Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSvenska försvaret

Aktuella frågor
”Det finns flera anledningar till att Sverige bör hålla sig utanför Nato.”

Ett beslut om Nato är avgörande för Sveriges framtid. Det finns inga ångerveckor att ta till. Nu gäller det att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt. Det skriver Madeleine Göransson, internationell taleskvinna för S-kvinnor i Skåne, tillsammans med företrädare för flera andra organisationer.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s tidigare president Donald Trump. Vill Sverige vara under befäl av Trump om han åter skulle bli vald till USA:s president, skriver artikelförfattarna. Foto: Francisco Seco

Annons

Meningen "Vill du ha freden, så bevara freden" är gammal. Den fanns på ett vykort som IKFF, internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, gav ut 1936, men är lika aktuell idag.

Nu rustar Sverige som aldrig tidigare. Det är ofred i världen. Kriget i Ukraina berör Sverige. Det sker i vårt närområde. Taiwan hotas också med vapenskrammel. Det pågår krig i Jemen, Etiopien, Syrien och på många andra platser på jorden.

Sverige står inför ett avgörande beslut: Gå med i Nato eller inte.

Det är inte läge att låta sig skrämmas av det instabila världsläget.

Sverige måste värna om sin alliansfrihet. Människor får inte bli så skrämda av det nuvarande världsläget att de beslutar att gå med i Nato.

Annons

Det finns flera anledningar till att Sverige bör hålla sig utanför Nato.

Först och främst är det viktigt att behålla landets alliansfrihet. Vi vill inte att Sverige inlemmas under Natos kärnvapenparaply.

Annons

Sverige sade nej till atomvapen 1965 efter S-kvinnornas idoga kamp. Då togs beslut att kärnvapen inte får föras in på svensk mark.

Om Sverige går med i Nato är det fritt fram för denna mellanstatliga militära allians att både flyga över Sverige med kärnvapenbestyckade stridsflygplan och att använda de svenska hamnarna för kärnvapenutrustade ubåtar.

I Norge för delar av landets befolkning en kamp för att stoppa kärnvapenutrustade Nato-ubåtar från att gå in i Tromsö hamn.

Vilka konsekvenser får ett Natointräde för Sveriges relationer till Ryssland? Kaliningrad ligger tvärs över på andra sidan Östersjön. Om det inte redan finns kärnvapen där placeras de med all säkerhet ut efter att Sverige ansökt om medlemskap i Nato.

Vi vill att Östersjön ska vara ett kärnvapenfritt hav. Istället bör Sverige stärka samarbetet mellan Östersjöländerna i fredens tecken. Olof Palme gav 1982 ut en rapport som hette Gemensam Säkerhet. I den betonade han vikten av att länderna runt Östersjön skulle vara kärnvapenfria zoner.

Vill Sverige vara under befäl av Donald Trump om han åter skulle bli vald till USA:s president? Vill Sverige skicka soldater till Turkiet om nu landets president Recep Tayyip Erdogan går in i en krigssituation? Båda scenarierna blir effekter av ett svenskt medlemskap i Nato. Sverige måste anpassa sig efter artikel 5 i organisationens stadgar som säger att en attack på ett medlemsland är en attack på alla.

Annons

Annons

En annan anledning till att inte vara med i Nato är att Sverige förlorar sin roll som möjlig medlare i konflikter. Sverige har bland annat under Olof Palme varit fredsmäklare i Irak.

Sverige är en förebild för många andra länder när det gäller möjlighet till fred. Många länder i Asien och Afrika ser hopp om fred när Sverige nämns. Låt det inte upphöra på grund av rädsla för Ryssland.

Ryssland hotar kanske Sverige, men vi måste alla rakryggade stå upp för vår tanke att alliansfrihet är den enda vägen att gå för att säkra fred.

Det är också viktigt att skynda långsamt. Ett beslut om Nato är avgörande för Sveriges framtid. Det finns inga ångerveckor att ta till. Nu gäller det att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt.

SKRIBENTERNA

Ingalill Bjartén, ordförande i S-kvinnor Österlen

Madeleine Göransson, internationell taleskvinna för S-kvinnor i Skåne

Ingegerd Municio, företrädare för Kvinnor för fred, Stockholm

Gudrun Schyman, företrädare för organisationen Fria pensionärer, Simrishamn

Jea Jonsson, företrädare för kvinnor för fred, Skåne

Anita Ullman, medlem i S-kvinnor Österlen

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy