Annons

Annons

Annons

kulturRättegången Depp–Heard

Rakel Chukri
Johnny Depps flin under rättegången är en feministisk mardröm

Frågor om hans penis och droginnehav har fått Johnny Depp att skratta sig igenom stora delar av rättegången. Kampanjer mot hans exfru har flera miljarder visningar på Tiktok. Hatet skickar livsfarliga signaler till andra kvinnor.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Johnny Depp anmälde ex-frun Amber Heard för förtal efter hennes debattinlägg i Washington Post 2018 om att hon utsatts för våld i en nära relation. Foto: Jim Watson/AP/TT

Annons

Rakel Chukri är medarbetare på kulturredaktionen.

– Mr Depp försökte väl urinera i hallen? Mr Depp hade tagit ut sin penis ur byxorna, eller hur?

Frågorna ställs med allvarlig röst av advokaten som företräder Johnny Depps ex-fru, Amber Heard.

Mannen som får frågan, Johnny Depps livvakt, ser konfunderad ut i vittnesbåset. Med tjock skotsk dialekt säger han:

– Jag skulle nog komma ihåg om jag hade sett Mr Depps penis.

Kameran vänds mot Johnny Depp som skrattar så hjärtligt åt skottens svar att han viker sig dubbelt. Han är inte ensam om att betrakta sitt könsorgan som en minnesvärd syn. Advokaten vid hans högra sida ler roat och från åskådarplatserna, som domineras av Depps fans, ljuder skrattsalvorna.

Annons

Klippet har givetvis blivit en viral succé.

Annons

Rättegången i Fairfax, Virginia – som direktsänds på Youtube av flera nyhetssajter – behandlas till stora delar som en slapstick-show där Johnny Depp är den lysande stjärnan.

Inbäddat innehåll

Det är fullständigt makabert. Rättstvisten kretsar trots allt kring anklagelserna om att Depp misshandlade och förgrep sig sexuellt på Amber Heard under deras relation som pågick 2012–2016. Efter separationen spreds bilder på hennes skadade ansikte och inspelningar och sms där en vildsint Depp kallade sin dåvarande fru för hora och fitta.

När anklagelserna blev allmänt kända för några år sedan förvandlades Depp till paria i Hollywood. Han förlorade sina roller i ”Fantastiska vidunder 3” och ”Pirates of the Caribbean 6”. Surrealistiskt nog har den snaskiga rättegången, som inleddes för tre veckor sedan, återupprättat hans popularitet.

Han har stämt Amber Heard på 50 miljoner dollar för förtal (hon har kontrat med att stämma honom på dubbla summan) och en världsomspännande armé av Depp-älskare har mobiliserat till hans försvar.

På Tiktok har hashtaggen som stödjer Depp – #justiceforjohnnydepp – visats 7,5 miljarder gånger.

Låt mig upprepa siffran: 7,5 miljarder.

Hashtaggen som stödjer Amber Heard har jämförelsevis ynka 25 miljoner visningar.

Munter Depp i vittnesbåset den 25 april. 2020 förlorade han förtalsmålet mot brittiska tabloiden ”The Sun” som hade kallat honom ”hustrumisshandlare”. Foto: Steve Helber/AP/TT

Det är inget mindre än en feministisk mardröm. I korthet kan reaktionerna i sociala medier sammanfattas med att Johnny Depp inte kan vara en hustrumisshandlare eftersom han är snygg, rolig och skicklig på att desarmera frågor om sitt intensiva intag av droger och alkohol under förhållandet. Internet är nedlusat med hans ”greatest hits” från rättegången.

Annons

Annons

Här är ett axplock:

• På frågan om Depp brukade dricka whisky tidigt på morgonen replikerar han: ”Isn’t happy hour anytime?”.

• Konfronterad om sitt pillertrillande berättar en leende Depp att han en gång gav Marilyn Manson ett piller för att få sångaren att prata mindre.

• I en ljudinspelning hörs hur Johnny Depp ropar till städaren att inte komma in i rummet: ”Nej, tack. Nej, tack. Det är sperma på kuddarna.” I vittnesbåset flinar Depp när han hör klippet.

Heard och Depp träffades under inspelningen av filmen ”The rum diary” (2011) och var gifta 2015–2016. Foto: Evan Agostini/Invision/AP/TT

När Johnny Depp porträtterades i tidskriften Rolling Stone 2018 noterade journalisten att Depps drogmarinerade äventyr var charmiga när han var i 20-årsåldern men knappast nu när skådisen passerat 50-strecket. Likt en bekymrad förälder konstaterade journalisten att Johnny Depps Peter Pan-utstrålning, som varit så framgångsrik i många filmer, är borta. Kvar finns en åldrande manspojke, vars karisma bara skymtar till glimtvis.

Det är ett faktum att Johnny Depp inte har imponerat rejält på filmduken sedan ”Donnie Brasco” 1997 och den kitschiga Hunter S Thompson-hyllningen ”Fear and loathing in Las Vegas” 1998. Ironiskt nog verkar hans skådespelartalang ha väckts till liv under rättegången där hans vittnesmål pågick i flera dagar.

Med emfas har han hävdat att Amber Heard misshandlade honom regelbundet, inte tvärtom. Han har redogjort för alla hennes slag, och hur hon slängde en flaska mot honom så att skärvorna skar av toppen på ett av hans fingrar.

Annons

Själv ska han – helgonlikt – aldrig ha måttat ett slag mot henne. Även hans kropp skildras som ett medicinskt under eftersom hans tidigare intag av tabletter bara gjorde honom ”normal”, inte hög.

Annons

Johnny Depp visar hur ex-frun Amber Heard ska ha slagit honom under deras relation. Foto: Evelyn Hockstein/AP/TT

Samtidigt har Johnny Depp etablerat bilden av Amber Heard som en gränslös hysterika. ”Pièce de résistance” i hans vittnesföremål är den bajskorv som Amber Heard påstås ha placerat på hans sida av sängen efter ett gräl. Till parets chaufför ska hon ha ursäktat spillningen som ett ”practical joke” som gick för långt.

Sedan dess har Amber Heard kallats för ”Amberturd” i sociala medier. Må så vara. Som man skiter får man ligga. Johnny Depp har också en självklar rätt att försvara sig mot allvarliga anklagelser och ge sin version.

Till och med hennes klädsel har sjukdomsstämplats.

Men det finns ett stort problem med att hans version lägger sig som en bombmatta över sociala medier: De flitiga Depp-fansen saknar grundläggande kunskap om hur våld i hemmet ser ut. De verkar ha svårt att tro att attraktiva män kan slå. Och att kvinnor som blir slagna också kan slå tillbaka.

De köper Depps lättvindiga uttalande om att Amber Heard skulle ha lämnat förhållandet om det var så illa, trots att det är belagt att otaliga kvinnor stannar kvar länge i våldsamma relationer.

Deppfans har hävdat att Amber Heard kopierar ex-makens kläder för att psyka honom i rätten. Foto: Jim Watson/AP

Annons

Märkligast är kanske att många betraktar Johnny Depps uppsluppna persona i rätten som ett bevis på hans oskuld. Han har förstås också varit allvarlig, som när han upprepat att Amber Heard skadat honom psykiskt och fysiskt. Men gång på gång har han brustit ut i skratt och munhuggits muntert med exfruns advokater.

Exfrun har däremot tvingats behålla sitt stenansikte under stora delar av rättegången. Hon kan inte unna sig lyxen att skratta, eftersom Depps fans garanterat skulle använda det mot henne. En slagen kvinna ler inte.

Annons

Till och med hennes klädsel har sjukdomsstämplats. Enligt team Depps psykolog lider Heard av borderline, och ett symptom – påstås det – är att hon imiterar hur människor i hennes närhet klär sig. Det har fått internetkrigare att slå ner på att Heard haft kostym i rätten, som om Johnny Depp har monopol på att bära kavaj, skjorta och byxor.

Amber Heard och Jason Momoa i ”Aquaman”. Tre miljoner har skrivit på en namn som kräver att Heards roll klipps bort från kommande filmen ”Aquaman 2”. Foto: Warner Bros

Rättegången förväntas pågå i flera veckor till. Min poäng är inte att ta ställning i skuldfrågan. Självklart blir även män offer för psykisk och fysisk misshandel. Juryn i Fairfax, Virginia har fått höra inspelningar där båda parter verkar erkänna att de slagit och förnedrat den andra. Frågan är vem av dem som har gjort det i självförsvar.

Men det är en tragedi när en rättstvist förvandlas till en popularitetstävling. När en kändis utropas till hjälte för att han garvar åt grova anklagelser. När en internationell mobb tror att en kvinna inte kan ha blivit slagen eftersom hon misstänkts ha skitit i den äktenskapliga sängen.

Annons

Det är ett kvinnohat som tar andan ur en.

Jag vill inte utmåla mig själv som moraliskt oklanderlig. Jag har också fnissat åt de virala klippen från rättegången, liksom flera av mina vänner som är benhårda feminister. Kontrasten mellan det stela domstolsförfarandet och vittnen som får frågor om Mr Depps penis är rolig. Populärkulturen har sedan länge suddat ut gränsen mellan verklighet och underhållning.

Det är mänskligt att skratta. Men sedan får man skärpa sig. För det går inte att skratta bort vad det innebär att hashtaggen #justiceforjohnnydepp har visats 7,5 miljarder gånger.

Amber Heard i vittnesbåset den 4 maj, 2022. Foto: Elizabeth Frantz/AP

Annons

Det var tydligt i onsdags när en skakad Amber Heard vittnade för första gången. Hon beskrev Depps enorma kontrollbehov och svartsjuka. Hur hon ska ha blivit slagen första gången för att hon skrattade åt en av hans tatueringar. Hur våldet ökade i takt med missbruket. Hur han ska ha förlorat kontrollen över sina tarmar och att hon fick städa upp efter honom.

Samtidigt som hon vittnade strömmade kvinnohatet in i en av Youtubekanalerna som sände rättegången. Någon skrev: ”Jesus kristus, den här kossan dödar mig.” Otaliga hävdade att hon låtsades gråta eftersom de inte såg några tårar. Att hon var en värdelös skådespelare. En golddigger.

Det är ett kvinnohat som tar andan ur en. Och det skickar en livsfarlig signal till alla som överväger att anmäla sin partner. Det bekräftar deras värsta farhåga, att många där ute har en fullständigt förvrängd bild av hur offer för våld borde se ut och agera.

Under Amber Heards vittnesmål såg Johnny Depp knappt åt henne utan blickade ner mot bordet. Men så sa Heard att även ex-makens säkerhetsvakter hade tvingats byta hans nedsölade byxor när han kollapsat.

Advokaten vände sig till Depp och viskade något. Depp skrattade till.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan