AnnonsDestination Bornholm

Smaka på Bornholm – ovärdeliga tips för en kulinarisk resa

Bornholm är Danmarks skafferi. På den vackra ön en dryg timmes färja från Ystad skapar nya och gamla entreprenörer och entusiaster nya spännande smaker, med inspiration från den Bornholmska naturen och med hållbarhet i fokus. En tur runt Bornholm är en upplevelse i smaker.

Hallegård. Foto: Niclas Jessen

Hitta ditt boende på Bornholm på Semester Bornholm

Du behöver inte åka till Italien eller södra Frankrike för att göra en kulinarisk resa som inspirerar till nya maträtter och som får alla sinnen att njuta. Bornholm ligger bara en dryg timme med färja från Ystad och är en pärla i Östersjön för alla som älskar goda smaker.

För att få en snabb och bra inblick i den Bornholmska matkulturen är ett stopp på gaarden ett måste. Det är öns matkulturhus och här ordnas massor av matevenemang, kurser och inspiration inom det kulinariska segmentet. Gårdsbutiken Skafferiet finns också här och där finns varor från en stor del av Bornholms mat och dryckesproducenter att smaka och inhandla.

Gaarden. Foto: Semko Balcerski

Ett annat måste för att få en bredd på utbudet av Bornholmska läckerheter är Torvehal Bornholm i Rønne. Här finns ett brett utbud av lokalproducerade mat och dryckesvaror, bland annat Østersøens Brænderi, Ostehjørnet och Buchwalds Kafferosteri. I det gamla slakteriet där Torvehal ligger finns också ett charkuteri med lokalt kött och ett café som serverar mycket av det som går att köpa med sig hem från butiken, fast tillagat.

Torvehal Bornholm.

Vill du istället ta en tur runt hela den vackra ön för att fylla din matkasse finns det flera producenter som gärna tar emot besök.

En pärla i Östersjön för alla som älskar goda smaker

Rainforest Chocolate på Slusegård hittar du choklad från ägarfamiljens egen odling på Fiji, garanterat producerad utan tvångs- eller barnarbete. Är du fortfarande inne på sötsaker tittar du in hos de numera internationellt erkända Bülows Lakrits som öppnade upp sin första butik just i Svaneke på Bornholm för 15 år sedan. I Svaneke hittar du även Bornholms Ismejeri med sin fantastiska glass tillverkad på lokala råvaror i säsong och med innovativa smaker, varför inte prova smaker som kastanj eller lavendel. En annan glasstillverkare med likande filosofi är Sandvig Is Kalas som har sin butik in vid havet och bjuder på en fantastisk utsikt till de goda smakerna.

Bornholms Ismejeri.

Siktar du på något mer i matväg styr du kosan mot Hallegård, ett himmelrike för en köttälskare. Här säljs charkuterier och egentillverkade korvar från djur som levt ett gott liv frigående på ön. Du kan även få en guidad visning och lära dig mer om sund djurhållning. Och naturligtvis äta och njuta av köttet på plats.

Bornholm har bra förutsättningar för att odla spannmål av mycket hög kvalitet. Några som tagit fasta på det är Bornholms Valsemölle. Det är en 100 år gammal kvarn som gör olika sorters mjöl av högsta kvalitet. Där finns en liten butik som bara tar kontanter men med ett enormt brett utbud.

Bornholms Valsemölle.

Något annat som växer väldigt bra på Bornholm är havtorn. Høstet startade 2010 Danmarks första plantage för havtorn och producerar allt man kan tänka sig med det i; saft, sirap, marmelad, the och till och med öl och snaps. Då i samarbete med andra lokala producenter. De tar gärna emot besökare på rundvisningar och smakprovningar.

2010 startade Hostet Danmarks första plantage för havtorn. Foto: Semko Balcerski

Så påbörja din kulinariska rundresa med tom bagagelucka eller tomma cykelkorgar, för du kommer vilja fylla dem med allt det läckra Bornholm har att erbjuda.

Vill du också göra en resa med Bornholms drycker i fokus ska du läsa den här artikeln först.

Se var du kan hitta ditt drömboende på Bornholm på Semester Bornholm

Fakta

Bornholm

Den danska ön mitt i Östersjön ligger 40 kilometer söder om Skåne och 170 kilometer från Köpenhamn.

Yta: Knappt 600 kvadratkilometer.

Antal invånare: 40 000, varav de flesta bor i centralorten Rönne eller Nexö, Aakirkeby, Allinge-Sandvig och Hasle.

Högsta punkt: Rytterknægten, 180 meter över havet.

Ta dig dit: Färjan från Ystad till Rønne tar bara 1 timme och 20 minuter. Den avgår alltid minst 4 gånger per dag och upp till 13 gånger under högsäsong. Se samtliga avgångar och boka din resa här.

Bo på Bornholm: På semester-bornholm.se finns de flesta bra boenden på ön samlade. Allt från mysiga boutiquehotell till prisvärda hostels.

Erbjudanden: På semester-bornholm.se finns just nu också fina paketerbjudanden för olika typer av resor. Vad sägs om "Sol, strand och hav", "Romantisk spaweekend" eller "Havsutsikt, ölprovning och fiskbuffé".

Mer info: På bornholm.info/ hittar du allt du behöver veta inför resan: Tips på utflyktsmål, bil- och cykeluthyrning, restauranger för alla smaker och mycket mer.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan