Annons

Annons

Annons

Dödsolyckan på Hallandsåsen

Bilar deras passion – så hedras offren i dödsolyckan

Anton Johannesson från Viken, Isak Johnsson från Perstorp och ytterligare en ung skånsk man. För en vecka sedan omkom de i trafikolyckan på Hallandsåsen. Nu samlas mängder av anhöriga och vänner för att minnas och hedra dem.

Text

En av de omkomna, en 22-årig man från Skegrie, har fått en minnesplats i Trelleborg.

Bild: Sandra Stendahl

Annons

– Vi ser honom sitta där uppe och säga att vi ska ut och röra på oss, hitta på saker. Inte bara sitta och sörja.

Det säger Susanne och Jens Johannesson i Viken utanför Höganäs.

Deras son Anton, 18, var en av de tre unga män som omkom i trafikolyckan på Hallandsåsen natten till förra lördagen.

Föräldrarna har tagit initiativet till lördagens minnesstund. Uppslutningen av vänner och anhöriga är stor: ett par hundra personer väntas komma till parkeringen utanför Hyllinge cash klockan 18 med sina bilar. Klockan 20 kör man i samlad trupp till Väla köpcentrums parkering.

Att arrangemanget ramas in av sonens passion för bilar är helt självklart för föräldrarna. Det var kring detta livet kretsade för honom och kompisgänget.

Annons

– Sedan den dag han började prata så pratade han om bilar. Han har levt i garaget. Byggt mopeder, två EPA-traktorer och hade nu sin första egna bil, berättar Susanne Johannesson.

Annons

Just denna bil, en BMW 520 D, kommer att vara specialdekorerad under minnesstunden.

Anton Johannesson gick andra året på Svalöfs gymnasium och skulle bli racingtekniker på motorbanan Ring Knutstorp. Han hade också planer på att ta lastbilskort.

Det var på väg hem från en bilträff i Halmstad som olyckan inträffade. Anton Johannesson och ytterligare fem personer färdades i en minibuss. På grund av rökutveckling från bilen måste de stanna längs vägkanten på E6 i höjd med Östra Karup på Hallandsåsens norra sida. Strax därpå blev de påkörda av en lastbil. Lastbilschauffören sitter nu häktad misstänkt för vållande till annans död.

”Han var en rastlös själ med ett jättestort hjärta”, säger Jens Johannesson om omkomne sonen Anton. Foto: privat.

Omkom gjorde också Isak Johnsson, 21, från Perstorp. Han hedras med en minnesstund klockan 19 på lördagen. Samling sker vid restaurang Stinsen i Perstorp.

Robin Wiklund stod familjen nära och ingick också i den stora kretsen av motorintresserade vänner. Nyligen sa han så här till HD:

– Det blir väl lite som en motorträff, även om det ska vara en minnesstund. Hans lastbil som han bara haft i en vecka kommer att stå där, han var väldigt stolt över den. Och så håller vi en tyst minut för honom.

Annons

Annons

”Han var väldigt utåtriktad och har berört många”, har Sara Thelander, syster till Isak Johnsson, berättat för HD. Foto: privat.

Det tredje dödsoffret är en 22-årig man från Skegrie utanför Trelleborg.

I onsdags hölls en bilkortege och minnesstund i Trelleborg. Vännerna ville hedra hans minne med en tur genom stan. Hundratals människor från hela Skåne deltog i kortegen.

HD och Sydsvenskan har pratat med vänner till mannen, som beskriver honom som någon som alltid fick sina vänner på bra humör.

– Han var den mest glädjefyllda person som fanns, han har satt ett minne som alltid kommer att finnas kvar.

Det har också uppstått en spontan minnesplats i rondellen vid Stora Coop i Trelleborg, en plats som många förknippar med 22-åringen.

Vi har inte lyckats få tag på hans närmaste och har därför valt att inte publicera namn och bild.

Läs mer:

Ungdomar i Perstorp ordnar minnesstund för sin vän

Sorg i Viken och Svalöv efter dödsolyckan på Hallandsåsen

Lastbilschaufför häktad efter olyckan med tre döda på Hallandsåsen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan