Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Inför en producentavgift på läsk.”

Den politik som bedrivs idag är av rådgivande karaktär men forskning visar att höjd kunskap inte räcker för att förändra beteenden, skriver Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Cancerfonden och nu även Centerpartiet förespråkar en modell likt den som finns i Storbritannien. Där kostar läsk i de flesta fall inte mer än tidigare och konsumtionen är densamma. Men sockerhalten är lägre, skriver artikelförfattaren. Arkivbild.

Bild: Anna Simonsson

Annons

Det pågår en debatt om att minska mängden socker i läsk. Centerpartiet tog nyligen ställning för att Sverige ska införa en producentavgift på sockersötad dryck. Förslaget har mötts av en hel del kritik, men en sådan avgift är till för att bryta överviktstrenden. Om övervikten fortsätter öka i befolkningen riskerar barn och unga drabbas av framtida ohälsa, bland annat cancer.

Tre av tio cancerfall kan förebyggas med hälsosamma levnadsvanor. Och goda vanor grundläggs ofta tidigt. Samtidigt har vart femte barn i Sverige övervikt eller fetma och det kryper nedåt i åldrarna, enligt Folkhälsomyndigheten.

Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, har konstaterat att bland sockerrika livsmedel har sockersötad dryck den i särklass starkaste kopplingen till övervikt och fetma, som i sin tur innebär en ökad risk för 13 olika cancersjukdomar.

Annons

Annons

I Sverige kommer 4 procent av ungdomarnas energiintag från just sockersötad dryck. Högkonsumenter, ofta unga män, dricker nästan en liter läsk om dagen, enligt Livsmedelsverkets nationella matvaneundersökning Riksmaten ungdom.

Unga formas av vanor under uppväxten och maten i de miljöer de rör sig i. De påverkas av reklam de möter och köper det som marknaden erbjuder. Säg den 13-åring som till fullo förstår riskerna med att dricka mycket sockersötad läsk. Frågan är vad samhället kan göra för att främja hälsosamma levnadsvanor. Cancerfondsrapporten 2022 konstaterar att Sverige idag saknar ekonomiska styrmedel, som till exempel en producentavgift, för att främja hälsosamma matvanor.

Den politik som bedrivs idag är av rådgivande karaktär men forskning visar att höjd kunskap inte räcker för att förändra beteenden.

Cancerfonden och nu även Centerpartiet förespråkar en modell likt den som finns i Storbritannien. Där slipper producenterna avgiften om sockermängden minskas till under 5 gram per 100 ml läsk. På samma sätt blir nivån på avgiften högre om den ligger över 8 gram per 100 ml.

I Storbritannien kostar läsk i de flesta fall inte mer än tidigare och konsumtionen är densamma. Men sockerhalten är lägre. Bland annat har mängden socker i Fanta halverats och en halv liter Sprite innehåller nu 4,7 sockerbitar. Motsvarande mängd Sprite i Sverige innehåller 14. Det är en skillnad svår att försvara.

Annons

Vi människor är fria att fatta våra egna val i fråga om levnadsvanor.

Men Cancerfondens demoskopundersökning från 2020 visar att många vill att det ska vara lätt att göra hälsosamma val.

Annons

Är människors rätt att konsumera hur mycket socker de vill samma sak som att alla i Sverige vill konsumera nästan tre gånger så mycket socker som britterna när de dricker Sprite?

Cancerfondsrapporten 2020 visar tvärtom att 6 av 10 svenskar är positiva till ekonomiska styrmedel för sockersötad dryck.

Det är nu hög tid för Sverige att bedriva en effektiv politik för att besegra cancer. En producentavgift kan bli en delseger för bättre hälsa hos barn och unga. Därför är det dags för fler partier att följa Centerpartiet i frågan om producentavgift.

SKRIBENTEN

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy