Fakta
Southern Sweden Design Days
Olika platser i Malmö. T o m 22/5.
Ingrid Sommar är designjournalist och skribent på kultursidan.
Vilken stor stad Malmö håller på att bli. Det är min spontana, delvis frustrerade reaktion när jag på cykel försöker ta mig runt till alla utställningarna jag bara måste se. Det visar sig omöjligt. Southern Sweden Design Days pågår ju ända från Arlöv, där den rosade duon Andréason & Leibel och printingkollektivet Jollygoodfellow finns, till Ribbans strand där design- och framtidsforskaren Stina Wessman bjuder på hydrofeministiska tankar om vatten. Men det är inte bara de geografiska avstånden som får bilden av Malmö att svälla. Många av festivalens aktiviteter pågår normalt här hela tiden, utan att märkas. Så det är som att staden nu vänts ut och in.
Annons

Dunkappa och moonboots av återanvända munskydd, av den italienska arkitekten Tobia Zambotti och den finska modedesignern Aleksi Saastamoinen. Plaggen ingår i utställningen ”Matter displaced”. Foto: Daniel Engvall
Annons
Kvalitetsmässigt håller Southern Sweden Design Days hög nivå, även jämfört med etablerade jätteevent som möbelmässorna i Stockholm och Milano. Men så annorlunda, så malmöitisk – ovanligt folklig och inte alls kommersiell. Ett tungt spår på huvudarenan i Lokstallarna är återbrukade produkter. Bland numren i topp är italienska arkitekten Tobia Zambottis och finska modedesignern Aleksi Saastamoinens flammigt isblå, over sized kappa med tillhörande moon boots, som ingår i utställningen ”Matter displaced”. Den bulliga fyllningen består av återanvända, kemiskt renade munskydd, den sort som covid-19 gjort oss alla så obehagligt bekanta med. Mest slående är att kappan och bootsen är så snygga. Att modefaktorn är så hög, samtidigt som plaggen så tydligt väcker frågor. Köpbegär och nyttigt agerande, kan de förenas?

Verket ”Hang around” av modedesignerna Jóna Berglind Stefánsdóttir och Helga Lára Halldórsdóttir. Foto: Ingrid Sommar
En liknande, oväntat flashig klädkänsla finns hos textil- och modedesignerna Jóna Berglind Stefánsdóttir och Helga Lára Halldórsdóttir, bägge utbildade vid Textilhögskolan i Borås. I ”Hang around” har de skapat färgsprakande gungor i lager, remsor och rep av textilier. Den som sitter kan gömma och bo in sig – är detta utemöbler eller klädesplagg? Frågan hänger i luften, samtidigt som färgprakten förför och en utmaning riktas mot potentialen i våra gemensamma utomhusmiljöer.
Annons

Design- och framtidsforskaren Stina Wessman visar verket ”I'm sorry and I love you: (om)tankar om vatten" på Ribersborgsstranden. Foto: Stina Wessman
Annons
Exemplen kan ge intrycket att designfestivalen är utpräglat avantgardistisk. Men så är inte fallet. Istället är det en hejdlös bredd som presenteras, rimligen spännande också för den som inte är specialintresserad. Starkt udda, konstnärligt framåtblickande inslag blandas med etablerade skånska möbelföretag som Blå Station och Nola. Med naturkänsligt konsthantverk och nya kollektivet Malmö Väv. Med seminarier i regi av Malmö universitet, där även tunga auktoriteter som italienaren Ezio Manzini deltagit, känd för decennier av forskning om social innovation och hållbarhet.

Printingkollektivet Jollygoodfellow släpper fanzinet ”Ocean” under Southern Sweden Design Days. Foto: Jollygoodfellow
Javisst, jag gillar detta. Inte minst cykelturen från Kirseberg genom skiftande, ibland – åtminstone för mig – okända Malmökvarter. Till skillnad mot konstrundor och designer walks är det inte bara gallerier och showroom som öppnats för besökare, utan också formgivarnas studior och arbetslokaler, ibland även deras hem. Ofta ligger de på udda adresser, en ynnest för cykelflanören. Men framför allt är det en viktig framgång för festivalens projektledare Terese Alstin och Ann Isler från Form/Design Center att staden liksom växer. De 160 programpunkterna på 60 platser får Malmö att exponera ett brokigare innanmäte, fullt av kunskap och begåvning. Ett självklart måste för helgen. Lika självklart hoppas jag på en fortsättning.
Annons
Ingrid Sommar tipsar: Det här ska du inte missa på Southern Sweden Design Days
Magic Waters. Bra tillfälle att stifta närmare bekantskap med mångsidiga, briljanta designern Kajsa Willner med studio i Nordhamnen. Kosterögatan 15. Lö-sö kl 13–16.
Annons
Lilla Snickeriet Malmö. LTH-designern Olof Kolte driver även furu- och gransnickeri vid Slussen. Pop up-kaffebar på gården utlovas, samt titt på hemsnickrat hopfällbart kontor. Slussgatan 10. Lö 10–17, sö 10–16.
Textile Matters. Bara några kvarter från Slussen ligger Textiltryck Malmö. En klassiker med snart 40 år och många utställningar på nacken. Dyveke Zadig hör till eldsjälarna. Korsgatan 6. Lö-sö kl 11–17.
Feeling @ Home. Besökare hemma hos designern Martin Björnson får se hans Malmöikoniska arbeten, hans inspirationskällor och själva lägenheten som han under 15 år totalt byggt om. Nikolaigatan 3. Lö kl 11–18, sö kl 11–16.
Formality. I Magasin 211, vid det första färdigbyggda torget i nya Varvsstaden, har Wingårdhs arkitekter numera Malmökontoret. En idyllisk plats och en renovering som belönats med 2021 års Stadsbyggnadspris. Jagaregatan 4. Lö kl 12–15.
Läs också: Nu ska Malmö fyllas med design i fyra dagar – så blir Southern Sweden Design Days.