Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Om Sverige väljer gå med i Nato skulle jag sova gott på nätterna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Låt svenskarna få känna tryggheten i att vara med i en kompakt försvarsallians, menar insändarskribenten. Bilden visar militärfordon från Nato-länder under färd genom västra Sverige på väg till en övning i Norge.

Annons

Jag vill här förklara varför jag tycker att Sverige (och Finland) omedelbart borde gå med i Nato.

Gotland i sig själv är ett sådant stort problem att Sverige borde gå med. Är det någon som är så naiv att man tror att om Gotland skulle bli attackerad av Ryssland eller ett annat land, kan man då tro att Nato eller andra länder skulle sätta igång ett storkrig för Gotlands skull, det tror jag är högst osannolikt.

Annons

Annons

En annan orsak är att vi inte kan tillåta oss att Ryssland eller någon annan dikterar vår säkerhetspolitik. Exempelvis om vi går med i Nato så kommer det och det hända, opreciserade hot som Ryssland nu slänger ur sig till höger och vänster.

Om man är snäll och medgörlig mot en psykopat så betyder det inte att psykopaten slutar att plåga dig, tvärtom så blir det troligen mycket värre.

Man måste förstå att Nato inte är ett hot mot Ryssland eller andra länder. Nato har inga planer på att annektera mark i andra länder. Nato är en försvarspakt, ett skydd mot Ryssland och andra länder som utgör ett hot mot demokratin och som med hot, våld och tvång vill regera och bestämma över andra länder.

Sverige är nu en spricka i det totala Natoförsvaret. En spricka som Ryssland kan rikta in sig på. Går Sverige med så blir Nato ännu massivare och ännu mer avskräckande för en eventuell inkräktare.

Sverige bör inte lita på en massa lösa försvarsavtal med andra länder. Låt svenskarna få känna tryggheten i att vara med i en kompakt försvarsallians där den kollektiva försvarsklausulen i §5 säger att: ”ett väpnat angrepp mot någon av Natos medlemsstater skall betraktas som ett angrepp mot alla medlemmar i Natos försvarsallians”.

Annons

Låt oss få leva under denna trygghet, då kan jag sova gott. Jag vill inte att Sverige skall hamna i Ukrainas situation.

Framförallt: Låt inte Putin diktera villkoren för oss. Hade jag fått bestämma så skulle även Ukraina vara med i Nato. Låt inte rädslan styra våra beslut i detta.

Kalle

Örkelljunga

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan