Familjens fågelintresse beredde vägen för Laban, 17

”Många tycker att det är väldigt häftigt när de får höra att jag är så politiskt aktiv. Jag får en positiv reaktion från de flesta”, säger Laban Thelaus, som märker att engagemanget ses som bra för demokratin.
Bild: Ingemar D Kristiansen
Flera fågelskådare med miljöintresse i familjen, en mamma som arbetar i vården och mormors man som gärna pratat politik. Så har Laban Thelaus, 17 år, landat i Miljöpartiet.
Han är språkrör för Grön ungdom Syd (Skåne och Blekinge) och bor i södra Lund med mamma, pappa, syster och bror, samt en pudel. Han läser samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning medier, information och kommunikation på gymnasieskolan Spyken.
– Det var under valet 2018 som jag som 14-åring fick ett ett mer utvecklat politiskt intresse. Miljö- och klimatfrågan som var viktig för mig fick ett annat utrymme i den politiska debatten genom skogsbränderna. I skolvalet röstade jag på Miljöpartiet. Jag kände redan då att jag är miljöpartist, säger han.
Annons
Annons
Medlem blev han dock inte förrän året därpå, 2019, då det var EU-val. Alice Bah Kuhnke blev en politisk idol. I dag deltar han ibland på Miljöpartiets förberedande regionfullmäktigemöten och på Miljöpartiet Skånes styrelsemöten.
Psykisk ohälsa är en fråga där ungdomar känt att samhället inte hjälpt till så mycket som det borde göra.
Sociala medier – vad vänner och kända människor man följer tycker – spelar stor roll för hur unga röstar, anser Laban Thelaus. Tillgången på politisk information på nätet gör att unga har bättre koll än förr, men det är också lättare att bli lurad tänker han.
Barndomens upplevelser av skolan och samhället kommer att återspegla sig i vilket parti man röstar på senare i livet, tänker han.
– Psykisk ohälsa är en fråga där ungdomar känt att samhället inte hjälpt till så mycket som det borde göra.

Laban Thelaus kände redan tidigt att han var miljöpartist.
Bild: Ingemar D Kristiansen
I senaste skolvalet hörde Laban Thelaus många jämnåriga som tänkte rösta som sina föräldrar. Bättre att ta reda på saker själv, är hans inställning.
Han kan se att hans eget intresse för klimat och miljö har sina rötter. Pappa, brodern och mormors man är alla ornitologer. Prat om fåglar är nära länkat till hur miljön förändras. Mormors man har också alltid varit med i Naturskyddsföreningen och var tidigare lärare och engagerad i Folkpartiet.
– Han har ofta pratat politik med mig. När vi kollat på nyheter tillsammans har jag hört honom bli lite irriterad på politiska uttalanden. Då har jag lärt mig om hans politiska uppfattning och samhällsuppfattning.
Annons
Mamma är arbetsterapeut och har bidragit med ett annat perspektiv.
– Från henne har jag fått höra om sjukvården. Jag har förstått att det behövs förändring och varför.
Annons
Pappas slit och otrygghet avgjorde för Dana, 18

”När man ska bestämma vilket parti man ska rösta på så ska man kolla omkring sig i samhället och tänka: Vad är det jag vill ska ske?” säger Dana Alkabi.
Bild: Lars Brundin
Pappa arbetade från tidig morgon till sen kväll och skakade på huvudet åt andra invandrare som inte jobbade. Dana Alkabi, 18 år, har valt att engagera sig i Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna.
Hon bor själv vid Dalaplan i Malmö med en pomeranianhund. Familjen består i dag av mamma som är tolk och två syskon.
Dana Alkabi läser ekonomi med inriktning juridik på Borgarskolan och går snart ut gymnasiet. Hon blev politiskt intresserad för ungefär ett år sedan och gick med i Ungsvenskarna i december.
– Jag tror att den viktigaste anledningen varit att jag ser hur hederskultur och otrygghet i samhället har präglat mitt liv.
Främst de som delar hennes åsikter tycker att det är bra att hon engagerat sig politiskt. Samtidigt möter hon starka reaktioner från både svenskar och invandrare från Mellanöstern, som är negativa till hennes val av parti.
Jag tror att den viktigaste anledningen varit att jag ser hur hederskultur och otrygghet i samhället har präglat mitt liv.
Under uppväxten agerade Dana Alkabi mot mobbning, vilket fick till följd att hon själv blev mobbad. Känslan av maktlöshet då är förbytt i den styrka hon känner av att kunna vara med och påverka. Nu sitter hon i Ungsvenskarnas arbetsgrupp i Malmö, deltar i SD-kvinnors aktiviteter och går på moderpartiets träffar.
Annons
Ingen i Dana Alkabis familj har varit politiskt aktiv, eller diskuterat politik med henne under uppväxten. Men hon minns sin pappas frustration över att andra invandrare levde på bidrag i Sverige, samtidigt som han slet.

När Dana Alkabi tog reda på vad alla olika partier stod för föll valet på Sverigedemokraterna.
Bild: Lars Brundin
Annons
Hon tänker att hennes upplevelse av stökiga Malmöskolor, hedersförtryck hon sett och den otrygghet hon känt när hon varit ute om kvällen är sådant som hon bär med sig när hon nu får rösta.
– Hur vi röstar styr vår framtid. Det är väldigt viktigt att inte falla för grupptryck.
Dana Alkabi säger att hon valt ett parti som har samma värderingar som hon själv. Att det var så upptäckte hon när hon kände ett spirande politiskt intresse, började följa nyheterna dagligen och kände sig frustrerad. Då tog hon reda på vad alla olika partier stod för och kom fram till att Sverigedemokraterna var det enda parti hon ville gå med i.
Alvin, 18, valde mellan två partier

”Vad ens föräldrar tycker påverkar jättemycket”, säger Alvin Jönsson, som efter att ha funderat nu valt att verka för samma parti som pappan arbetat för.
Bild: Emil Langvad
Att politik var intressant upplevde Alvin Jönsson redan i tioårsåldern. Pappa var debattglad politiker och mamma journalist med ett helt annat perspektiv. Nu står 18-åringen på Centerpartiets lista i valet.
Alvin Jönsson bor i Svalöv tillsammans med sina föräldrar och tre katter. Han läser sista året på samhällsvetenskapsprogrammet vid Johannes Hedberggymnasiet.
Alvin Jönsson minns hur det var under mellanstadietiden. Fadern var borta mycket hemifrån och hade tydligt fokus på sitt mål att förändra samhället till det bättre.
Annons
– Han pratade om politik hela tiden.
Mamma, som då var journalist, hade andra ingångar.
– Hennes arbete har bidragit jättemycket till våra diskussioner.
Det var 2018 som Alvin Jönsson gick med i Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, i samband med att han praoade hos dåvarande kommunalrådet i Helsingborg, Jonny Cato (i dag 27-årig riksdagsledamot för centern).
– Jag hängde med honom en vecka. Han ville hjälpa mig in och jag tog chansen. Jag kände inte så många likasinnade och tyckte att det var roligt att snacka mer politik med folk.
Annons
Ens egna erfarenheter kan påverka jättemycket, hur lätt eller svårt man haft ekonomiskt eller i skolan och om man utsatts för brott.
Att Alvin Jönsson skulle gå med i just Cuf var inte lika självklart som man skulle kunna tro. Han diskuterade med sin pappa och studerade också Moderaternas program innan han kom fram till att det han gillar med det partiet står även Centerpartiet för – men inte tvärtom. Pappan har sett båda partierna inifrån, först som medlem i Moderaterna 1997–2009 innan han 2010 gick över till Centerpartiet. Under nio månader efter förra valet var han kommunstyrelsens ordförande.

”Jag är oerhört glad över min uppväxt”, säger Alvin Jönsson, som anser att föräldrarnas diskussioner gett honom insikter på olika plan.
Bild: Emil Langvad
I dag sitter sonen Alvin Jönsson i Cuf:s styrelse i Helsingborg och deltar i Centerpartiets månadsmöten.
Oavsett om man delar föräldrarnas åsikter eller inte så spelar det stor roll vad de anser om politik tänker Alvin Jönsson, som också ser andra faktorer under uppväxten som styr värderingarna.
Annons
– Ens egna erfarenheter kan påverka jättemycket, hur lätt eller svårt man haft ekonomiskt eller i skolan och om man utsatts för brott.
I dag får Alvin Jönsson skiftande reaktioner på sitt politiska engagemang. Vuxna brukar tycka att det är jättebra och vänner stöttar, medan en del andra yngre anser att det han gör är ”slöseri med tid”.
Läs mer: Forskare om ungas val: ”Man röstar som mamma och pappa.”
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.