AnnonsDestination Bornholm

Bornholms bästa kulturupplevelser – stor guide

Den lilla ön i Östersjön är centrum för mycket av danskt konsthantverk. Och på Bornholm finns mängder av spännande utställningar att undersöka. Vi guidar dig till några av alla kulturupplevelser.

Hitta ditt boende på Bornholm på Semester Bornholm

Hur kan en liten ö med bara 40 000 invånare vara så inflytelserik när det kommer till konst och kultur? Svaret går kanske att hitta i det magiska ljuset och den unika naturen.

Det är två starka skäl till varför konstnärer från när och fjärran länge sökt sig till just Bornholm för att finna inspiration, något som självklart gett eko i form av alla spännande verk som visas på ön.

Bornholm – en World Craft Region

Ett bevis på Bornholms starka koppling till kulturhantverk är att man som första landskap i Europa utnämndes till prestigefulla World Craft Region.

Många konstnärer använder lokala material, som den speciella leran. I flera hundra år har keramiker, stengodstillverkare och andra använt den karakteristiska gula leran för att skapa krus, tallrikar och andra bruksföremål – som sedan exporteras till hela världen.

En något nyare kulturtrend är glasblåsarna, som har utmärkt sig alltmer under senare år. Ett tydligt tecken på glaset som kraft och kvalitet är Konstakademiens Designskola i staden Nexö på östkusten, där nivån för varje år tycks höjas tack vare den gedigna utbildningen.

Även textilkonstnärerna blir fler. Siden, ull och tyg är favoritmaterial, medan former och färger hela tiden skiftar. Glöm inte heller alla silver- och guldsmeder som ofta bjuder in till sin öppna utställningar och verkstäder, inte sällan i charmiga gamla byggnader.

Grönbechs Gård - smart startpunkt

Att hitta hantverk på Bornholm är ingen konst. Nästan alla konsthantverkare har egna gallerier eller ateljéer som man kan besöka. En smart startpunkt är Bornholms Center för Konsthantverk, som huserar i Grönbechs Gård, ett omgjort före detta packhus utanför Hasle strax norr om Rönne. Här visar konstföreningen ACAB – Arts&Crafts Association Bornholm – verk och presenterar sina 80-talet medlemmar. Hos Grönbechs kan man få inspiration att hitta just sin nya favoritkonstnär, vars konst man sedan kan förkovra sig mer i direkt på plats. Just i år visas också en stor jubileumsutställning från ACAB.

Nu i påskhelgen kan man även titta in till textildesignern Pernille Vestergaard i hennes butik och skrädderi Gevandt på Rådhusstraede i Rönne. Här skapar Pernille både textilhantverk, mode och design och just under långhelgen bjuds en påsk-pop up på besök av Kristoffer Schriver. Mannen bakom mikrobageriet Ruglig har snurrat nybakade kanel- och kardemummabullar hela natten som kan avnjutas i butiken eller ute i solen. Vägg-i-vägg har samtidigt grannkonstnären och keramikern Mie Mölgaard ställt fram sin andrasortering av hennes färgstarka kökskeramik som säljs under helgen.

Rundresa med konstpaus

I slutet av maj lockar Bornholms årliga Konstrundan. Under denna tre dagar långa fest för fantasin hålls öppet hus hos konsthantverkare, konstnärer och i utställningslokaler runt ön. Avstånden är aldrig långa på Bornholm, men som vägvisare och ciceron rekommenderas ändå Konstrundans hemsida och katalog. Och för att tajma kvällarnas konstpauser finns förstås mängder av fina boenden att ta in på. Några förslag:

Hitta ditt boende på Bornholm på Semester Bornholm

Fakta

Bornholm

Den danska ön mitt i Östersjön ligger 40 kilometer söder om Skåne och 170 kilometer från Köpenhamn.


Yta: Knappt 600 kvadratkilometer.

Antal invånare: 40 000, varav de flesta bor i centralorten Rönne eller Nexö, Aakirkeby, Allinge-Sandvig och Hasle.

Högsta punkt: Rytterknægten, 180 meter över havet.

Ta dig dit: Färjan från Ystad till Rønne tar bara 1 timme och 20 minuter. Den avgår alltid minst 4 gånger per dag och upp till 13 gånger under högsäsong. 

Bo på Bornholm: På www.semester-bornholm.se finns de flesta bra boenden på ön samlade. Allt från mysiga boutiquehotell till prisvärda hostels.

Erbjudanden: På semester-bornholm.se finns just nu också fina paketerbjudanden för olika typer av resor. Vad sägs om "Sol, strand och hav", "Romantisk spaweekend" eller "Havsutsikt, ölprovning och fiskbuffé".

Mer info
På www.bornholm.info/se hittar du allt du behöver veta inför resan: Tips på utflyktsmål, bil- och cykeluthyrning, restauranger för alla smaker och mycket mer.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan