Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Likt Greta bör du och din generation aktivt ta del i kampen för er framtid

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det positiva är att vi fortfarande har en möjlighet att bromsa uppvärmningen av jorden och begränsa de skadliga effekterna genom att lägga om livsstil. Men då krävs det nog att du och din generation liksom Greta tar aktiv del i kampen för er framtid. Det skriver Birgitta Hallberg.

Annons

Brev till dig som är ung och har ditt liv framför dig: Hur ser dina planer ut, hur skulle du önska att livet blir? Att du ska få ett bra jobb och en god lön kanske, så att du kan få det ungefär som dina föräldrar haft det, och kanske lite bättre ändå? Det finns ju så mycket man kan önska sig: god standard i boendet, gärna i eget fint hus, bil, den senaste tekniken, häftiga upplevelser med långväga resor.

Då måste du förstås först klara att ta dig igenom skolan, som förhoppningsvis har resurser att ge dig det stöd du eventuellt behöver för att lyckas. Du får också hoppas på att du kan hålla dig frisk, annars krävs det ju att det finns en välfungerande sjukvård som i rimlig tid kan ge dig de behandlingar som krävs.

Annons

Du kanske också behöver kunna förlita dig på att det finns möjlighet för dig att transportera dig från A till B, med fungerande allmänna kommunikationer eller på framkomliga vägar i eget fordon.

Annons

Skulle du ha otur och bli utsatt för något brott måste det förstås finnas poliser och en juridisk verksamhet som gör att du kan vara trygg med att rättvisa skipas. Man får ju verkligen hoppas att du slipper uppleva, och kanske till och med tvingas vara med och utkämpa ett krig, som det som nu pågår i Ukraina.

Att ditt land kan bidra till att bygga en fredlig värld.

Allt detta goda förutsätter att det finns fungerande välfärdssystem, som din föräldrageneration och även tidigare generationer hjälpt till att bygga upp genom att solidariskt betala skatt.

Men samtidigt finns ju också det där problemet som vi helst inte vill tänka på. För att det är så svårt och jobbigt och oroande. Det som handlar om den pågående klimatförändringen. För hur gärna vi än vill så kan vi inte önska bort det katastrofala som håller på att ske som en följd av de skadliga utsläppen av fossila bränslen. Detta kommer oundvikligen att påverka ditt liv och framtid på många sätt.

Tyvärr har ju de nu levande generationerna i framför allt västvärlden inte på allvar velat inse detta, och absolut inte varit beredda att avstå från vällevnaden och den väldiga överkonsumtionen, trots de konsekvenser detta kommer att få för dig.

För det här sättet att leva medför en ackumulerad skuld i form av de väldiga fossila utsläpp som du och de som kommer efter dig får betala dyrt för. Det kan i framtiden bli väldigt svårt att upprätthålla den basala allmänna välfärden så som vi blivit vana vid att den ska fungera. Och vad kommer det att vara värt att ha en pool på tomten när det knappt finns något drickbart vatten? En stor fin bil om det inte finns drivmedel? Ett stort hus som inte kan värmas upp och där kylskåpet är tomt?

Annons

Annons

Inte minst bristen på något så grundläggande för överlevnaden som mat och vatten är idag en reell verklighet för miljarder människor på jorden, och kan bli det även för oss. Konkurrensen om allt det livsnödvändiga kan leda till ett stort antal klimatflyktingar och nya krig i världen.

Så om du verkligen hoppas på en ljus framtid så behöver du först och främst försöka ta till dig den kunskap som den övervägande majoriteten av världens forskare gemensamt kommit fram till om krisen: att den är en pågående akut realitet! Sedan bör du göra allt du kan för att påverka din omgivning att liksom du själv omprioritera sättet att leva, fundera på vad som verkligen är väsentligt att sträva efter istället för den absurda överkonsumtionen.

För det positiva är att vi fortfarande har en möjlighet att bromsa uppvärmningen av jorden och begränsa de skadliga effekterna genom att lägga om livsstil. Men då krävs det nog att du och din generation liksom Greta tar aktiv del i kampen för er framtid.

Birgitta Hallberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan