Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Dömda för mord på två poliser anses snart ha sonat sitt brott

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bilden visar ett kondoleansbord på polishögkvarteret i Stockholm för poliserna Olov Borén och Robert Karlström som sköts till döds i Malexander. 

Annons

Minns du Malexandermorden 1999? De tre männen Jackie Arklöv, Andreas Axelsson och Tony Olsson blev efter ett bankrån i Kisa stoppade av två polismän. Det utbröt en eldstrid, som slutade med att polismännen avrättades med nackskott. De tre mördarna kunde gripas efter en omfattande polisjakt och dömdes för mord, mordförsök (mot en polisman i Kisa) och grovt rån till livstids fängelse.

Morden var också ett angrepp på det samhälle som vi medborgare skickat ut polismännen för att skydda. Dessutom var de resultatet av tre nazisters kamp att genom väpnade rån bygga upp en ny högerextrem gruppering, döpt till NRA (”Nationella Revolutionära Armén”).

Varför skriver jag om detta? Jo, livstidsfångar ansöker alltid, gång på gång, om ett tidsbestämt straff. Detta har godkänts för Axelsson och Olsson och är satt till 35 år. Alltså fria 2034? Åh nej, i Sverige fick man alltid en rabatt på 1/3 av strafftiden, oberoende av hur man uppfört sig under fängelsetiden, så den blev istället 23 år och 4 mån. De blir alltså frigivna i år, 2022, på sensommaren/hösten.

Annons

Annons

Arklöv har ännu inte fått sitt straff tidsbestämt, förmodligen för att han också är dömd för brott mot mänskligheten, när han var legosoldat i Bosnien. Ett tungt skäl till att neka polismördarna tidsbestämda straff har tidigare varit deras nazistsympatier. Trion hävdar att de ångrar brotten och tar avstånd från nazismen. Så var den saken ur världen, eller…?

När Malexandermorden begicks avtjänade Olsson sedan 1995 ett fängelsestraff på sex år för rån och stämpling till mord. År 1998, under tiden i fängelset, kontaktade han och två andra interner, som också var medlemmar i nazistiska organisationer, dramatikern Lars Norén med en idé om en pjäs. Resultatet blev ”7:3”. Pjäsen gick på turné och under turnéerna hade Olsson permission från fängelset. Tiden mellan föreställningarna utnyttjades till att begå brott tillsammans med Axelsson och Arklöv.

Arklöv dömdes 1995 i Bosnien till 13 års fängelse, men domen överklagades och straffet sänktes till 8 år. Genom en fångutväxling kunde han efter 1 år återvända till Sverige där han häktades. Emellertid väcktes inget åtal och han fick i stället skadestånd för den tid han suttit felaktigt häktad. Om han hade blivit åtalad hade kanske polismännen fortfarande levt.

Vad har då hänt under fängelsetiden? Jo, Olsson har misskött sina permissioner och beväpnad rymt (från Hall), samt vid detta tillfälle tagit personal som gisslan. Han anses ha varit en av Sveriges värsta fångar under de senaste decennierna. Sedan blev han frälst och fann Jesus i klosterverksamheten på Kumla Kloster och gifte sig med en kvinna han träffade där. Undrar om hon har lärt honom det femte budet?

Annons

Annons

Axelsson, däremot, var före Malexander i princip ostraffad och har under hela fängelsetiden varit en mönsterfånge med en låg återfallsrisk. Ändå fick Olsson ”ja” på sin ansökan före Axelsson på sin. Arklöv har precis som Olsson funnit Gud innanför fängelsemurarna. Han har genomgått två program som arrangeras av Kriminalvården, med fokus på att motverka kriminalitet respektive aggressivitet och våld, med gott resultat att döma av släppt information.

Olsson har varit väldigt aktiv med att profilera sig och har tillåtits sola sig i den massmediala glansen. Under fängelsetiden intervjuades han av kulturtidskriften ”Voltaire” (numera nerlagd), där han säger att han övergett sina nazistiska sympatier, kompletterat sina gymnasiebetyg, gjort högskoleprovet, läser svenska och historia och siktar på en magisterexamen

Olsson har också skrivit sin självbiografi. Den har titeln ”Chockvågor”, där förordet är skrivet av förre KD-ledaren Alf Svensson. Jag har själv inte läst boken, men det har kolumnisten Britta Svensson på Expressen och hon avslutar sin recension så här: ”Men ingen som läst hans bok kan längre undra varför Tony Olsson var med och mördade poliserna Olle Borén och Robert Karlström i Malexander. Hans logik är glasklar. Tony Olssons bok förklarar på ett briljant sätt hur en mördare fungerar”.

Snälla ni, köp inte boken, eller tycker ni att han ska tjäna pengar på att berätta om alla sina illdåd?

Annons

Frågan är om herrarna nu kan betraktas som ofarliga vargar? Har de sonat sina brott? Kan vi lita på dem? Hur stor är risken för ett nytt ”7:3”? Finns det en fara för att någon av dem dyker upp i en talk show i tv och berättar om Malexander? Enligt den kände brottmålsadvokaten Johan Eriksson är återfallsprocenten för denna typ av brottslingar så nära 100 man kan komma.

Har familj – därför anonym

Annons

Annons

Till toppen av sidan