Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Likheterna mellan KGB-typen Putin och korpralen Hitler är skrämmande

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Putin anser att Ryssland förorättats vid Sovjets sammanbrott och är något han har sagt sig vilja återupprätta.

Annons

Varför diskuteras/nämns inte den historiska likheten Putin – Hitler? Jag vill inte tro att jag är ensam om att se likheterna som är skrämmande identiska.

Hitler en liten obetydlig korpral, så har han beskrivits, tar sig med mer eller mindre kriminella metoder genom det politiska etablissemanget till posten som Rikskansler som han förändrade till diktator.

Putin en obetydlig liten kommunist och KGB-typ placerad i Östtyskland, med uppgift att göra livet surt för folk. Väl hemma i S:t Petersburg gick han snabbt från att servera kaffe till korrupta politiker till att för deras räkning i samarbete med maffian garantera deras maktutövning, för att uttrycka det milt. Allt enligt tv-dokumentär.

Annons

Hitler ansåg att Tyskland förorättats vid freden i Versailles där stora tyska landområden tillföll andra länder. En viktig drivkraft för att återupprätta ”Stortyskland”. Putin anser att Ryssland förorättats vid Sovjets sammanbrott och är något han har sagt sig vilja återupprätta.

Annons

Hitler byggde upp en stor stark militär och förberedde för krig. Övriga Europa såg på men insåg till slut att något var i görningen. Englands premiärminister Neville Chamberlain och Frankrikes president Édouard Daladier förhandlade med Hitler och Benito Mussolini i München. Med Münchenavtalet i bagaget återvände Neville Chamberlain till England och meddelade att han genom Münchenavtalet uppnått ”fred i vår tid”.

Putin har agerat precis likadant. Man kan säga att han följt Hitlers historiska mall. Han har byggt upp en stor armé medan Europa naivt har tittat på. Han har förhandlat med europeiska ledare samtidigt som han följt sin plan och agerat bakom kulisserna för att uppnå sina syften. Europa har varit obegripligt naivt i sin iver att tjäna pengar att man bundit upp sig med olja och gas till Ryssland och på så sätt även finansierat uppbyggnaden av hans armé.

Hitler anfaller Polen under förevändning att det var Polen som anfallit Tyskland. Putin anfaller Ukraina med falska, fullständigt horribla påståenden från en sjuk hjärna.

Varför är detta inte diskuterat i media? Är det för att det belyser naiviteten och girigheten som leder till ursäkten: Vi såg det inte komma?

Annons

Det är hög tid att sluta tala om Putin som en normalt tänkande människa. Journalisten och författaren Liza Aleksandrova-Zorina beskrev honom träffande och äkta i denna tidning tidigare:

Annons

”Putins språk är inte en byråkrats språk. Inte en slug politikers språk. Nej. Putin talar samma språk som ryska gatukriminella. Alltså de som i en mörk återvändsgränd hotar med kniv och rånar dig på alla dina pengar eller drar av dina örhängen från dina örsnibbar. Hans tal är en blandning av fängelseslang, obscena ord, vulgära jämförelser och slippriga skämt. En persons sätt att prata avslöjar vem han är. Just därför är det lönlöst att söka efter några genomtänkta strategier, nationsbärande idéer eller liknande i Putins politik. Han är en enkel buse från den mörka gränden. Men det faktum att en sådan råkar vara diktator över en väldig kärnvapenmakt gör situationen livsfarlig för oss alla.”

Gert

Helsingborg

Annons

Annons

Till toppen av sidan