Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSjukvård i Skåne

Aktuella frågor
”De som söker vård måste få samma möjlighet att få svar på sina prover oavsett var de bor.”

I Region Skåne är idag 33 procent av de biomedicinska analytikerna sysselsatta utanför hälso- och sjukvården, jämfört med riksgenomsnittet på 27 procent. Samtidigt är personalomsättningen hög, skriver Per Klingbjer, förbundsdirektör för Naturvetarna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Laboratorierna är bemannade dygnet runt alla dagar i veckan, skriver artikelförfattaren.

Bild: Sandra Henningsson

Annons

Varför måste människor i Skåne vänta längre på vård än andra, frågar sig Henrik Fritzon (S), oppositionsledare i Region Skåne (Aktuella frågor 6/4). Han lovar att Skåne ska bli bäst i landet på att göra vården tillgänglig och pekar på viktiga åtgärder för att uppfylla vårdgarantin.

Diagnostik spelar en nyckelroll i modern hälso- och sjukvård där allt fler behandlingar skräddarsys efter patienten för att få bästa möjliga effekt. Det får allvarliga konsekvenser för vården och patientsäkerheten om det saknas personal med rätt utbildning på sjukhusens laboratorier.

Varje dag analyserar biomedicinska analytiker i Sverige 200 000 laboratorieprover för att läkare ska kunna ställa rätt diagnos.

Annons

Annons

För att synliggöra laboratoriemedicinens betydelse för en fungerande hälso- och sjukvård har fackförbundet Naturvetarna gjort en kartläggning av diagnostiken före och efter pandemin. Den visar på brist på kompetens och stora skillnader mellan landets regioner.

Redan före pandemin var biomedicinska analytiker en av de yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården som det var allra störst brist på. Den pressade arbetssituationen har länge fått många att välja bort regionerna till förmån för privata arbetsgivare där villkoren är bättre.

Under 2021 mångdubblades arbetsbördan på labben i och med alla covid-19-analyser som behövdes göras. Personalen gick på knäna.

I Region Skåne är idag 33 procent av de biomedicinska analytikerna sysselsatta utanför hälso- och sjukvården, jämfört med riksgenomsnittet på 27 procent. Samtidigt är personalomsättningen hög. Antalet utlysta tjänster i förhållande till antalet anställda ligger på 12 procent medan genomsnittet för alla yrkesgrupper på arbetsmarknaden är 2,5 procent.

När det gäller pandemihanteringen konstaterar Coronakommissionen att Region Skåne haft långa ledtider från bokning av prov till provtagning och provsvar, vilket medfört att testningen inte kunnat begränsa smittspridningen och därmed har antalet som behöver sjukhusvård eller som avlidit inte kunnat hållas nere.

Nu ska alla behandlingar som skjutits upp under pandemin tas igen. Mängder av uppskjutna diagnoser behöver också göras. De flesta besök i vården kräver någon form av provtagning och analys. Enligt Socialstyrelsen minskade andelen personer som diagnostiserades med cancer under det första pandemiåret 2020 jämfört med de tre tidigare åren. För Region Skåne handlar det om 4 procent färre, vilket motsvarar 384 personer som inte fått en cancerdiagnos.

Annons

Annons

Det är dags att landets regioner tar sitt ansvar som arbetsgivare så laboratoriepersonal får drägliga villkor och de som söker vård får samma möjligheter att få svar på sina prover oavsett var i landet de bor.

Snart ska ansökan till universitet och högskola lämnas in och just nu funderar många blivande studenter på vilken utbildning som ger bäst framtidsutsikter. Kanske har några fått upp ögonen under coronapandemin för det jobb som görs på laboratorier och funderat på att välja det program som gör att man blir legitimerad biomedicinsk analytiker.

De får ett meningsfullt och spännande arbete som gör att de räddar liv och förhindrar onödigt lidande genom att se till att rätt behandlingar kan sättas in snabbt, att blodtransfusioner kan ske och akuta operationer blir möjliga.

Dessutom kan en biomedicinsk analytiker räkna med att få jobb. Hälso- och sjukvården skriker efter personal som kan bemanna regionernas laboratorier.

Men så som läget är idag ger utbildningen inte lön för mödan. Det arbete som personalen lägger ner i Region Skånes laboratorier innebär låga löner och mycket övertidsarbete. Med en ingångslön på runt 28 000 kronor per månad och en slutlön på under 38 000 kronor går kalkylen inte ihop.

Laboratorierna är bemannade dygnet runt alla dagar i veckan. Det behövs också politiska beslut som gör att de som arbetar kvällar, nätter och helger får skälig kompensation för obekväm arbetstid.

Ytterst få biomedicinska analytiker har idag en master- eller forskarutbildning. Gör det möjligt för medarbetarna att specialisera sig och erbjud tjänster som också ger mer pengar i plånboken.

Annons

Om landets regioner erbjuder goda villkor är möjligheterna stora att fler studenter ser en framtida karriär inom hälso- och sjukvården. Region Skåne behöver bli en modern, attraktiv arbetsgivare som är lyhörd och ödmjuk inför medarbetarnas sakkunskap.

SKRIBENTEN

Per Klingbjer, förbundsdirektör för Naturvetarna, ett fackförbund som har drygt 34 000 medlemmar.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy