Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”En regering med KD gör om strandskyddet i grunden.”

Vi vill se en mer rättssäker och tydlig lagstiftning där markägare enklare kan förutse om en tänkt åtgärd, till exempel ett nybygge, kan vara möjlig eller inte, skriver tre företrädare för Kristdemokraterna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att landets alla länsstyrelser ska kunna införa strandskydd till 300 meter från strandlinjen skapar osäkerhet, skriver artikelförfattarna.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Det behöver bli enklare att bygga i hela landet och bo nära vatten i Sverige. Därför krävs det omfattande förändringar i det regelverk som idag hindrar byggande och utveckling i glest befolkade områden.

Men Kristdemokraterna säger nej till regeringens urvattnade förslag som nyligen överlämnades till riksdagen. Vi vill inte cementera en otidsenlig, oförutsägbar och i stora delar orimlig lagstiftning.

Det uppdrag som regeringen gav utredaren Catharina Håkansson Boman var att strandskyddslagstiftningen skulle göras om i grunden. Så har det inte blivit. I sin proposition till riksdagen föreslår regeringen fler detaljregler och undantag än vad dagens lagstiftning innehåller.

Det borde Centerpartiet, som bland annat hade ett nytt strandskydd som krav för att gå med på januariöverenskommelsen, vara ärliga med.

Annons

Annons

Kristdemokraterna vill att grundregeln ska vara att strandskyddet tas bort för små sjöar och vattendrag upp till 2 meters bredd, i enlighet med Catharina Håkansson Bomans förslag. Vid särskilt värdefulla miljöer ska möjligheten för strandskydd finnas kvar, men det finns annan lagstiftning som då kan vara mer lämplig att använda.

Regeringen har kompromissat med sitt bräckliga regeringsunderlag, det vill säga Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det förslag som regeringen presenterar lappar och lagar men i ivern att tillfredsställa alla blir helheten inte tillräcklig.

Nu är förslaget att små sjöar och vattendrag upp till 2 meters bredd ska få 25 meter strandskydd.

Vi vill se en mer rättssäker och tydlig lagstiftning där markägare enklare kan förutse om en tänkt åtgärd, till exempel ett nybygge, kan vara möjlig eller inte. Regeringens förslag riskerar att göra det mer otydligt än idag.

Att landets alla länsstyrelser ska kunna införa strandskydd till 300 meter från strandlinjen skapar osäkerhet. Om områden så långt från strandlinjen behöver skyddas finns det andra typer av områdesskydd, till exempel naturreservat och djur- och växtskyddsområden, än just strandskyddet.

Ett omfattande strandskydd där de som berörs inte ser att några naturvärden skyddas urholkar medborgarnas förtroende för länsstyrelsen, något som i förlängningen riskerar att påverka förtroendet för alla myndigheter.

Annons

Det direktiv som utredaren Catharina Håkansson Boman fick var att det skulle bli mer lokalt inflytande i strandskyddsärenden. Det medför inte det förslag som nu lagts fram. Både kommuner och markägare måste få ett större inflytande över hur utvecklingen längs sjöar och vattendrag ska se ut.

Annons

Enligt dagens lagstiftning utgör en väg en sorts barriär som bör innebära slutet på ett strandskyddsområde. Tolkningen är nu att bara större, asfalterade vägar bryter strandskyddet. Vi anser, liksom Lantbrukarnas riksförbund, LRF, att det bör gälla vad som kallas ”allmänna vägar”, alltså att vägar där allmänheten har tillträde bör bryta strandskyddet så att det är fritt för nybyggen på andra sidan vägen. Ett sådant förtydligande ger en större förståelse för strandskyddet som många uppfattar som en byråkratisk konstruktion som inte förbättrar miljön, bara begränsar människors möjlighet att bygga.

Regeringens förslag om en ny lagstiftning när det gäller strandskydd tar många steg bort från det direktiv utredaren fick. Därför uppmanar vi nu regeringen att återkomma med ett förslag där strandskyddet görs om i grunden. Det kommer en regering där Kristdemokraterna ingår att se till att Sverige får.

SKRIBENTERNA

Peter Kullgren (KD), partisekreterare

Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet

Larry Söder (KD), bostadspolitisk talesperson

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy