Annons

Annons

Annons

Annons

opinionStadsmässan H22

Aktuella frågor
”Kommer några vuxna dyka upp?

Vi vet att unga är vana vid att bli besvikna på vuxna beslutsfattare. Men det kan också förändras i en handvändning den dag vuxna bevisar motsatsen. Det har Helsingborgs lokalpolitiker chansen att göra i juni, skriver styrgruppen för ungdomsmässan Utopia Lab tillsammans med projektledaren My Petré från organisationen Youth 2030 Movement.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är först när vuxna erkänner att det är de som har all makt och är villiga att dela med sig av den som vi unga har chans att få inflytande på riktigt, skriver artikelförfattarna.

Bild: Erik Mårtensson

Annons

Det är dags att återuppfinna demokratin för en ny tid och en ny generation. Unga människors förtroende och inflytande behöver öka när det gäller beslut som är viktiga för samhället.

Knappt två av tio unga känner att de har möjlighet att föra fram åsikter till beslutsfattare i sin kommun, enligt statistik från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Det är en av flera aspekter av ungas inflytande som vi på Youth 2030 tillsammans med Helsingborgs stad arbetar för att förändra just nu. Att staden prioriterar detta arbete och jobbar med att skapa en förändring är något som vi ser som mycket positivt.

Det är först när vuxna erkänner att det är de som har all makt och är villiga att dela med sig av den som vi unga har chans att få inflytande på riktigt. Avgörande är att unga och vuxna möts i samma rum och pratar med varandra på lika villkor. Just det planerar vi att göra den 16 juni under Utopia Lab i samband med H22 City Expo. Då genomför vi det största mötet mellan unga och lokala beslutsfattare i Helsingborgs historia.

Annons

Annons

Men kommer några vuxna beslutsfattare att dyka upp? Av de platser som är reserverade för beslutsfattare är inte ens hälften fyllda. Samtidigt är vi över 200 ungdomar som är redo att spendera en heldag på vårt sommarlov för att möta vuxna och berätta vad vi vill se och vad vi behöver för att känna framtidstro i Helsingborg. Trygghet, psykisk hälsa, miljö, hållbarhet och demokrati är några av de saker vi vill prata om. De har kommit fram som viktiga teman i de workshops Youth 2030 har hållit under våren tillsammans med över 300 unga som har svarat på frågor om vilka områden kommunen och samhället behöver kraftsamla kring.

Under samma workshops har några av de unga vi träffat varit skeptiska till om det överhuvudtaget kommer några beslutsfattare till mötet i juni.

En tjej förklarade att enligt hennes erfarenhet har politiker inte något intresse av att träffa ungdomar. Trots att vi försökte försäkra henne om motsatsen så trodde hon inte på det. Hon berättade att hon gång på gång blivit avbokad. Hon sade: “Den dagen jag har en politiker rakt framför mig och får se det med mina egna ögon då kommer jag rita ett stort fett kryss i taket”.

Det hon beskriver är inget ovanligt. Kommuner runt om i Sverige gör ofta satsningar på ungdomsinflytande men när det kommer till att delta fysiskt brister ofta intresset och vi ungdomar bortprioriteras. De få gånger unga och beslutsfattare ändå befinner sig i samma rum händer ofta något av följande:

Annons

● Beslutsfattare lämnar mötet innan det är slut.

● Beslutsfattare tar telefonsamtal mitt i mötet med ungdomarna.

● Beslutsfattare dyker inte upp på möten som de anmält sig till.

Annons

● Beslutsfattare kontrar ungdomarnas upplevelser med “på min tid var det

värre” eller “det där har vi redan testat för 15 år sedan, det fungerar inte”.

● Beslutsfattare ifrågasätter ungdomarnas upplevelser.

Problemet med när vuxna inte dyker upp, eller dyker upp men inte deltar på ett respektfullt sätt, är att det är just så ett lågt förtroende för samhällets instanser och demokratin uppstår. För att vi som är unga idag ska känna förtroende i morgon måste vuxna förtjäna det här och nu.

Vi vet att unga är vana vid att bli besvikna på vuxna beslutsfattare. Men det kan också förändras i en handvändning den dag vuxna dyker upp och bevisar motsatsen. Det har Helsingborgs lokalpolitiker chansen att göra i juni.

Till beslutsfattarna säger vi nu:

Kom och träffa oss!

Behandla oss med samma respekt som vuxna.

Låt våra ord väga lika tungt.

Stadens unga längtar efter att träffa er. Men vill ni träffa oss?

SKRIBENTERNA

Rimon Khero, 16 år

Mahad Abdullahi, 17 år

Laiali Kadhim, 18 år

Armiya Azaziel, 18 år

Hadi Moussa, 16 år

Zarah Hamid, 17 år

Utopia Labs styrgrupp

My Petré, 23 år, projektledare för Utopia Lab och engagemangsutvecklare vid organisationen Youth 2030 Movement

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Till toppen av sidan