Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionUpploppen i Sverige

Aktuella frågor
”Det är dags att Ebba Busch tar ansvar för hur hon skruvar upp debattklimatet i Sverige.”

Ebba Buschs förslag att skjuta skarpt gör polisers arbete mer riskfyllt. Det bidrar till ökad splittring i samhället och minskar tilliten mellan polis och invånare, skriver My Rosell (S), styrelseledamot i Helsingborgs arbetarekommun.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ebba Busch är inte den som ska avgöra eller debattera hur och om vapen ska användas i en enskild polisiär situation, skriver My Rosell.

Bild: Pontus Lundahl / TT

Annons

Bild: Pontus Lundahl / TT

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har fått mycket kritik för sitt uttalande i Ekots lördagsintervju där hon ifrågasatte varför det inte var 100 islamister, 100 kriminella eller 100 upprorsmakare som var skadade och varför inte svensk polis sköt skarpt i samband med påskhelgens kravaller.

Ebba Busch försöker dämpa kritiken genom att påstå att hon inte kritiserat svensk polis i uttalandet och att hon inte önskar att det skjuts med vapen rakt in i en folkmassa. Det hon menar är att efterfråga andra verktyg åt polisen, till exempel gummikulor och vattenkanoner.

Annons

Enligt egen utsago har Ebba Busch fått svar på varför polisen inte kunde skjuta skarpt. Orsaken var att det fanns barn och barnvagnar på plats.

Annons

Det är dags att Ebba Busch tar ansvar för hur hon skruvar upp debattklimatet i Sverige. En tillspetsad retorik skapar rubriker men också splittring. Det handlar om säkerheten för landets poliser. Det handlar om säkerheten för alla invånare som finns i eller i närheten av en folkmassa.

Ebba Busch är inte den som ska avgöra eller debattera hur och om vapen ska användas i en enskild polisiär situation. Det är polisens uppgift.

Polisen arbetar utifrån kunskap och beprövad erfarenhet. Ett sådant arbetssätt är av yttersta vikt för att skapa en så säker arbetsmiljö för poliser som möjligt. Poliser vet att deras arbete inte är riskfritt. När en partiledare kritiserar polisen för att inte skjuta skarpt ökar riskerna.

Min farhåga är den påverkan Ebba Buschs uttalande får för framtida situationer. Kommer poliser känna en ökad press att agera mer våldsamt? Kommer det kunna leda till att polisen agerar förhastat?

Poliser behöver inte klåfingriga politiker som ifrågasätter hur de gör sitt jobb. Poliser behöver modiga politiker som stiftar lagar, ger dem rätt befogenheter och resurser.

Under S-regeringens tid har brottet sabotage mot blåljuspersonal stiftats och straff för över 60 andra brott har skärpts. I brottet grovt sabotage mot blåljuspersonal finns livstid med i straffskalan. Mer resurser har tillförts polisen.

En av de tre viktigaste prioriteringarna för regeringen är att vända på varje sten för att knäcka gängen och den grova kriminaliteten.

Annons

Annons

Varje polisiär skjutning innebär en livsfarlig situation med risker. Under påskhelgens kravaller sköt poliser varningsskott som rikoschetterade och oavsiktligt träffade personer. Det visar på hur okontrollerbar en situation med skjutning kan vara. Risken är uppenbar att kulorna istället träffar barnvagnar, oskyldiga eller barn som också fanns i massorna.

När poliser dessutom skjuter in i en folkmassa kan situationen snabbt eskalera och bli mycket farligare. Det innebär större fara för poliser, för alla på plats och för dem som bor eller finns i området. Som aspirant på att leda landet bör Ebba Busch ägna en tanke åt konsekvenserna det får för relationen mellan svensk polis och Sveriges invånare.

Svensk polis ska skydda alla landets invånare och beivra brott i alla stadsdelar. Det förutsätter att tillit och goda relationer finns mellan polis och invånare. På flera håll är det ett förtroende som redan är lågt. Att förvärra situationen ytterligare underlättar inte för poliser att göra sitt jobb och höjer inte deras säkerhet.

Ebba Buschs förslag att skjuta skarpt gör polisers arbete mer riskfyllt. Det bidrar till ökad splittring i samhället och minskar tilliten mellan polis och invånare.

Så tillbaka till Ebba Buschs ursprungsfråga, varför inte 100 islamister, 100 kriminella eller 100 upprorsmakare blev skadade. Jo, därför att då hade polisen försatt civila i en oerhört farlig situation med skadade och sannolikt döda människor som resultat. Det är tur att inte Ebba Busch bestämmer över svensk polis.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy