Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Mäns våld mot kvinnor kan inte ses som något annat än strukturell diskriminering.”

Viktigast för mig är straffskärpningar, ett ökat förebyggande arbete när det gäller sexualbrott och att kvinnor ska värderas lika högt som män, skriver Charlotte Bossen, som under den gångna helgen valdes in i Centerkvinnornas förbundsstyrelse.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mäns våld mot kvinnor är ett av Sveriges största samhällsproblem, skriver Charlotte Bossen.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

En kvinna våldtogs och kastades ner i ett gruvhål. Gärningsmannen hade friat och hon hade sagt nej.

38 män ertappades i en polisinsats med att köpa sex av kvinnor. 30 av männen köpte sex av kvinnor som flytt från krigets Ukraina.

Varje vecka fylls medierna av liknande rubriker. Samtidigt som jämställdheten tar stadiga kliv framåt på många områden har den stagnerat på andra. Det vill jag ändra på.

Sverige är ett av världens bästa länder att leva i och ett jämställdhetspolitiskt land i framkant.

I ett historiskt perspektiv har kvinnors position i relation till män dramatiskt förändrats under de senaste 100 åren. Men vi är långt ifrån i mål.

Fortfarande finns det skillnader när det gäller kvinnors och mäns villkor.

Annons

Kvinnor har fortfarande inte samma ekonomiska, strukturella och sexuella frihet som män. Kvinnor äger mindre än män och har lägre livsinkomst. Den medicinska vetenskapen är av tradition baserad på män. Kvinnors kroppar kan fortfarande betraktas som objekt och handelsvaror.

Annons

Mäns våld mot kvinnor är ett av Sveriges största samhällsproblem. Årligen utsätts tusentals kvinnor för våld i en nära relation, 2021 anmäldes drygt 29 000 fall av misshandel mot kvinnor och i över 80 procent av dem var kvinnan bekant med gärningsmannen. Sedan den 1 januari 2000 har 325 kvinnor dödats av sin man, pojkvän eller exman. Statistiken kommer från Brå, Brottsförebryggande rådet.

Varje dag köps utsatta kvinnors kroppar, trots att sexköp varit förbjudet i 21 år. Alltför få anmälda sexualbrott leder till åtal och fällande dom. Av 100 anmälda våldtäkter har drygt fem resulterat i en fällande dom, enligt Brå. Det är försvinnande få, och straffen är enligt min mening dessutom för låga.

Tack vare Centerkvinnorna är Centerpartiet det parti som tydligast tar ställning mot mäns våld mot kvinnor.

Centerpartiet var pådrivande för att Kvinnofridsreformen blev verklighet 1998. Reformen omfattar, förutom lagstiftning, en mängd åtgärder för att förebygga våld mot kvinnor och för att ge utsatta kvinnor ett bättre stöd.

Centerkvinnorna var också pådrivande för att göra sexköp olagligt och att Sverige har en samtyckeslag.

Centerpartiet har under lång tid också varit en blåslampa för att säkerställa att landets kvinnojourer får en långsiktig finansiering och ökade medel till Nationellt centrum för kvinnofrid. Partiet vill se hårdare straff, stärka socialtjänstens förebyggande arbete, ge kvinnojourer utökade befogenheter och säkerställa en sammanhållen vårdkedja för dem som utsatts för våld. Men mycket mer behöver göras.

Annons

Annons

När män misshandlar, våldtar, mördar eller på annat sätt begår ett brott mot en kvinna, för att hon är just kvinna, är det viktigt att motivet till brottet belyses. Därför vill Centerkvinnorna att kön läggs till som grund för hatbrott.

Samhället måste markera tydligare mot normaliseringen av våld. Mäns våld mot kvinnor kan inte ses på något annat sätt än som strukturell diskriminering av kvinnor.

På Centerkvinnornas förbundsstämma under den gångna helgen vässades förbundets politiska program. En rad nya förslag togs för att stärka kvinnors rättstrygghet genom bättre polisutredningar, hårdare straff, hårdare tag mot sexhandel och ökade befogenheter för polisen att ingripa.

Centerkvinnor vill också stärka stödet till utsatta kvinnor, utöka kontaktförbudet och ta bort rätten för föräldrar att få vårdnad vid våldsdom.

Centerkvinnorna arbetar nu för att göra förbundets nya program till Centerpartiets politik.

Hittills har jag verkat för förändringar som kan ske på ett kommunalt och regionalt plan. Som nyvald ledamot i Centerkvinnornas förbundsstyrelse har jag nu ökad möjlighet att driva förändringar som jag tycker bör ske i hela landet. Viktigast för mig är straffskärpningar, ett ökat förebyggande arbete när det gäller sexualbrott och att kvinnor ska värderas lika högt som män.

SKRIBENTEN

Charlotte Bossen (C), ledamot i Skånes regionfullmäktige och vice ordförande i psykiatri- habilitering- och hjälpmedelsnämnden. Hon är ny ledamot i Centerkvinnornas förbundsstyrelse samt kandidat till riksdagen och regionfullmäktige.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy