Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSvenska försvaret

Aktuella frågor
”Det bör vara lika självklart att få ledigt för att försvara Sverige som för att studera.”

Vi kräver att reservofficerare garanteras rätt till tjänstledighet och rätt till löneutfyllnad, skriver Göran Arrius, ordförande i Saco, och Magnus Konradsson, ordförande i Förbundet reservofficerarna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sveriges förmåga att klara kris och krig måste öka, skriver artikelförfattarna.

Annons

Försvaret ska rustas upp, flera regementen återinrättas och fler ska göra värnplikt. Intresset för Hemvärnet har ökat – liksom antalet ansökningar till reservofficersutbildningen.

Anfallskriget mot Ukraina är en fruktansvärd påminnelse om hur osäkert säkerhetsläget i Sveriges närområde är.

I Sverige finns idag närmare 7 000 reservofficerare. De är ständigt beredda att försvara landet i händelse av kris och krig.

Annons

En reservofficer är fast anställd av Försvarsmakten intill pensionsåldern, men jobbar till vardags i ett ”vanligt” yrke. Tjänstgöring i försvaret sker på deltid. Sedan 2012 finns det också anställda soldater, sjömän och gruppchefer som tjänstgör på deltid.

För att försvaret ska fungera optimalt krävs att reservofficerare med jämna mellanrum kan delta i övningar eller i skarpa insatser utomlands – och ansluta till försvaret i ett försämrat säkerhetsläge.

Annons

Om det ska vara möjligt krävs två saker: reservofficerare måste ha rätt till tjänstledighet när de behövs av Försvarsmakten och ha rätt till löneutfyllnad – så att de har råd att tjänstgöra.

Idag har soldater, sjömän och gruppchefer rätt till tjänstledighet för att tjänstgöra i försvaret, men inte reservofficerare. Det är något som varje arbetsgivare har rätt att besluta om.

För ett år sedan tog riksdagen beslut om att reservofficerare ska ha rätt till tjänstledighet från sina ordinarie arbeten när de tjänstgör inom Försvarsmakten. Men ännu har ingenting hänt. Så kan det inte fortsätta.

Idag har människor rätt till tjänstledighet för att studera eller prova ett annat jobb. Det bör vara lika självklart att få ledigt för att delta i försvaret av Sverige.

Frågan om tjänstledighet kan lösas relativt enkelt. Som det ser ut idag har soldater, sjömän och gruppchefen som tjänstgör inom försvaret på deltid rätt till tjänstledighet enligt lag. Detsamma bör gälla reservofficerare.

Vi föreslår också att reservofficerarnas ordinarie arbetsgivare ska fylla ut deras lön när de tjänstgör i Försvarsmakten, och att arbetsgivaren får sänkt arbetsgivaravgift som ekonomisk kompensation.

Annons

Sveriges förmåga att klara kris och krig måste öka.

Annons

Vi kräver att reservofficerare garanteras rätt till tjänstledighet och rätt till löneutfyllnad.

SKRIBENTERNA

Göran Arrius, ordförande i Saco

Magnus Konradsson, ordförande i Förbundet reservofficerarna

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy