Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Polisens handlingskraft är mest tomt prat och ingen verkstad

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Efter påskens upplopp runt om i vårt land uttalar sig nu rikspolischefen Anders Thornberg med kraftig och myndig stämma. Nu ska hedern återupprättas. Men, låt er inte luras. Kejsaren är naken! Det skriver Göran Mårtensson. Bilden är tagen i Örebro under upploppet där på långfredagen.

Bild: Kicki Nilsson/TT

Annons

Mycket av polismyndighetens jobb går ut på att visa handlingskraft. Myndigheten skyddar och stärker ständigt föreställningen om sin effektivitet. Mer kraft läggs på detta än att göra de förändringar som skulle göra konkret nytta.

Efter påskens upplopp runt om i vårt land uttalar sig nu rikspolischefen Anders Thornberg med kraftig och myndig stämma. Nu ska hedern återupprättas. Men, låt er inte luras. Kejsaren är naken! Thornbergs upprördhet borde för länge sedan omvandlats till effektiv kamp mot de kriminella gängen och en strukturförändring inom polismyndigheten.

I debatten kring de orimliga köerna för passtillverkning försöker polisen också påvisa handlingskraft. Man utlyser en ”nationell särskild händelse”. Vad detta innebär är att man plockar personal från annan polisverksamhet, som självklart blir lidande. Kötiderna för överklagande av parkeringsbot är på de flesta ställen över ett år. Ibland två år. Trots alla dessa förseningar fattade polisen anställningsstopp för civil personal förra året.

Annons

Annons

Polisen försöker ”kraftsamla”. Detta är den invanda reaktionen från myndigheten vid problem. Ledningen visar att man har handlingskraft. Polisen har kontroll över situationen! Här förstärker man sitt varumärke utan att ha producerat åtgärder som skulle göra någon skillnad. Samma sak med ”Sluta skjut-kampanjer”. Vi vet att poliser tas från andra distrikt. Självklart blottar man sig då där med risk för mer gangsterliv. Polisens verksamhet går bara runt utan synbar effektivitet!

Fram till idag detta år har det skett en skjutning per dag med 17 döda första kvartalet. Efter senaste dödsskjutning i Skarpnäck (10/4) visade polisen handlingskraft med massor av polispatruller och teknisk personal. Men som en intervjuad person sade i SVT: ”Igår fanns det inga poliser här och knarkförsäljningen pågick som vanligt.” Ändå har polisen åter fått tolkningsföreträde och fått beröm för sin effektivitet.

Det är inte bara gangsterskytten som kommer undan. Även polisen missar sitt ansvar genom att säga: ”Vi klarar inte detta själva. Vi behöver hela samhällets hjälp.” Så slutar alla intervjuer med polischefer. Det har nästan blivit ett mantra ”Vi måste komma åt tillväxten.” Detta synsätt är dock falskt, enligt mig. Faktum är att ett par procent i befolkningen i alla tider i alla kulturer och samhällen har ställt sig till brottsligheten och utanförskapets förfogande och så kommer det att fortsätta. Dessa ungdomar väljer bort utbildning och arbete. Här är det bara polisiär styrka som kan göra skillnad.

Annons

Föreställningen om polisens effektivitet skyddas ständigt. Finns det skrankor i denna föreställning, förklaras det med personalbrist eller att övriga samhället brister. Man har lyckats implementera föreställningen att det inte är polisen som ska knäcka brotten och gängen. Det är dagis, skola och socialtjänst som ska ordna detta.

Annons

Nu allokerar vårt Helsingborg ytterligare 3,2 miljoner till olika trygghetsskapande åtgärder. Dessa skattemedel ska användas till ordningsvakter med mera fram till dess att polisen själva kommer i gång med utförandet av patrullering och närvaro i olika problemområden. Lokalpolisen slog på trumman sent 2021. Från januari 2022 skulle man starta upp kvartersnära arbete i utsatta delar av staden. Man skulle utföra trafikkontroller i centrala staden. Nu skulle det bli polisarbete av! Av detta har blivit inte. Men polisen uppvisade handlingskraft!

Moderaterna och Alliansen i Helsingborg har i grunden ett bra program genom sitt lokala samarbetsavtal med polisen. Men nu väntar många på att myndigheten ska göra sin del. En god början kunde vara att återuppta trafikkontrollerna. Ett arbete som stadens invånare efterlyst i flera år. Men där ansvariga bara lovat. Man borde också ha stenkoll på gängen och drogförsäljningen i särskilda områden. Men visa av erfarenhet. Det kommer väl snart ett utspel som ska visa handlingskraft – men ingen verkstad.

Göran Mårtensson

Annons

Annons

Till toppen av sidan