Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Så kan sjuksköterskor få fler kollegor med rätt kompetens

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Alla landets 21 regioner rapporterar brist på specialistsjuksköterskor enligt Socialstyrelsen och så har det tyvärr sett ut i många år. Det skriver Malin Tillgren.

Annons

Nyligen firades den internationella sjuksköterskedagen över hela världen och även här i Skåne – tack till alla sjuksköterskor för det viktiga arbete ni gör för invånarna!

Det är ett fantastiskt yrke men vi måste få fler kollegor med rätt kompetens. För att det ska hända så måste region Skåne och kommunerna ta ansvar och erbjuda bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor, så att fler sjuksköterskor söker sig till och stannar inom den offentligt finansierade vården.

Vårdförbundet är det yrkes- och fackförbund som organiserar sjuksköterskor, som alla genomgått en treårig högskolutbildning med kandidatexamen i omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap.

Alla landets 21 regioner rapporterar brist på specialistsjuksköterskor enligt Socialstyrelsen och så har det tyvärr sett ut i många år. Sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor hamnar ständigt i topp när Arbetsförmedlingen listar ”framtidsyrken” där det garanterat kommer att finnas jobb.

Annons

Annons

Här i region Skåne är läget värre än på många andra ställen: På en direkt fråga till regionen kring hur många legitimerade sjuksköterskor det saknas, så är svaret: ”Vet inte”.

Hos de skånska kommunerna ser det också illa ut. 100 procent av kommunerna har brist på sjuksköterskor och 80 procent har brist på specialistsjuksköterskor, enligt Socialstyrelsen.

Aldrig tidigare har Vårdförbundet i Skåne anmält regionen så ofta till Arbetsmiljöverket som det senaste året. Varför? Jo, arbetsmiljön är väldigt ansträngd med för få sjuksköterskor, för hög arbetsbelastning, stress, ingen tid för paus eller rast, övertid samt oro för att råka göra fel så någon patient ska bli lidande. Den ansträngda arbetsmiljön leder till att ytterligare sjuksköterskor säger upp sig och den negativa spiralen är ett faktum.

Vi vill se att vården blir en valfråga, och vill gärna höra om oppositionen tänker utmana de styrande politikerna i valrörelsen, när det gäller sjukvården – väljarnas viktigaste fråga? Vårdförbundet bjuder in politiker till dialog – det finns lösningar, om ni lyssnar på oss sjuksköterskor! Vi efterfrågar:

Fyra veckors sammanhängande sommarsemester. Sjuksköterskor vill precis som resten av befolkningen ha ’sommarsemester’ i juni, juli och augusti tillsammans med familj och vänner.

Annons

En jämställd och hållbar arbetsmiljö. Region Skåne och kommunerna bör nu använda det kraftfulla verktyg som vårt nya gemensamma kollektivavtal HÖK22 för bättre arbetsmiljö och mer hälsosamma arbetstider.

Annons

Fler kollegor. Det går att rekrytera tillbaka många av de 13 200 sjuksköterskor som lämnat yrket! Majoriteten av de som lämnat har gjort det till följd av påverkbara faktorer: lön, karriärmöjligheter och arbetsmiljö, visar en rapport från SCB.

Specialistutbildning inom anställningen. Det behövs fler specialistsjuksköterskor inom alla områden. Vi uppmanar region Skåne att erbjuda fler platser samt de kommuner som idag inte erbjuder utbildningsanställningar (Akademisk specialisttjänstgöring, AST) som möjliggör studier till specialist med full lön, att införa det.

Patientsäkerhet via respekt för legitimationen. Sjuksköterskor kan inte ersättas med annan, icke kvalificerad personal – något som strider mot internationell och svensk forskning om patientsäkerhet.

Malin Tillgren

Barnsjuksköterska och ordförande

Vårdförbundet avd Skåne

Annons

Annons

Till toppen av sidan