Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

kulturSäkerhetsläget i Europa

Malin Krutmeijer
Sverige är alltså en rodnande brud, redo att ge upp sin oskuld för den virile herr Nato?

Dags att dumpa den sexuella nationalmetaforiken!

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Foto: Jurek Holzer/SvD/Scanpix/TT

Annons

Malin Krutmeijer är kulturjournalist och skribent på kultursidan.

På kvällen den 11 maj meddelade Aftonbladet att Sverige nu görs redo för ”Natos äktenskapslöften”. Bildmontaget var makalöst. I mitten en sådan där liten skulptur av ett brudpar som placeras på bröllopstårtor. Till vänster Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Sveriges utrikesminister Ann Linde, leende med knogarna mot varandra, i en oväntat graciös gest som förde tankarna till en bröllopsmenuett. Till höger Linde och Stoltenberg igen, nu klädsamt allvarliga inför inträdet i det äkta ståndet.

Annons

Annons

Sverige är alltså en rodnande brud, redo att ge upp sin oskuld för den virile herr Nato? Regeringen håller väl som bäst på att förhandla om hemgiften.

Skärmdump från Aftonbladets sajt, 11 maj 2022.

I skrivande stund, dagen efter, ser tidningsbilden lite annorlunda ut men jag har skärmdumpat originalet för evigheten. Det är ju ett fantastiskt destillat av det klassiska bildspråket där nationen alltid är en kvinna.

Ingen feminism i världen har rått på den seglivade, patriarkala bilden av kvinnligt frodiga ängar, omslutande berg och värnlösa städer under hot av främmande män. Ett land kan skändas – våldtas – om inte de inhemska männen försvarar dess heder. I krigstider återkommer den perversa metaforiken ofelbart, extra osmakligt eftersom våldtäkt av verkliga kvinnor förekommer i krig.

Sverige fogas nu in i bilden på ett eget sätt. Nato-medlemskap framställs som en fråga om mognad. Efter 200 års avhållsamhet är fröken Sverige äntligen giftasvuxen. Girl, you’ll be a woman soon.

Redan 2013 sa dåvarande Natochefen Anders Fogh Rasmussen att Sverige var lite som en kvinna i förhållande till Nato: ”antingen är hon gravid eller så är hon det inte” (SvD 14/1-13). Försvarsminister Peter Hultqvist upprepade frasen förra året, och försäkrade att Nato inte hade kommit till.

Nu låter det annorlunda. Man börjar undra om Sverige så att säga är fucked före äktenskapet. Ni hör, det är dags att dumpa den sexuella nationalmetaforiken på historiens sophög.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy