Annons

Annons

Annons

Politik i Klippan

Gruppledaren: ”Vi är jättesugna på att sitta i en majoritet”

Sverigedemokraterna i Klippan var de stora vinnarna i valet 2018. Trots det blev det ytterligare en period i opposition.
– Vi fick fyra år på oss att slipa partiet, säger gruppledaren Jonas Luckmann.

Text

Ett bra politiskt klimat, så beskriver Jonas Luckmann Klippans kommunfullmäktige.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Med drygt 30 procent av rösterna blev Sverigedemokraterna Klippans största parti i valet 2018 och fick 13 mandat. Men när Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet gick ihop hamnade SD i opposition – igen.

– Vi fick oppositionsrådet och alla andre vice ordförandeposter i nämnderna och vi fick fyra år på oss att slipa partiet, säger Jonas Luckmann, partiets ordförande och gruppledare.

Jonas Luckmann är partiets ordförande och gruppledare. Det senare tog han över efter Åsa Edvardsson under mandatperioden som nu lider mot sitt slut.

Bild: Niklas Gustavsson

Efter valet förde Sverigedemokraterna dialog med samtliga partier, berättar Jonas Luckmann. Men något oppositionssamarbete blev det inte.

Annons

– Det har inte alltid varit lätt. Det kan vara svårt att vara i opposition för att man automatiskt är emot oss på grund av det. Egentligen är det få frågor som vi inte är överens om i fullmäktige. Så den biten är frustrerande, säger Jonas Luckmann.

Annons

Efter två mandatperioder i opposition är SD sugna på att sitta i en styrande majoritet – som det största partiet i ett partisamarbete.

Bild: Niklas Gustavsson

Ändå tycker han att de lyckats med att driva sin politik.

– Jag tror att vi tvingat styret att vara mer skärpta, vi ifrågasätter mycket i nämnderna, säger han.

Bland annat har kommunfullmäktige efter en motion från SD nu ett digitalt voteringssystem och en flaggpolicy är på väg att antas. I kommunfullmäktige har partiet också opponerat sig mot förtätning i Klippan och mot flytten av återvinningscentralen, men utan gehör.

– Återvinningscentralens flytt till Karossen har vi varit emot hela tiden. Nu visade det sig att kommande åtgärder gör att det inte går. Det är irriterande att inte bli lyssnad på från början, säger Jonas Luckmann.

”Vår gemensamma ståndpunkt är att göra det som är bra för Klippan”, säger Jonas Luckmann om SD-gruppen.

Bild: Niklas Gustavsson

Hade ni kunnat göra mer? Om ni till exempel samarbetade med andra?

– Det hade vi kunnat och vi har försökt. Vi har haft både officiella och inofficiella möten, säger han.

Sverigedemokraterna i Klippan gick till val 2018 med 19 kandidater. Men strax innan valdagen blev tre av dem strukna, ett beslut från den nationella ledningen efter att det framkommit att kandidaterna haft en bakgrund inom högerextremism.

Annons

Annons

Trots det kunde de 13 platserna i kommunfullmäktige fyllas upp och närvaron har varit god, till skillnad från förra mandatperioden.

– Vi har varit hårda från början med vad som gäller och vad vårt syfte är. SD är inget lätt parti. Det är ofta försök till toppstyrning och folk drar åt olika håll, säger Jonas Luckmann.

Hur det blir efter valet i höst återstår att se, men samtal med andra lokala partier är igång och kommer fortsätta efter valet, enligt Jonas Luckmann.

– Klart att vi är jättesugna på att sitta i en majoritet. Det vi kommer ställa som krav är att vi får inflytande. Det finns partier inom det borgerliga blocket som ligger nära oss ideologiskt, Moderaterna är ett intressant parti, säger han.

Fakta

SD:s motioner

• Från januari 2019 fram till mars 2022 har Sverigedemokraterna i Klippan lämnat in 20 motioner.

• Bland annat har de berört flaggpolicy i kommunen, gratis skolfrukost, förbud mot religiös klädsel i för- och grundskolan samt tiggeriförbud. Införandet av ett digitalt voteringssystem i kommunfullmäktige kom till genom en motion från partiet.

Läs mer:

Jens Leandersson gör comeback i SD

Tomma stolar och låg närvaro – så har SD skött sitt förtroende i Klippan

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan