Annons

Annons

Annons

Annons

opinionHelsingborg

Aktuella frågor
”Det är dags att rusta upp Helsingborgs stadsdelscentrum.”

En genomtänkt och framåtsyftande plan för att utveckla Helsingborgs stadsdelscentrum bör vara en del av det som brukar kallas 15-minutersstaden, skriver Marcus Friberg och Rickard Persson, Miljöpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Adolfsberg är ett av de centrum som vi vill rusta upp, skriver artikelförfattarna.

Bild: Anders Malmberg

Annons

De senaste decennierna har centralisering, urbanisering och möjligen till viss del digitalisering påverkat utvecklingen i Helsingborgs stadsdelars centrum. Men nu har pendeln slagit tillbaka – det är dags att upprusta Helsingborgs stadsdelscentrum.

Människor uppskattar att nära sina hem ha tillgång till sådan service som matbutiker, konditorier, apotek, skräddare och frisörer kan ge.

När vi säger att kommunen ska rusta upp de stadsdelscentrum som finns på olika håll i Helsingborg handlar det inte om att kommunen ska starta egna matbutiker eller lokala restauranger.

Vi förespråkar bara att en kommunal samordnare ska verka för att återupprätta, upprätthålla och stärka Helsingborgs stadsdelscentrum.

Annons

Adolfsberg, Elineberg, Dalhem, Planteringen, Ringstorp och Stattena är exempel på centrum som vi vill rusta upp, men också centrumbildningar i byar som i Mörarp, Påarp, Rydebäck, Laröd och Bårslöv. Fler centrum kan bli aktuella.

Annons

Vi vill att kommunen, med såväl anställda som politiker, tar fram utvecklingsplaner för varje stadsdelscentum tillsammans med invånarna i området. Idag pågår bra dialogprojekt i delar av staden. De skulle kunna fungera som en grund, men behöver kompletteras med ett uppdrag från kommunfullmäktige om hur livskraftiga och sprudlande stadsdelscentrum kan uppstå och fortleva runt om i kommunen. För att det ska kunna bli verklighet kan det inte uteslutas att kommunen behöver göra olika investeringar.

Inte bara privata aktörer som affärsidkare kan stärka Helsingborgs stadsdelscentrum. Givetvis ska även kommunen kunna bidra.

Förutom den kärnverksamhet som kommunen bedriver, till exempel skolor och vårdboenden, kan sådant som loppmarknader, verktygspooler, uthyrning av cyklar, tillfälliga kontorsplatser eller utlämningsställen för e-handelsvaror bidra till att ge de mindre lokala centrumen ett mer mångfasetterat utbud och fler människor i området.

En genomtänkt och framåtsyftande plan för att utveckla Helsingborgs stadsdelscentrum bör vara en del av det som brukar kallas 15-minutersstaden, alltså att de som bor i staden ska kunna nå i princip allt de behöver inom promenadavstånd eller en kort cykeltur.

Service och tjänster behöver finnas nära för att få vardagen att gå ihop och för att undvika onödiga transporter med bil eller kollektivtrafik. Idén kommer ursprungligen från Paris men sprids nu över världen. Planer för att förverkliga 15-minutersstaden finns i till exempel Rotterdam och London. I Portland, som ligger i USA, är ambitionen att 90 procent av invånarna före år 2030 ska bo i vad som kallas kompletta stadsdelar.

Annons

Annons

Att utveckla kommunens samtliga stadsdelscentum är också ett led i att skapa nära och trygga mötesplatser och minska segregationen. I till exempel Göteborgs kommuns Jämlikhetsrapport 2017: Skillnader i livsvillkor framgår att den närmaste miljön kring bostaden och de platser som människor vistas på i sitt vardagsliv har betydelse för jämlikhet och sammanhållning i stadens bostadsområden.

Vi lämnar nu in en motion om upprustning av Helsingborgs stadsdelscentrum till kommunfullmäktige. Vi vill att den hanteras så snart som möjligt, så att helsingborgarna åter kan njuta av sina lokala centrum.

SKRIBENTERNA

Marcus Friberg (MP), kommunalråd i Helsingborg.

Rickard Persson (MP), ersättare i Helsingborgs kommunfullmäktige.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan