Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Då först kan vi se vad som var rätt i den infekterade debatten kring H22

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det finns anledning att följa upp om H22 ligger inom ramen för sådana uppdrag som kommunerna enligt lag är skyldiga att åta sig. Det menar insändarskribenten.

Annons

Helsingborgs Dagblad har i ett antal artiklar redovisat Alliansens ”Fyra år med makten i Helsingborg”. I en av artiklarna berättar kommunalrådet Maria Winberg Nordström hur hon i det närmaste helt förgäves kämpat för att kommunen ska ge mer resurser till skolan. Välfärden är vår röda tråd, det är därför vi sagt nej till H22, säger hon och får i en insändare stöd av Jan Nyberg, som ger ”All heder åt stridbara Maria Winberg Nordström”.

På tidningens fråga om hur hennes avvikande synsätt på H22 påverkat Alliansen svarar hon: Jag är nog inte så poppis, men mitt uppdrag är inte att vara poppis, jag vill göra mitt bästa för helsingborgarna.

Helsingborgarna ska vara med och skapa H22 – men få vet vad det är, skrev tidningen den 6 februari 2021. Andra artiklar vittnar dock om att helsingborgarna är väl medvetna om hur det är ställt med skolan och välfärden och vilket ansvar kommunen har för dessa verksamheter.

Annons

Annons

Det finns anledning att följa upp om H22 ligger inom ramen för sådana uppdrag som kommunerna enligt lag är skyldiga att åta sig – om det ligger inom ramen för sådana verksamheter som är frivilliga och som beslutas av lokalpolitikerna själva eller om det kanske ligger utanför dessa ramar – helt eller delvis.

”Pengar över är förstås bra, men hur mår skolan och äldrevården?”, löd en rubrik på tidningens opinionssida för en tid sedan.

Artikeln tydliggör behovet av att stämma av det kvalitetsmässiga utfallet inom kommunens verksamheter mot den budgeterade ambitionen, innan man konstaterar om kommunen redovisat ett positivt eller negativt ekonomiskt resultat och alldeles särskilt innan man tar sig friheten ta skattemedel eller av kommunala företag debiterade avgifter i anspråk för sådant som kommunen inte är skyldig att göra eller ens får göra.

Åtskilliga tidningsrubriker vittnar om att kommunen har svårt för att såväl motivera som finansiera och bemanna H22:

* H22 är inte bara en stadsmässa utan även en språngbräda till framtiden

* Bästa innovationsarbetet är att satsa på stadens unga – inte på H22

* H22-paviljong för tio miljoner utan plats på H22 – eller efter

* Kommunalrådet rasar efter plötslig H22-paviljong

* H22 kräver ytterligare miljoner – stadens nämnder får skjuta till

* De kommunala bolagen lägger 37 miljoner på H22

Annons

* Inte bara volontärer – kommunanställda ska bemanna H22

* Robot från Landskrona ska guida besökare på H22

* H22 anmält till Slöseriombudsmannen flera gånger

* Hård debatt om kostnaderna för H22

Annons

* Betrakta inte Helsingborgs innovationssatsning och H22 som en kostnad, utan som en investering

Den sistnämnda rubriken tyder på en sund inställning till frågan – en god innovation!

När man gör en investering är det normalt att de utlägg man har för investeringen samlas och redovisas i balansräkningen för avskrivning efter hand som investeringen resulterar i intäkter som finansierar investeringen. Om intäkterna visar sig inte klara av att finansiera investeringen redovisas det icke avskrivna beloppet efter en tid som en förlust.

Jag föreslår att kommunen redovisar H22 på det sättet – då kommer alla efter ett antal år att kunna konstatera vem eller vilka som hade rätt i den infekterade debatten och kommunen kommer att vinna goda erfarenheter kring hur liknande projekt ska motiveras, hanteras och finansieras i framtiden.

Johan

Annons

Annons

Till toppen av sidan