AnnonsDM

DM på Drottninghög - ett myller med något för alla

Helsingborgs nya mötesplats finns på Drottninghög. På DM som öppnade innan sommaren kan besökaren köpa lunch, njuta av grönskan i stadsodlingen och få den gamla jackan lagad. Det blir också pop-up-butiker, arrangemang och aktiviteter - bland mycket annat.

Här hittar du DMs program

DM öppnade under H22 men planerar att finnas kvar även långt efter att mässan avslutats.

Innan sommaren fick helsingborgarna en ny mötesplats att söka sig till. På Drottninghög har DM, som står för Do More men också kan utläsas Drottninghög Market, öppnat för besökare.

– Här möts man av mat, odlingar och en marknads- och handelsplats. Vi kommer att ha pop-up-butiker, olika arrangemang och aktiviteter. Det ska finnas något för alla, säger Anna-Carin Alderin, vd på DM och projektledare för IKEA.

DM är resultatet av ett samarbete mellan IKEA, kommunen och Helsingborgshem, lokala organisationer och av en dialog med boende i stadsdelen. Satsningen är en del av IKEAs engagemang i H22, men Anna-Carin Alderin understryker att DM planerar för att finnas kvar långt efter att mässan nu avslutats.

– Vi vill testa hur vi kan bli en aktiv partner ute i samhället. Vad händer om vi går ut utanför hemmets fyra väggar och påverkar? Man kanske tänker att ”det är bara en marknadsplats”, men det är större än så.

Har man ett intresse eller en passion så har man en plats där man kan dra ihop något och träffas

Anna-Carin Alderin, vd på DM och projektledare för IKEA.

Namnet - Do More - är inte valt av en slump. Grundtanken är att ge människor i närområdet utrymme att just göra mer av det de brinner för.

– Har man ett intresse eller en passion så har man en plats där man kan dra ihop något och träffas. Är man en småföretagare som vill testa sin idé men har inte råd att hyra en lokal på stan så kan man hyra här.

Med den röda tråden har verksamheten på DM några olika ben. Det finns ett kök som erbjuder sallader och wraps, men också cateringverksamhet och en foodtruck för evenemang. Efter Urban farming-modell odlas här sallader, grönsaker, kryddor och blommor för försäljning men också till det egna köket. Här finns också exempelvis textilverksamheten där man kan få klädesplagg omsydda eller lagade.

– Sedan har vi själva marknadsplatsen, det stora tältet på 800 kvadratmeter, där vi har en liten scen för fester och evenemang. Där har vi har också små försäljningsstånd man kan hyra, berättar Anna-Carin Alderin.

DM är en arena för folk som vill göra saker, lära sig och växa

Inspireras av mötesplatsen DM här

Rekryteringsverksamheten i samarbete med Helsingborgs Stad, med tanken att erbjuda jobb till människor som av olika anledningar står långt ifrån arbetsmarknaden, är också en del av konceptet. Här är ett formellt CV inte det allra viktigaste.

– Är det folk som till exempel vill lära sig mer om grönsaksodling så ska de göra det, sen om de har jobbat som bilmekaniker är inte grejen, det är vad de brinner för.

När Anna-Carin Alderin beskriver vad besökaren möts av på DM återkommer hon till ordet ”myller."

– Man kanske kommer förbi före sitt yogapass på morgonen, man köper sitt kaffe på vårt bageri, passar på att köpa med sig en helt färsk sallad tjugo meter från odlingen, svänger förbi för att få jackan fixad eller byxorna upplagda. På kvällen kanske det kan vara nån lokal artist som spelar, man kan ta med sig familjen, sitta ute i växthusen eller i trädgården, käka och träffa folk.

DM är en arena för folk som vill göra saker, lära sig och växa, poängterar hon.

– Vi sitter inte på kunskapen, det vi gör är att erbjuda den här plattformen. Vi gör det här med invånarna, inte för dem.

Läs mer om DM och vad du kan uppleva och på plats på Drottninghög

Fakta

DM

Vad?

En marknads- och mötesplats med fokus på mat, hälsa, gemenskap, jobb, kunskap och odling, med utrymme för evenemang och aktiviteter av olika slag
Var?

Blåkullagatan 40, i korsningen Drottninghögsvägen och Vasatorpsvägen
När?

Öppet i stort sett varje dag, året om
Hur?

Till fots, med buss (linje 1 till hållplatsen Vasatorps trädgård), cykel eller bil (parkeringsmöjligheter finns)

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan