Annons

Annons

Annons

Höganäs

Hon vill motverka ensamhet och få seniorer till ett hälsosamt liv

Vikten av att äta rätt och vara fysiskt aktiv på äldre dagar är välkänd. Att komma ifrån ensamheten kan vara svårare. Hälsoveckan ska få seniorer på benen och komma närmare varandra.

Text

Årets Hälsovecka går in på andra varvet i Höganäs. En av arrangörerna och en entusiast för hälsa och gemenskap är Inga-Maj Hult.

Bild: Stefan Ed

Annons

Det är andra året i rad som SPF Seniorerna arrangerar Hälsoveckan i Höganäs. Syftet är att nå ut till pensionärer att bli hälsomamma, aktiva och få en bättre gemenskap. Att locka seniorer ur ensamhet har blivit en viktig del i Hälsoveckan.

– Det är lätt att man blir sittandes hemma på sin kammare. Speciellt när ens partner har gått bort. Det är ingen lätt situation att komma ur. Vissa vill vara mer för sig själva och det får man respektera, säger Inga-Maj Hult.

Annons

Annons

Hon är ordförande i SPF och är själv en aktiv pensionär som gillar att cykla och ta långa promenader.

– Det har blivit ett större behov av att komma ut och röra på sig efter pandemin. För oss seniorer är det en viktig del i livet. Kanske är det därför tipspromenaden under Hälsoveckan lockar så mycket folk, säger hon.

Inga-Maj Hult är ordförande i SPF Höganäs. Hon har även suttit som ordförande i kommunfullmäktige för Kd.

Bild: Stefan Ed

Föreningen driver trivselgruppen Tillsammans. Syftet är att fånga upp de seniorer som ofrivilligt har hamnat i ensamhet. Genom olika kanaler som distriktsköterska och hemtjänst försöker man nå dem som har behov av gemenskap.

– För att vara med i den gruppen måsta man vara ensamboende. Vi har en grupp på cirka 35 stycken som samlas varje tisdag i båthuset där vi äter lunch tillsammans och sen hittar på olika aktiviteter.

SPF samarbetar till viss del med kommunens personal för att arrangera Hälsoveckan. Höganäs kommun står för kostnader av annons och avslutningsfest. I övrigt är det bara ideellt arbetande seniorer som ligger bakom ett bättre liv för Höganäs pensionärerna.

Att röra på sig har alltid legat Inga-Maj Hult varmt om hjärtat. Från sin bostad i Plöninge kan hon cykla till det mesta i Höganäs.

Bild: Stefan Ed

Annons

Fakta

SPF Hälsovecka

Pågår från 16-20 maj

Nytt för i år är: Padel hos Höganäs Padel.

Mats Olofsson på Vikentomaten berättar om sin resa med företaget i samband med lunch.

Seniorsimning i sportcentret.

Hälsovandring hos Ärtan och Bönan med fysiska aktiviteter och lättare tilltugg kring brasan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan