriget i Ukraina kan bli långvarigt. Många ukrainska flyktingar kan komma att stanna kvar i Sverige, av egen fri vilja eller för att de tvingas till det.

Dagens situation påminner om den stora flyktingströmmen 2015–2016. Då kunde studieförbunden snabbt göra en stor insats. Det är vi redo att göra igen.

Asylsökande får inte delta i SFI. Därför startade studieförbunden 2015–2016 cirklar i Svenska-från-dag-ett och Vardagssvenska och fick statligt stöd till det.

Ett halvår efter att verksamheten drog igång bedrev landets tio studieförbund kurser i Svenska-från-dag-ett och Vardagssvenska i 272 av Sveriges 290 kommuner. Totalt har 150 000 personer deltagit. Tack vare att studieförbunden är ideella organisationer som inte behöver hålla sig till det fyrkantiga regelverk som gäller för myndigheter kunde de erbjuda det.

Annons

Annons

Angreppet på Ukraina är ett angrepp på de demokratiska värden som all folkbildning vilar på. Därför var det också naturligt för landets studieförbund att tidigt gå ut med en gemensam förklaring om solidaritet med Ukrainas folk.

Det är bra att regeringen har beslutat att ändra Folkbildningsförordningen så att det blir tydligt att statsbidrag till folkbildning kan användas även till verksamhet för människor som har beviljats uppehållstillstånd i enlighet med EU:s massflyktsdirektiv. Det gäller oavsett om de bor i Migrationsverkets anläggningar eller inte.

Men det behövs mer:

• Riksdagen bör permanenta Svenska-från-dag-ett. Det beslut som gäller idag är att det ska upphöra vid årsskiftet. Det innebär i praktiken att verksamheten ska avvecklas i höst, vilket är orimligt med tanke på dagens flyktingström. Beslutet behöver fattas nu.

• De snäva gränserna och villkoren för Svenska-från-dag-ett och Vardagssvenska måste vidgas. De nuvarande 40 timmarna räcker inte för att lära sig ett nytt språk. Studieförbunden vill göra det möjligt för flyktingar att både studera fler timmar per vecka och fler veckor för att de som kommer hit ska ha goda möjligheter att lära sig svenska.

Studieförbunden skapar möjligheter för flyktingar att mötas och prata med varandra för att kunna hantera det som hänt och bidrar till att öppna dörren till det svenska samhället.

Studieförbunden har också aktiviteter för resten av det svenska samhället. Kunskapshöjande seminarier om Ukraina och kriget, cirklar i ukrainska och stöd för dem som vill organisera hjälpinsatser för att nämna några.

Annons

Annons

Folkbildning kräver resurser. Studieförbunden stödjer därför Folkbildningsrådets begäran till regeringen om ytterligare 60 miljoner kronor till studieförbunden för Svenska-från-dag-ett i år.

Som allt folkbildningsarbete bygger studieförbundens arbete med flyktingar från Ukraina underifrån. Det är fritt, frivilligt och deltagarstyrt. Eftersom studieförbund tillhör civilsamhället kan de agera snabbt och lokalt utan att behöva vänta på klartecken från olika myndigheter. Där det finns ett behov skapar vi verksamhet, snabbt och effektivt. Därför har Studieförbunden redan gjort en hel det för att stödja flyktingar som kommer från Ukraina till Sverige. Men för att verksamheten ska fungera så bra som möjligt och snabbt nå en omfattning som möter de behov som finns behövs ett nära och lyhört samarbete med regeringen. Under flyktingvågen 2015–2016 var det en central framgångsfaktor. Genom snabba beslut i alla led kunde studieförbunden möta stora mänskliga behov den gången och det är fullt möjligt även nu.

När det sker stora saker i samhället finns Studieförbunden där. Vi vet att vi kan och vill göra en stor insats för att ta emot de människor som flyr det urskillningslösa våldet i krigets Ukraina. Studieförbunden erbjuder en plats att mötas, diskutera och organisera sig. Vi står redo att erbjuda ”Svenska-från-dag-ett, Vardagssvenska och samhällsorientering. Allt detta gör vi utifrån folkbildningens demokratiska grund, de olika förbundens unika profiler, vittförgrenade kontaktnät och snabbfotade organisationer.

SKRIBENTEN

David Samuelsson, generalsekreterare för bransch- och intresseorganisationen Studieförbunden

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy