Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionKriget i Ukraina

Aktuella frågor
”Det internationella biståndet har blivit viktigare efter Rysslands invasion av Ukraina.”

Att ta ansvar för Sveriges utrikespolitik innebär att klara av att ta klimatförändringarna på allvar och driva på för en snabb, grön omställning av samhället samtidigt som Sverige möter ett säkerhetspolitiskt läge där gränsen mellan krig och fred blir alltmer oklar, skriver Maria Ferm, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

All import, både svensk och till EU, av rysk olja och gas måste stoppas omedelbart, precis som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanade Sverige att göra i riksdagen för några veckor sedan, skriver Maria Ferm (MP). Foto: Sofia Ekström

Annons

Nästan fem miljoner människor har flytt krigsdrabbade Ukraina, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR:s senaste uppdatering. Över sju miljoner människor beräknas vara flyktingar inom landet.

Rysslands invasion av Ukraina har inneburit ett fruktansvärt mänskligt lidande. Attackerna mot barnsjukhus, mot bostadshus och massmord av civila är inget annat än barbari. Alla ansvariga måste ställas till svars för vad som ser ut att vara grova krigsbrott.

Avskyvärda scener har utspelats och fortsätter att utspelas i Ukraina. Sverige och EU behöver fortsätta att stödja Ukraina och sluta göda den ryska regimens finansiering av kriget.

All import, både svensk och till EU, av rysk olja och gas måste stoppas omedelbart, precis som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanade Sverige att göra i riksdagen för några veckor sedan.

Annons

Annons

I spåren av Rysslands invasion av Ukraina finns det också risk för en svältkatastrof i länder som redan är särskilt utsatta och konfliktfyllda. Inte minst på Afrikas horn, som importerar mycket vete från Ukraina och Ryssland, är situationen särskilt allvarlig.

Svältkatastrofen i Jemen riskerar nu att förvärras och i Sudan genomförs protester mot höjda matpriser. I detta läge är det oerhört viktigt att på olika sätt stödja utsatta länder mer, inte mindre. Det är helt fel att minska Sveriges bistånd genom att använda en del av det till flyktingmottagning, något som regeringen har beslutat ska ske. Det internationella biståndet har blivit viktigare efter Rysslands invasion av Ukraina.

Coronapandemins konsekvenser för människor som lever i fattigdom har dessutom varit förödande. Att i ett sådant läge sänka biståndet genom stora avräkningar och hota med indraget bistånd för att försöka avvisa fler är inhumant.

Det är också kontraproduktivt att dra in bistånd till länder där många människor är internflyktingar eller är i ekonomisk nöd och har brist på mat, som regeringen öppnade för när den i december förra året föreslog villkorat bistånd.

På många sätt har Sverige gått före och visat vägen när det gäller till exempel feministisk utrikes- och utvecklingspolitik och ett effektivt och hållbart bistånd. Det ska Sverige fortsätta med.

Att ta ansvar för landets utrikespolitik innebär att klara av att ta klimatförändringarna på allvar och driva på för en snabb, grön omställning av samhället samtidigt som Sverige möter ett säkerhetspolitiskt läge där gränsen mellan krig och fred blir alltmer oklar. Det kräver att de politiker som styr landet blir bättre på att se helheten, ta angepp på demokratin på allvar och göra allt som går för att minska utsläppen. 

Annons

Annons

Klimatförändringarna både förvärrar existerande konflikter och driver fram nya. Svält, förstörda vattentäkter och kampen om sinande naturresurser är några exempel. I en värld där klimatkrisen leder till fler krig, katastrofer och därmed också fler människor som lever med brist på mat, eller som tvingas på flykt, är global solidaritet central.

Under Miljöpartiets tid i regeringen, i fjol,

beslutade regeringen att fördubbla det svenska klimatbiståndet till 15 miljarder kronor fram till 2025, jämfört med 2019. Världens fattigaste har minst skuld till klimatförändringarna, men drabbas hårdast. Solidaritet med alla världens människor är en hörnsten i den gröna ideologin och Miljöpartiet vill att Sverige ska fortsätta att vara ett föregångsland genom att stötta utvecklingsländer i deras utveckling och genomförande av Parisavtalet.

Sveriges bistånd ska vara hållbart, stärka demokrati och rusta samhällen för att minska fattigdom och utsatthet, möta klimatutmaningen, motverka korruption, och driva på för fred och stabilitet i världen i linje med de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Sverige ska stå fast vid målet att minst 1 procent av landets bruttonationalinkomst ska gå till bistånd och se över hur biståndet i dagens mycket allvarliga läge kan öka.

Sverige ska inte göra om misstaget från 2015 att göra stora avräkningar av biståndet för att finansiera flyktingmottagandet.

SKRIBENTEN

Maria Ferm, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy