Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Dubbla budskap skickas ut i Sverige kring kontanter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är märkligt att staten nyligen lanserade nya sedlar och mynt samtidigt som dessa betalningsmedel motarbetas. Det menar Fredrik Rasmusson.

Annons

Frågan om kontanternas status i vårt land behöver lyftas när vi mer och mer förlitar oss på de digitala betalningsvägarna. Och visst är dessa vägar smidiga samt tillgängliga men som med den stora överbelastningsattacken som drabbade Coop förra sommaren visade väldigt sårbart.

Danmark har förstått att det är viktigt att hålla tillgången till kontanter i omlopp i det ekonomiska systemet, så att ifall den digitala varianten på betallösningar kraschar är man redo. Detta genom att om en vara eller tjänst erbjuds så ska också möjligheten att betala kontant tillgodoses, medan det i Sverige inte längre är en lag på detta område som det är i Danmark.

Annons

Annons

Vi har istället låtit bankerna mer och mer göra det svårare att hantera kontanter, såväl för enskilda bankkunder som företagare. Detta i förlängningen har gjort att man under mottot ”rånrisk” (som om den risken inte skulle finnas på andra sidan Öresund?) för att minimera kontanthanteringen, medan det handlar om att bankerna kräver mer och mer betalt för kontanthanteringen från företagares sida.

Och då väljer företagarna helt enkelt att slopa kontanter helt för att inte behöva betala mer, vilket är märkligt då staten nyligen lanserade nya sedlar och mynt samtidigt som dessa betalningsmedel motarbetas.

När sedan dessutom krismedvetenheten ökar i samhället och att vi som medborgare uppmanas ha kontanter hemma, är det verkligen dubbla budskap som skickas ut från regering och riksdag. Jag kan också tipsa om intresseorganisationen ”Kontantupproret” som lyfter denna fråga via medieinslag samt uppvaktning av våra folkvalda, och där kan man få bra argument för betona vikten av behålla flera olika sorters betalningsmedel – och inte lägga alla ägg i samma korg…

Avslutningsvis kan jag återge en tankeväckande diskussion i en butik jag hade en gång:

”Nej, vi tar inte kontanter”. ”Jaha, men vad händer då om systemet med kort kraschar?”. ”Då tar vi kontanter”. Jag betalade, såg glad ut och tänkte för mig själv ”God dag Yxskaft”

Fredrik Rasmusson

Helsingborg

Annons

Annons

Till toppen av sidan