Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Höganäs

”Gubbarna” bär fotbollstraditionen vidare i Viken

Sedan 1973 har ”gubbarna” spelat boll på planen i Svanebäck i Viken. Nu är man inne på tredje generationen spelare. – Min pappa spelade här när jag var liten, berättar Magnus Wallin.

En tradition värd att bära vidare, tycker Magnus Wallin.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Om man kunde kulturminnesmärka en gröning i ett villaområde – fylld med blommande maskrosor – så kunde det kanske vara gröningen på Svanebäck.

På söndagsmorgonen släpar Mikael Ekstrand ett fotbollsmål på plats. Magnus Wallin kommer med ett mindre mål över axlarna, som ställs inne i det större, för att få till bättre spel.

Sedan 1973 har ”gubbar” spelat på gröningen. Då var området nybyggt. Laget spelade i Korpen. Sedan dess har traditionen hållits vid liv, varje söndag klockan 10. Men just nu är det lite trögt att värva medlemmar. Laget söker fler spelare på sin egen Facebooksida.

Annons

Magnus Wallin la upp denna bilden på de första fotbollspelarna på Svanebäck. Foto: okänd

Annons

Idag ser laget ut såhär. Mikael Ekstrand, Magnus Wallin och Christoffer Svensson bakom ryggen på Per Granqvist, Daniel Holmberg, Dennis Wickmark och Harri Skoglund. Här håller alla på HIF. Eller åtminstone på MFF:s motståndarlag.

Bild: Niklas Gustavsson

Idag är det det andra och tredje generationens grannar som slåss om bollen på gröningen. Enkla regler. Inga benskydd. Bara en gul väst på ena laget. Sen kör man.

– Vi ger järnet! Det är högt tempo, men inget fulspel. Vi är inte Real Madrid, men vi har lika roligt, säger Magnus Wallin.

Han växte upp på Sjögräsvägen, alldeles intill. Då var det hans pappa som snörade på sig fotbollsskorna på söndagarna.

Gula västarna i ett anfall.

Bild: Niklas Gustavsson

– Det finns någon slags romantik i att vi för traditionen vidare. Har de lyckats hålla igång det här i alla år, så måste vi föra det vidare, säger han.

Nykomlingen Dennis Wickmark flyttade in i området för ett år sedan. Han tycker att fotbollen är social och ett kul sätt att hålla igång.

– Micke håller jättebra i det här, säger han.

Så är matchen igång.

Fotbollsspelarna är ett trevligt inslag i villakvarteret, tycker Ingrid Lundberg med hunden Siri.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Annons

Ingrid Lundberg passerar med sin hund Siri. Hon tycker att det är kul att aktiviteten hålls igång. Hennes radhus byggdes 1973.

Så kommer hunden Wilma farande som från ingenstans – rakt in på planen och upp i famnen på Mikael Ekstrand.

Det är inte Real Madrid.

”Tillsammans är vi Andreas Granqvist” – konstaterar Andreas Roth och Per Granqvist.

Bild: Niklas Gustavsson

Mikael Ekstrand önskar att fler ville vara med och spela. ”Klockan 10 på söndagar är kanske en svår tid”, säger han.

Bild: Niklas Gustavsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy