AnnonsDestination Bornholm

Upplev närproducerad dryck på Bornholm – resa för smaklökarna

På den vackra danska ön Bornholm produceras det drycker av allra högsta klass. Många av de entusiasmerande producenterna tar gärna emot besökare och visar, berättar och låter en smaka på de gyllene dropparna de kan erbjuda. En tur runt ön blir en resa för smaklökarna.

Hitta ditt boende på Bornholm på Semester Bornholm

På ängarna söder om Ekkodalen vid Aakirkeby står det nyplanterade äppelträd glest utspridda. Här har Line Kramp och hennes partner Alex Bredkjær flyttat för att förverkliga drömmen om att göra cider av sådan klass att det ska kunna ersätta fina viner på lyxkrogarna.

– Vi har fram till nu plockat äpplen från träd som växer vilt i naturen och från gamla gårdar. Men nu då vi flyttat ut till den här gården kan vi verkligen skapa det vi vill, berättar Line.

Line Kramp och Alex Bredkjær driver Avijll, ett av många företag på Bornholm som satsar på hållbar produktion av kvalitetsdrycker.

De satsar på en hållbar odling, där träden får växa med mycket utrymme för rötterna att växa sig starka. Det kommer ge små skördar inledningsvis men på sikt bygga starka träd som inte behöver bekämpningsmedel och som bidrar till det lokala ekosystemet istället för att utarma det.

– Vi bearbetar jorden istället för träden. På sikt blir det både bättre för naturen och i slutändan bättre äpplen och cider. När träden blivit större kommer vi låta djuren beta bland dem och skapa en naturlig gödsling och bearbetning av gräset runt omkring stammarna.

Avijll betyder äpple eller skörd på gammal Bornholmsdialekt.

Tankarna bakom Line och Alex företag Avijll (som betyder äpple eller skörd på gammal Bornholmsdialekt) är inte unika på Bornholm. Många unga, kreativa människor med hållbarhetstänk förverkligar sina drömmar om att skapa hantverksmässiga drycker på Bornholm. Här finns ölbryggerier, gin-destillerier, kafferosterier, vinmakare och flera andra producenter. Och likt de stora vinhusen i södra Europa välkomnar de flesta ett besök på gården eller i brygghusen. Danmark har inte samma hårda regler kring gårdsförsäljning som Sverige har, vilket innebär att det är möjligt att provsmaka och köpa med sig de olika dryckerna där de faktiskt produceras på gårdarna.

– Vi tar gärna emot besök här, förklarar Line Kramp. Speciellt nu under våren, då det är lite färre turister på ön, tar vi oss gärna tid att visa runt och låta besökarna smaka på våra drycker. Vi har massa planer för hur vi kan utveckla den här gården och där är besök av mat- och dryckesintresserade resenärer en viktig del.

Äppelträden är planterade glest för att ge rötterna plats att växa sig riktig starka.

Fem dryckesproducenter att besöka på Bornholm

Avijll Cider och Mikroviner

Producerar främst äppelcider i fransk stil, men experimenterar med olika sorters blom- och fruktviner som kan komma att bli en del av utbudet på sikt. Tar emot på sin vackra gård söder om Aakirkeby.

Penyllan Ölbryggeri

Jessica Andersen har skapat ett otroligt spännande sortiment av hantverksöl med en speciell egenproducerad fermentering i grunden. I en gammal lagerlokal i hamnen i Tenj tar hon emot besökare under dagarna där man kan prova ett 20-tal varianter direkt från tapp, inne i själva lokalen där ölet bryggs.

Bornholm Distillery

Torvehal Bornholm

Litet destilleri i Rønne som skapar fantastisk gin i några olika varianter. Alla med det gemensamma att bär och blommor som används i processen plockas för hand i den fria naturen på Bornholm. Av hälsoskyddsskäl från man inte gå in i själva destilleriet men de tar emot besökare under utvalda dagar på Torvehal Bornholm som ligger i samma lokal. Torvehal är en samlingsplats där flera av Bornholms mat och dryckesproducenter säljer sina varor och en guldgruva för smakälskare.

Sueños kafferosteri

Litet kafferosteri med egen plantage i Nicaragua, där de arbetar aktivt med social hållbarhet i byn. Själva rosteriet ligger i en gammal ladugård med en otrolig utsikt över nordkusten, i Østerlars inte långt från Gudhjem. Här kan man smaka på kaffet medan man känner doften från rosteriet. Inte öppet alla dagar under försäsongen – kontrollera hemsidan innan ni åker dit.

FALK Bornholm

Line och Tommi Falk har tagit den Bornholmska traditionen med honungssnaps till nästa nivå. De samarbetar med Wild Destillery och använder deras vodka för att skapa nya typer av snaps och syp. Det sistnämnda är just den traditionella honungssnapsen, men i Falks sortiment kan du få varianter med inspiration och råvaror från den vilda naturen på ön. Varför inte prova deras storfavorit Kaffesyp- med kaffe från Sueños i Østerlars, vanilj från Rainforest Chocolate i Slusegård och honung från bikupor o Olsker – ett riktigt Bornholmskt Dream Team i en flaska.

Tips!

Magasinet Mad & Mennesker är en bra introduktion till alla mat och dryckesproducenter på Bornholm. Går att läsa och inspireras av även online.

Se var du kan hitta ditt drömboende på Bornholm på Semester Bornholm

Fakta

Bornholm

Den danska ön mitt i Östersjön ligger 40 kilometer söder om Skåne och 170 kilometer från Köpenhamn.


Yta: Knappt 600 kvadratkilometer.


Antal invånare: 40 000, varav de flesta bor i centralorten Rönne eller Nexö, Aakirkeby, Allinge-Sandvig och Hasle.


Högsta punkt: Rytterknægten, 180 meter över havet.


Ta dig dit: Färjan från Ystad till Rønne tar bara 1 timme och 20 minuter. Den avgår alltid minst 4 gånger per dag och upp till 13 gånger under högsäsong. Se samtliga avgångar och boka din resa här.


Bo på Bornholm: På semester-bornholm.se finns de flesta bra boenden på ön samlade. Allt från mysiga boutiquehotell till prisvärda hostels.

Erbjudanden: På semester-bornholm.se finns just nu också fina paketerbjudanden för olika typer av resor. Vad sägs om "Sol, strand och hav", "Romantisk spaweekend" eller "Havsutsikt, ölprovning och fiskbuffé".

Mer info: På bornholm.info/ hittar du allt du behöver veta inför resan: Tips på utflyktsmål, bil- och cykeluthyrning, restauranger för alla smaker och mycket mer.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan