Annons

Annons

Annons

kulturRättegången Depp–Heard

Rakel Chukri
Misstagen som gjorde Amber Heard till en förlorare

Amber Heard punkterade sitt eget försvar och hon verkar ha hittat sina taffliga advokater till ett reapris. Men det är en gåta att juryn fullt ut trodde på Johnny Depp. Hans seger i förtalsmålet har tömt ordet misshandel på sin innebörd.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Skådespelaren Amber Heard i domstolen den 1 juni efter att hon förlorat mot ex-maken Johnny Depp. Foto: Evelyn Hockstein/AP

Annons

Rakel Chukri är medarbetare på kulturredaktionen.

Så är det fastslaget: Amber Heard är just nu planetens mest hatade kvinna. På onsdagen brännmärktes hon som lögnerska av domstolen i Virginia. Johnny Depp vann – chockerande nog – en promenadseger i förtalsmålet mot sin ex-fru Heard.

Efter sex snaskiga rättegångsveckor ansåg juryn att hans version var mer trovärdig – att hon skulle ha misshandlat honom och inte tvärtom.

Johnny Depps skådespelarkarriär har varit minst sagt vacklande de senaste åren, men i rätten levererade han skickligt en historia som många tog till sitt hjärta.

I vittnesbåset ansträngde han sig för att framstå som en känslosam, skör person och inte som en arrogant jetset-kändis. Med djupt sorgsen röst beskrev Depp hur han från unga år blev förnedrad och fysiskt attackerad av sin våldsamma mamma. Han började ta droger redan som elvaåring. Inte för att bli hög utan för att döva smärtan, intygade Depp.

Annons

Annons

Jag tror att den berättelsen lade grunden för Depps seger. Han övertygade juryn om att barndomens trauman skapade en livslång aversion mot fysiska sammandrabbningar. Hur skulle han, ett ärrat offer för misshandel, ha kunnat prygla sin fru? Hans advokater kunde hänvisa till ljudinspelningar där Depp försökte lämna hemmet när grälen med dåvarande frun Amber Heard blev för aggressiva och elaka. På banden hörs hon förklara varför hon slagit till honom. Att hon kan ha slagit tillbaka i självförsvar viftades bort av team Depp.

2020 slog en brittisk domstol fast att Johnny Depp hade misshandlat Amber Heard vid minst tolv tillfällen. Men i USA övertygade han juryn om att han var offret. Foto: Evelyn Hockstein/AP

Avgörande var nog även inspelningen där Amber Heard hörs säga: ”Berätta för världen, Johnny, säg: Jag Johnny Depp, en man, är också ett offer för våld i hemmet – och se hur många människor som tror på dig.”

Uttalandet blev ett stridsrop för alla som hävdar att Metoo har gått för långt och att manliga offer ignoreras.

Till sin hjälp hade Johnny Depp de bästa advokater som kan köpas för pirat-pesos. Hans advokat Camille Vasquez – modell-stylad för tv-kamerorna och juryn – utstrålade ett enormt självförtroende när hon attackerade Amber Heard.

I jämförelse verkade Amber Heard ha hittat sina advokater på Craigslist till reapris. De var illa klädda och illa förberedda. I rättssalen var de allmänt förvirrade och stakade sig ofta. De lyckades aldrig förutse – eller täppa till – svaga punkter i Heards historia:

De överrumplades av flera vittnen som ifrågasatte Heards skildringar av Depps raseriutbrott.

Annons

Heard höll envist fast vid att hon donerat alla pengar från skilsmässan – 7 miljoner dollar – till välgörande ändamål, trots att endast en minimal del skänkts bort.

Heard påstod att Depp slängt ner sin tidigare flickvän, supermodellen Kate Moss, för ett par trappor. Kate Moss kallades självklart in som vittne och dementerade påståendet å det bestämdaste.

Annons

Amber Heard tröstas av sina advokater Elaine Bredehoft och Benjamin Rottenborn. Foto: Evelyn Hockstein/AP

Listan över misstag är lång, och den utnyttjades av Depps advokater som steg för steg framställde Heard som en mytoman.

För att förstå Depps seger måste man dock känna till den sista, mest graverande missen. Hela åtalet kretsade kring Heards artikel i Washington Post 2018 där hon beskrev sig som ett offer för misshandel. Depp nämndes aldrig vid namn i texten men hävdade att publiceringen pekade ut honom som kvinnomisshandlare, vilket ledde till att han bojkottades av Hollywood.

I sex veckor byggde Heards advokater sitt försvar på att artikeln inte hade något med Depp att göra eftersom den var så allmänt formulerad. Men under den allra sista rättegångsdagen medgav en pressad Heard att artikeln trots allt handlade om Depp, att hon skrev den för att avslöja hans makt och hur många som backar upp honom.

Därmed punkterade hon sin egen försvarsstrategi. Några dagar senare slog en enig jury fast att artikeln i Washington Post utgjorde förtal av Depp, och att hennes anklagelser om misshandel inte var trovärdiga.

Annons

Dan Kim var en av få som stödde Amber Heard utanför domstolsbyggnaden i Fairfax, Virginia. Foto: AP/Craig Hudson

Domen kommer att vara omtvistad i flera år framöver. Varför uppfattades Depp som trovärdig av den amerikanska juryn när en brittisk domstol 2020 slog fast att han misshandlat Amber Heard vid minst tolv tillfällen? Hur mycket kan skyllas på Amber Heards taffliga advokater? Hade utfallet blivit ett annat om juryn i Virginia inte bestått av fem män och två kvinnor? Och var juryn verkligen helt opåverkad av den digitala pöbel som i månader har framställt Amber Heard som sociopat?

Annons

Det återstår en central förklaring till domen: Misogyni. Johnny Depps historia om barndomens trauma är stark, men under rättegången har han knappast framstått som en fredlig person som försöker undvika våldsamma situationer. Det är belagt att han regelbundet kallade sin dåvarande fru för ”hora” och ”fitta”. Hans svartsjuka var enorm. Han ville kontrollera Amber Heards klädsel och karriär. Gång på gång agerade han aggressivt, lynnigt, hotfullt.

En segerviss Depp efter slutpläderingen den 27 maj. Till höger: Den vassa advokaten Camille Vasquez som blev ikonförklarad under rättegången. Foto: AP/Steve Helber

Rättegången fokuserade till stor del på hur hans fingertopp skars av under ett bråk med Heard i Australien 2015. Depp säger att han omöjligen kan ha skadat sig själv eftersom det är så viktigt för honom att spela gitarr. Men i flera inspelningar har han varit så hög och full att han ylat som ett djur. Ändå har han påstått sig veta exakt vad han gjort och inte gjort i alla situationer. Det är en gåta att juryn ansett honom vara så trovärdig.

Annons

Amber Heard å sin sida har gjort exakt det som man uppmanar alla offer att göra: Dokumenterat sina påstådda skador och berättat för sina vänner. Men för varje bild som hon visat upp har hon fått höra att skadorna är för små. Eller att bilderna är fejkade. Man har ifrågasatt varför hon inte uppsökt läkarvård eller lämnade relationen tidigare, trots att det är allmänt känt att många offer skyddar sina plågoandar.

Till och med Amber Heards dokumentation av Depps tidigare missbruk har vänts emot henne. Hon ville hjälpa honom att bli nykter, men Depps advokater utmålade henne som en Judas som förrådde honom.

Är det teoretiskt möjligt att Heard ljugit om flera av slagen, att hon är en sociopat? Ja, kanske. Men för att avfärda henne måste man tro att samtliga fotografier som tagits under en lång tidsperiod var fejkade. Att hon ljugit för sin familj och vänner i åratal och att de i sin tur ingick i konspirationen. I det scenariot är Heard en mästerbrottsling. Men vad var hennes syfte? Att få ynka sju miljoner dollar av Depps förmögenhet? Efter skilsmässan åkte hon inte heller på turné och lämnade ut den destruktiva relationen med Depp.

Annons

”Jag är förkrossad över att berget av bevis fortfarande inte var tillräckligt för att stå emot min exmakes oproportionerliga makt och inflytande”, sa Amber Heard efter domen. Foto: Evelyn Hockstein/AP

Jag kan naturligtvis inte veta om Johnny Depp fysiskt slog henne under deras äktenskap. Men hans egna ord och handlingar visar att han åtminstone gjort sig skyldig till flera fall av psykisk misshandel.

Hans seger i rätten må hyllas av fans över hela jorden men man måste vara såväl blind som döv om man inte inser vilket helvetesgap som nu öppnar sig. Signalen till offer är att de riskerar förnedring och hot om de anmäler en person som råkar vara populär. Offer förväntas uppfylla orimliga krav. Om de blir slagna får de aldrig någonsin slå tillbaka. Om de ständigt kallas ”hora” och ”fitta” får de aldrig svära tillbaka.

Annons

”Låt oss bränna Amber”, skrev Johnny Depp i ett sms 2013. Rättegången innehöll otaliga exempel på hans brutala behandling av exfrun. Men Depp stod på sig. Han hade aldrig, aldrig misshandlat exfrun. Han betraktade sig själv som en gentleman.

Så töms ord på sin mening. Så vinner man över en jury.

LÄS MER: Johnny Depps flin under rättegången är en feministisk mardröm

LYSSNA: Varför backar alla Johnny Depp?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan