AnnonsÖresundskraft

Ett sol- och vindträd tar kraften närmare helsingborgarna

Ett sol- och vindträd mitt i stan?

Det blir verklighet under H22. Under det annorlunda trädet kan du ladda din mobil och lära dig mer om relationen mellan produktion och konsumtion.

Jenny Maxeus, projektledare för H22 på Öresundskraft.

Den 30 maj öppnar äntligen H22 City Expo, Helsingborgs stora välfärdssatsning där målet är att visa upp och utveckla lösningar för en ökad livskvalitet i en smartare och mer hållbar stad. Stadsmässan pågår till den 3 juli, och bland alla olika arrangörer av evenemang finns Öresundskraft, som bjuder på både publika event och företagskonferenser.

Det kanske mest uppseendeväckande är sol- och vindträdet i Oceanhamnen, på området OPS! Energi. Det är, som namnet säger, ett sol- och vindkraftverk utformat som ett träd, med vertikala små vindturbiner på grenarna och solpaneler som löv.

OPS! står för "opportunity spots", alltså platser där besökarna får möjlighet att upptäcka smarta lösningar, väderskydd och överraskande upplevelser. OPS! Energi är ett samarbete mellan Öresundskraft, Stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad, Pingday och WSP.

Trädet genererar som mest 5,8 kW, som används dels till att försörja sin egen belysning, dels de USB-uttag som finns i bänken under trädet där besökarna kan ladda sina mobiler.

Sol- och vindträdet är en innovation för vindkraft i stadsmiljö som Öresundskraft testar, och det kommer faktiskt att stå kvar även efter H22 City Expo som en permanent installation.

– Det är inspirerat av naturen och producerar hållbar och förnybar energi som är tillgänglig för alla, säger Jenny Maxeus, projektledare för H22 på Öresundskraft.

– Det minskar det fysiska avståndet mellan användaren och energikällan, man får se på nära håll hur energin kommer till, och det kan inspirera till hur energi kan ta form i framtiden. Det finns inga ramar eller regler för hur framtidens sol- och vindkraft kan se ut!

Vi vill väcka nyfikenhet hos invånare och besökare kring den här typen av förnybar energi

Trädet genererar som mest 5,8 kW, som används dels till att försörja sin egen belysning, dels de USB-uttag som finns i bänken under trädet där besökarna kan ladda sina mobiler. I den lilla paviljongen bredvid trädet kommer man så småningom kunna se trädets energidata på en skärm, samt aktuell vindstyrka och solstyrka.

Eftersom trädet är gjort för att stå i stadsmiljö är det i princip ljudlöst, vilket kan vara en överraskning för många som tror att vindkraft måste låta störande.

– Vi vill väcka nyfikenhet hos invånare och besökare kring den här typen av förnybar energi och den här typen av vindkraftverk i stadsmiljö, säger Jenny Maxeus.

– Vi vill också att de ska förstå relationen mellan produktion och konsumtion av el, så därför visar vi hur mycket trädet genererar och hur mycket belysningen och USB-uttagen konsumerar. Dialogen ska handla om hur man får elen att räcka, och att man ska kunna reflektera över vilka förändringar man själv kan göra gällande energiförbrukning.

Jenny Maxeus kände själv att hon fick en annan relation till vindkraft när hon provsatt bänken under trädet.

– Det är en fantastisk plats för reflektion eller för att betrakta färjetrafiken eller känna samhörighet med staden och dess myller. Att sitta här och njuta av platsen och trädet och även kunna ta del av den genererade elen tycker jag är riktigt häftigt!

På OPS! Energi tar Öresundskraft hjälp av två av H22:s superhjältar som vänder sig till barn: Vinda och Eldar. Det kommer att visas olika scenarier på paviljongens skärm för att väcka barns intresse för väder och vind: en solig dag med lite vind kanske de hänger på stranden och spelar volleyboll, en mulen dag befinner de sig någon annanstans i staden, och så vidare.

Jenny Maxeus sammanfattar:

– Vi vill att man ska känna stolthet över innovationskraften som vi har i Helsingborg och som Öresundskraft besitter. Framtidens energiförsörjning skulle faktiskt kunna se ut så här! Ett träd är så långt ifrån vindkraftverken vi har idag.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan