Annons

Annons

Annons

Mäns våld mot kvinnor

32-åringen mördades innan hon fick föda sitt barn

Fotoboken ”Mitt första år” förblev orörd. Den gravida 32-åriga kvinnan knivdödades av sin sambo i parets gemensamma säng i Åkarp i slutet av förra året.

Hittills i år misstänks 14 kvinnor ha mördats av män som stått dem nära. Det är nästan lika många som under hela 2021. Vad gör samhället för att få stopp på det dödliga våldet?

Text

Förra året mördades femton kvinnor av en man de haft en relation med.

Bild: Petter Bjerregaard

Annons

Den 32-åriga kvinnan i Åkarp hann aldrig föda sitt barn.

Innan hon klev upp morgonen den 3 december dödade kvinnans 42-åriga sambo henne med minst 20 knivhugg. Parets köttkniv hittades invirad i en blodig kökshandduk i köket kort efter dådet.

På hennes nattduksbord stod en flaska julmust, en tavla med texten "Always kiss me goodnight", och två barnböcker med titlarna "Mitt första år" och "När jag var liten" som aldrig hann fyllas i.

Barnet i kvinnans mage skulle ha fötts i mars i år.

Åkarp i december 2021.

Bild: Patrick Persson

Förra året mördades femton kvinnor av en man de haft en relation med. Hittills i år rör det sig om fjorton kvinnor, nästan lika många som under hela förra året. Det visar tidningens granskning.

Annons

Annons

– Det är ett gigantiskt misslyckande av samhället. Fortsätter det så här kommer vi nå nya katastrofala höjder, säger Olga Persson, ordförande för riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer, ungdomsjourer och jourer mot sexuella övergrepp.

Hon välkomnar det åtgärdsprogram som regeringen sjösatte i december förra året. Det omfattar 99 punkter som ska förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Enligt Olga Persson måste polisen börja punktmarkera våldsamma män precis som de gör med andra grova kriminella. Foto: Unizon.

Men insatserna måste dra igång mycket snabbare, anser Olga Persson.

– Sedan krävs det att olika samhällsaktörer samarbetar mer offensivt. Ofta har flera aktörer känt till att en man är våldsam, men de har inte agerat tillsammans och gemensamt sett till att kvinnan har fått, till exempel en skyddad bostad.

– Polisen måste börja punktmarkera våldsamma män, precis som de gör med andra grova kriminella. Mäns våld mot kvinnor måste hanteras som annan grov brottslighet, fortsätter Olga Persson.

Den gravida kvinnan i Åkarp är en saknad person. Det är tydligt när man är inne på hennes minnessida på begravningsbyrån. Varje dag har någon skrivit ett inlägg eller tänt ett virtuellt ljus.

I förhör med polisen säger en i ambulanspersonalen att hon är tacksam över att hon inte har sett så många människor bli dödade på det sättet.

"Jag upplevde det som att det var i affekt", säger hon och kallar det hon såg på platsen som spår efter besinningslöst våld.

Annons

Hennes kollega säger att han aldrig har sett någonting liknande under sina tolv år i tjänsten. "Det var så brutalt och skoningslöst våld".

Enligt justitieminister Morgan Johansson är det för tidigt att avgöra om regeringens 99 punkter långa åtgärdsprogram som ska skydda kvinnor har hunnit få någon effekt.

Annons

– Det stämmer att det är en oroande utveckling och det är därför oerhört viktigt att vi ser till så att allt vi beslutade om kommer på plats. Det vi gör nu är att bocka av åtgärderna en efter en. Det är många olika saker, säger Morgan Johansson.

Lägsta straffet för grov kvinnofridskränkning skärptes vid årsskiftet, från nio månader till ett år. Poängen är enligt justitieministern egentligen inte att straffet blir längre, utan att det nu är lättare att porta en våldsam man från en gemensam bostad.

Justitieminister Morgan Johansson

Bild: Hussein El-Alawi

Straffet för överträdelse av kontaktförbud har också skärpts plus att det har blivit lättare att besluta om kontaktförbud. Ett så kallat utvidgat kontaktförbud kräver inte längre upprepade överträdelser för att det ska kunna beslutas om fotboja, det kan bli en förstahandsåtgärd.

– Om det har effekt är för tidigt att säga. Men då gäller det förstås också att domstolar verkligen tillämpar detta som en direkt åtgärd, säger Morgan Johansson.

Har du gjort någon egen analys av varför så många kvinnor har mördats i år?

Annons

– Nej, men vi måste självklart titta på det.

Andra åtgärder Morgan Johansson lyfter fram är att reglerna för villkorlig frigivning har ändrats.

– Tidigare var det nästan som ett slags rättighet att man skulle bli frisläppt efter två tredjedelar av avtjänat straff. Även om man misskött sig i fängelset. Så är det inte längre.

– Sedan är en lång rad lagförslag på väg fram. En av de stora grejerna att reformera är våldsamma mäns umgängesrätt med sina barn. Min uppfattning är att en våldsam man också är en dålig pappa.

Det kan bli en lagändring?

Annons

– Det är min absoluta ambition. Översynen av umgängesrätten ska vara färdig den 20 december i år.

Polis på plats i Åkarp i december.

Bild: Lars Brundin

Barnet i kvinnans mage begravdes innan det föddes.

Den 42-åriga mannen, som har erkänt att han dödat sitt blivande barn och gravida sambo, genomgår just nu en rättspsykiatrisk utredning.

Han säger att han inte har något minne av "det med kniven". Något svar på frågan om varför han valde att hugga ihjäl sin gravida sambo kommer vi förmodligen aldrig att få.

Kvinnans version av vad som hände den morgonen kommer vi heller aldrig att få höra. Ambulanspersonalens vittnesmål och den rättsmedicinska undersökningen tyder i alla fall på att hon försökte skydda sig själv och sitt barn in i det sista.

Se hela listan här: Fjorton mördade kvinnor hittills i år – och det är bara maj månad

Annons

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan