Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Ny sajt hjälper ukrainska flyktingar i Sverige

Efter succén med den arabisktalande nyhetssajten Aktarr.se lanserar nu Malmöprofilen Kotada Yonus den icke vinstdrivande webbsajten Hej Ukraina. Den nya ukrainsk-språkiga plattformen ska förenkla ukrainska flyktingars liv och integration i Sverige. Initiativet stöttas av bland andra Lindéngruppens ägare, Jenny Lindén Urnes.

Kotada Yonus, grundaren av den arabiskspråkiga nyhetssajten Aktarr.se, lanserar nu sajten Hej Ukraina som ska främja ukrainska flyktingar i Sverige.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Nyligen mjuklanserade Aktarrs grundare, Kotada Yonus, initiativet hejukraina.se som lanseras i full skala nu på fredag. Den nya plattformen ger ukrainska flyktingar i Sverige information på sitt eget språk, och tar upp olika aspekter på flyktingmottagande och integration. Sajten ska även förmedla svenska nyheter och annan viktig samhällsinformation.

– Hittills har Hej Ukraina lockat runt 600 besökare varje dag, och då har vi bara varit på teststadiet. Plattformen är inte vinstdrivande och helt gratis för både besökare och företag och organisationer som vill vara med och bidra på något sätt, säger Kotada Yonus som själv kom till Sverige som flykting från Syrien.

Annons

Annons

Målsättningen är att hejukraina.se ska bli Sveriges största informationsplattform för ukrainska flyktingar.

Inledningsvis i projektet anlitade han sex ukrainska utvecklare i Ukraina, som byggt den tekniska lösningen och bistått med bland annat översättningar. Målet är att sajten ska bli Sveriges största och mest effektiva informationsplattform för ukrainska flyktingar.

Jenny Lindén Urnes är styrelseordförande för Lindéngruppen som äger 50 procent av metallpulvertillverkaren Höganäs AB. Arkivfoto: Anders Malmberg.

Initiativet har fått stöd av bland andra Jenny Lindén Urnes, ägare till Lindéngruppen som tillsammans med Wallenbergstiftelsernas FAM äger metallpulvertillverkaren Höganäs AB. Med på banan är också Kronans Apotek, samt Ola Ahlvarsson som har arbetat med och drivit bland annat Spray, Boxman, Blocket, Letsbuyit och Epicenter.

En av finesserna med Hej Ukraina är att ge information om jobbmöjligheter och utbildningar, och matcha ukrainska besökare med företag som vill nyanställa personal.

– Jobbsökande ukrainare ska kunna lägga upp sin profil och meritförteckning, och olika företag kan söka arbetskraft och beskriva vilken kompetens de är ute efter, säger Kotada Yonus.

Annons

Han ser gärna att fler företag och organisationer engagerar sig i projektet:

– Alla som vill vara med och bidra med något i projektet är välkomna att bland annat skicka intresseanmälan om jobberbjudande på sajten. Vi tar hand om all nödvändig teknik och översättningar till ukrainska. Om man även har någon särskild information som man vill förmedla, exempelvis event, så går det också bra att höra av sig till mig, säger Kotada Yonus.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy