AnnonsDestination Bornholm

Upplev Bornholm på våren – 5 anledningar varför ön är bäst den här säsongen

Foto: Mike Grønbech-Dam

Att den danska ön Bornholm är ett drömresemål på sommaren vet de flesta om; härliga stränder och massa sol. Men kanske är ön ännu bättre redan nu på våren. Här får du 5 anledningar till att ta färjan den smidiga resan en dryg timme söderut från Ystad redan nu.

Hitta ditt boende på Bornholm på Semester Bornholm

Spontaniteten

På våren är det betydligt färre besökare på ön. Det betyder att du inte behöver planera vad du ska göra eller besöka lika noga innan du åker. Köerna till sevärdheter och attraktioner är obefintliga, det är ingen trängsel i gallerierna och det går ofta lätt att hitta bord på de bästa restaurangerna och rum på de mysigaste hotellen. Åk på våren och ta dagen som den kommer och åk till den by som känns mest rätt för dagen.

Åk på våren och ta dagen som den kommer.

Naturen

Bornholms vackra skogar och fält är som allra vackrast på våren. Det är mycket vatten i bäckar och sjöar och vattenfallen forsar som mest dramatiskt. Luften är hög och himlen härligt ljusblå. Så för att uppleva naturen när den är som allra bäst och temperaturen är behagligt ljummen – ja då är våren den bästa tiden. Oavsett om du har vandringsskor eller cykelpedaler under fötterna.

Døndalen. Foto: Martin Birk

Maten och drycken

På Bornholm finns det mängder av små producenter av olika typer av mat och dryck. Alla med det gemensamt att de håller enormt hög kvalitet och nästan uteslutande har ett stort fokus på ekologi och hållbarhet. Att besöka dessa producenter ute på gårdarna, i bryggerierna, brännerierna, rökerierna eller kanske rent av hemma där de bor – det är en riktig ynnest. På våren har de flesta betydligt mer tid till att ta emot besökare, visa dem runt och berätta om hur de jobbar med sin cider, sin choklad eller sitt bröd. Ta chansen att uppleva Bornholms mat och dryckeskultur på riktigt nära håll innan besöksantalet blir för stort.

Foto: Semko Balcerski

Cykelbanorna

Bornholm är en perfekt destination för den som vill turista från cykelsadeln. Vägarna är i allmänhet små och fina och det finns cykelbanor i ett nät över hela ön. På våren är det inte lika varmt som i den heta sommarsolen och därmed mer behagligt att ta sig fram på två hjul. Det är också mindre biltrafik och därmed tryggare att ta sig fram, på de vägar som delas med motorfordonen. Och varför inte ta med träningscykeln? Bornholm är en plats många cykelklubbar åker till för att ha träningsläger, oavsett om de kör racer eller mountainbike.

Ols rundkirke. Foto: Semko Balcerski

Konsten och konsthantverket

De olika konsthantverkarna och gallerierna är något många åker till Bornholm för att besöka. Och precis som för mat- och dryckestillverkarna så är det såklart så att de har mer tid till att ta emot och visa varje enskild besökare sina konstverk under den mindre välbesökta våren. Och tajmar du in Kristi Himmelfärdshelgen är det dessutom Bornholms stora Konstrunda där du verkligen får en fin i blick i allt ön har att erbjuda i form av kultur.

Gudhjemmuseum. Foto: Stefan Asp

… och en anledning att åka även i höst

Bornholm består till stor del av klippor och sten som värms upp under sommaren. Stenen håller kvar värmen långt in på hösten och gör att det är varmt och behagligt i luft och vatten längre än i exempelvis Skåne. Så vill du förlänga sommaren några veckor är Bornholm ett nära och spännande alternativ.

Se var du kan hitta ditt drömboende på Bornholm på Semester Bornholm

Fakta

Bornholm

Den danska ön mitt i Östersjön ligger 40 kilometer söder om Skåne och 170 kilometer från Köpenhamn.

Yta: Knappt 600 kvadratkilometer.

Antal invånare: 40 000, varav de flesta bor i centralorten Rönne eller Nexö, Aakirkeby, Allinge-Sandvig och Hasle.

Högsta punkt: Rytterknægten, 180 meter över havet.

Ta dig dit: Färjan från Ystad till Rønne tar bara 1 timme och 20 minuter. Den avgår alltid minst 4 gånger per dag och upp till 13 gånger under högsäsong. Se samtliga avgångar och boka din resa här.

Bo på Bornholm: På semester-bornholm.se finns de flesta bra boenden på ön samlade. Allt från mysiga boutiquehotell till prisvärda hostels.

Erbjudanden: På semester-bornholm.se finns just nu också fina paketerbjudanden för olika typer av resor. Vad sägs om "Sol, strand och hav", "Romantisk spaweekend" eller "Havsutsikt, ölprovning och fiskbuffé".

Mer info: På bornholm.info hittar du allt du behöver veta inför resan: Tips på utflyktsmål, bil- och cykeluthyrning, restauranger för alla smaker och mycket mer.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan