Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionKriget i Ukraina

Aktuella frågor
”Låt företag anställa och ukrainare jobba. Hur svårt kan det vara?”

Nyanlända som har utbildning och yrkeskunskaper måste tas till vara på ett bättre och snabbare sätt än idag, skriver Louise Eklund, Mauricio Rojas och Gilbert Tribo, Liberalerna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Frisörbranschen har länge haft problem att anställa, skriver artikelförfattarna.

Bild: Pixabay

Annons

Ukrainska flyktingar söker jobb i Skåne och arbetsgivare visar stort intresse för att anställa. Men byråkratiskt krångel och myndigheters saktfärdighet bromsar matchningen. Det är fel. Låt företag anställa och ukrainare jobba – hur svårt kan det vara?

Under en pressträff i veckan meddelade regeringen att ukrainska flyktingar ska få information om den svenska arbetsmarknaden och hur man söker jobb. Det är helt otillräckligt!

En kvinna som är allmänläkare och tandläkare i Ukraina sedan många år kom till Skåne i mars efter att ha flytt kriget. Hon vill hjälpa till i vården, gärna som volontär. En tandläkarmottagning som drivs i en medelstor skånsk stad såg behov av hennes hjälp, inte minst för att kunna bistå ukrainare med tandvård och översättning, men hon får inte börja jobba där. Om hon gör det riskerar mottagningens ägare att förlora sin licens.

Annons

Annons

Det kommer också många lärare från Ukraina som vill fortsätta inom sitt yrke. De skulle kunna hjälpa ukrainska barn som flytt till Sverige så att de kan fortsätta följa läroplanen i Ukraina. Liberalerna har föreslagit att elever som flytt från Ukraina ska få läsa enligt den ukrainska läroplanen i såväl grundskola som gymnasium.

Svenska myndigheter har förhoppningsvis dragit lärdomar ifrån flyktingkrisen 2015-2016. På grund av regeringens oförmåga att skapa förutsättningar för en lyckad integration, inte minst på arbetsmarknaden, lever många flyktingar i djupt utanförskap. Det är ett svek som inte får återupprepas och drabba dem som flytt till Sverige från Ukraina.

Några saker skiljer sig från tidigare flyktingkriser. Många av dem som flyr nu är barn, kvinnor och äldre. Enligt Migrationsverket är 59 procent i arbetsför ålder och många av dem som kommer från Ukraina har gått gymnasiet, kan engelska och har arbetslivserfarenhet.
Flyktingar från Ukraina omfattas av EU:s massflyktsdirektiv som borde förenkla Migrationsverkets processer och därmed minska risken för långa handläggningstider, som annars brukar vara ett stort problem.

Efterfrågan på arbetskraft är dessutom stor just nu. Arbetsförmedlingen har ovanligt många lediga jobb i sin platsbank.

Frisörbranschen har länge haft problem att anställa och intresset är så pass svagt för yrket att flera utbildningar tvingats stänga. Även it-bolag och byggbranschen lider av kompetensbrist. Nu får de förhoppningsvis lättare att rekrytera. Region Skåne behöver också vårdpersonal inom en rad områden, inte minst sjuksköterskor.

Annons

Annons

Nyanlända som har utbildning och yrkeskunskaper måste tas till vara på ett bättre och snabbare sätt än idag. Den som kommer till Sverige och har erfarenhet inom ett särskilt yrke behöver ofta riktad språkinlärning och validering, värdering av kunskaper och kompetens, för att arbeta inom sitt område.

Sverige måste tidigt kartlägga flyktingarnas kompetens, och det behöver finnas en tydlig väg för hur validering ska ske, liksom för hur man kan lära sig ett yrkesspråk. För att skapa användbara strukturer måste regeringen ha en lösning för långsiktig finansiering och införa ett bättre och mer sammanhållet valideringssystem.
 De senaste årens kortsiktiga satsningar är ingen lösning. Det statliga stödet till de branscher som vill anställa dem som kommer till Sverige måste också stärkas och få tydlig information om vad som gäller.

Jobb är avgörande för människors frihet, därför är det så viktigt att de kommer i arbete. Under de år alliansen styrde Sverige, 2006–2014, fick cirka 200 000 fler utrikes födda ett jobb att gå till, enligt sysselsättningssiffror från SCB.

Regeringen måste skapa förutsättningar för de människor som kommer till Sverige så att de kan bygga sig en framtid här. Därför behövs nu åter en tydligare arbetslinje i landets integrationspolitik. 

SKRIBENTERNA

Louise Eklund (L), riksdagskandidat och regionråd i Skåne.

Mauricio Rojas (L), är riksdagskandidat.

Gilbert Tribo (L), är riksdagskandidat och regionråd i Skåne.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy