Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Klok strategi hålla fast vid Sveriges säkerhetsdoktrin

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi får anta att Karl XIV Johan gjorde en kalkyl och såg att Sverige hade mer att förlora än att vinna på att försöka återta Finland. Det skriver Jan Fredriksson. Bilden visar statyn av Karl XIV Johan som står i Stockholm.

Annons

I samband med konflikten mellan Ryssland och Ukraina har Nato hävdat att varje stat har rätt att ansluta sig till Nato om de så önskar och ingen har rätt att hindra dem. Så har det också hävdats från svenskt håll, att vi bestämmer vilka organisationer vi vill ansluta oss till. Och det är naturligtvis rätt.

Men detta är ju bara ena ledet i diskussionen. Inget land kan stiga ur den geopolitiska miljö de befinner sig i. Det var väl denna insikt som fick Jean Baptiste Bernadotte (Karl XIV Johan) att avstå från att försöka återta Finland från Ryssland när han 1810 valdes till svensk kronprins.

Annons

Förlusten av Finland var ett öppet sår för den styrande eliten och det fanns säkert bland dem och inom militären en förhoppning att Napoleons främste härförare skulle återta Finland från Ryssland. Vi får anta att Karl XIV Johan gjorde en kalkyl och såg att Sverige hade mer att förlora än att vinna på att försöka återta Finland. Han kunde utan skygglappar och nostalgi inse att med Sveriges usla ekonomi och ett Ryssland med god tillgång på manskap att fylla leden med var utsikterna att lyckas i ett sådant fälttåg inte särskilt stora. Istället kom Karl Johan att sluta fred och liera sig med Ryssland.

Annons

Att trotsa en stormakt som Ryssland, även om det stundtals kunde vara svagt, var äventyrspolitik. Han insåg att ett litet land var tvungen att anpassa sig. Det är ju så säkerhetspolitik fungerar. Här finns inga värdegrunder och moral att luta sig emot. Det är militär och ekonomisk styrka som avgör vad som är rätt och fel i ett skärpt läge.

Karl XIV Johan kom att lägga grunden till Sveriges grand strategy, militär alliansfrihet under 200 år, även kallad Karl Johan- Per Albin-linjen. Med Bernadotte fick ansvarslös äventyrspolitik och önsketänkande ge vika för en ny realpolitik, skriver Tapani Suominen i antologin ”Sverige i freden”. Detta är en politik som borgerligheten slöt upp bakom under 1800-talet och större delen av 1900-talet. Borgarklassen ville som Anders Björnsson skriver på Alliansfritt Sverige hellre bygga landet än att strida i andra länder.

Annons

Att Sverige hållit fast vid denna säkerhetsdoktrin under så många år beror på att vi sett att det har varit en klok strategi. Vi skulle ha mer att förlora än att vinna på att överge vår militära alliansfrihet. Att vi under de senaste decennierna rejält vacklar i denna syn på militär alliansfrihet förändra inget i denna syn.

Jan Fredriksson

Annons

Annons

Till toppen av sidan