Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
De små sakerna får i slutändan stora konsekvenser för klimatet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag förstår att gröna gräsmattor är vackrare än gulbruna. Men snälla, det finns betydligt viktigare ändamål, menar insändarskribenten.

Annons

Ingen har nog missat att vi just nu lever i en konstaterad kris. Världen balanserar på ytan mellan existens och undergång. Vi gör absolut ingenting för att undkomma det faktum att vi, människor i väst, förstör för alla andra arter på jorden samt alla de nästkommande generationer som skall tvingas att leva i den katastrof vi fortsätter att skapa.

Annons

”No one is too small to make a difference” heter klimataktivisten Greta Thunbergs bok. Jag är knappt fyllda sjutton år och skriver in till HD för att be alla er läsare om en simpel sak: Sluta vattna gräsmattan.

Annons

Jag själv bor i ett villaområde där folk har gott om pengar. Månaden är maj och vädret svänger från sol till regn på en timme. Ändå väljer flera av mina grannar att vattna gräsmattan, trots att prognosen visar regn imorgon. Detta är inte ett fenomen som endast dykt upp i mitt område, jag har sett det på en handfull andra ställen också. Jag förstår att gröna gräsmattor är vackrare än gulbruna. Men snälla, det finns betydligt viktigare ändamål att lägga sin bonus på.

Exempelvis är 22 miljoner av 29 miljoner invånare i Jemen i behov av akut humanitär hjälp och var åttonde invånare på flykt. I augusti i fjol tog talibanerna över Afghanistan. Detta ledde till att internationella biståndsgivare frös miljarder dollar från att nå landet och Afghanistan kollapsar fort. Sydsudan fyllde tvåsiffrigt förra året men har under hela dess existens plågats av våld och osäkerhet. Där är 8,4 miljoner av 11,4 miljoner invånare i behov av humanitärt bistånd. Och sist men absolut inte minst: Den globala uppvärmningen som inte tas om hand som den borde.

Listan är lång, men vädjan simpel: Sluta vattna era gräsmattor. Ni slösar både vatten och pengar. Det kanske är av ren lathet eller kanske ovetskap som vattenspridarna sätts igång redan mot slutet av april.

Annons

Annons

Som slutkläm vill jag besvara den frågeställning som förmodligen dykt upp hos läsaren: Är det inte lite långdraget att tala om jordens undergång, svält och krig i samma text som vattning av gräsmattan? Nej, för de små sakerna får i slutändan stora konsekvenser. Sluta vattna gräsmattan och gör något vettigt ut av pengarna istället.

L J O

Annons

Annons

Till toppen av sidan