Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Detta borde egentligen få oss att bli fullständigt ursinniga

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Genom relativt hög skatt på arbete, ingen eller extremt låg skatt på förmögenheter, arv, fastigheter och kapitalinkomster samt extremt låg ränta har en enorm omfördelning av landets totala tillgångar skett. Det skriver Bengt Magnusson. Bilden visar Danderyd utanför Stockholm – ett av Sveriges rikaste områden.

Annons

I en ny bok beskriver ekonomijournalisten Andreas Cervenka hur Sverige genom den under många år förda politiken blivit ett av världens ekonomiskt mest ojämlika länder.

Genom relativt hög skatt på arbete, ingen eller extremt låg skatt på förmögenheter, arv, fastigheter och kapitalinkomster samt extremt låg ränta har en enorm omfördelning av landets totala tillgångar skett. Systemet är helt enkelt riggat för att gynna de allra rikaste på övrigas bekostnad.

I de flesta civiliserade länder finns fortfarande sådant som förmögenhets-, arvs- och gåvoskatt men i ”jämlika” Sverige är allt sådant avskaffat. De superrika svenskarna, dollarmiljardärerna, äger tillgångar som motsvarar 49 procent av Sveriges BNP. De numera (med all rätt) sanktionsutsatta ryska oligarkerna äger motsvarande 40 procent av Rysslands BNP. En jämförelse som visar vilket groteskt land Sverige omskapats till.

Annons

Annons

Samtidigt vet vi att på våra sjukhus vårdas gamla och sårbara människor ofta i korridorer av en sönderstressad personal. I hemtjänsten har personalen ett så pressat schema att de har svårt att utföra den hjälp och omsorg vårdtagarna förtjänar och har betalt skatt för under sina arbetsliv.

Skolan har blivit ett sönderprivatiserat skämt där storkapitalet tillåts skära guld med täljkniv. Samtidigt som de kommunala skolorna står där med de mer resurskrävande elever som sorterats bort av dollarmiljardärerna i skolkoncernernas ledningar. Människor som jobbat ett helt arbetsliv i tunga arbeten ”belönas” med en pension de knappt kan leva på.

Allt jag beskrivit ovan borde få majoriteten av svenskarna att bli fullständigt ursinniga och ställa ansvariga politiker till svars. Sker detta? Knappast.

Ett från medierna och de flesta politiska partierna ständigt utpumpat budskap att snart sagt alla Sveriges bekymmer beror på invandringen har fått en stor del av befolkningen att rikta sin ilska åt helt fel håll. Detta är ju ingen slump utan passar parasiterna i toppen på det allt ihåligare samhällsbygget som hand i handske. Våga knysta ett ord om att beskatta de rikaste bara lite mera eller begränsa möjligheterna för skolsnyltarna att sko sig på det allmänna och deras försvarare Ulf Kristersson, Ebba Busch med flera börjar gasta om planhushållning och ”socialism” i högan sky.

Annons

Tyvärr har vi även en socialdemokrati som inte längre försvarar de man talar så varmt om i högtidstal och valrörelser, alltså folk med låga löner och utan större ekonomiska tillgångar. Det rimliga vore att införa kraftigt höjd beskattning av exempelvis höga kapitalinkomster, bisarrt höga löner i näringslivet etcetera. Dessa resurser borde sedan återföras dit där de gynnar det allmännas bästa. Det vill säga sådant som vård och omsorg, drägliga pensioner för låg- och mellaninkomsttagare och inte minst de livsnödvändiga åtgärder som krävs i kampen mot klimatförändringar och bibehållen biologisk mångfald.

Det finns ett engelskt uttryck som används i kampen mot andra som orättmätigt tillskansat sig pengar och tillgångar, alltså brottslingar. Uttrycket är ”follow the money” och är lämpligt att använda även i det nödvändiga återskapandet av ett rättfärdigt och anständigt Sverige.

Bengt Magnusson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan